02 dec 2015 17:32

02 dec 2015 17:32

Klimatet eller hela miljön?

INSÄNDARE: Klimatmöte

Miljö. Ja, vi hör om klimatmötet i Paris nu. Och hur allvarligt tar vi det, då vi i nästa minut bokar solresan till varmare breddgrader? Vi byter gärna lampor till energismartare, men tänker inte två gånger i nästa skede. Det är väl lite av att sila mygg och släppa elefanter.

Och nu sitter man i en klimatkonferens, och det är väl bra. Men handlar inte framtiden om hela vår miljö? Det ena följer ju det andra. Är ozonskiktet viktigare än havet? Ska vi se till framtiden, då är ju alla miljöfrågor viktiga, för vi har ju bara en planet att bo på. Även om det finns förståndiga människor som konstaterar att vi behöver tre planeter för att garantera mänsklighetens fortlevnad. Och då undrar man ju om mänskligheten är den perfekta varelsen? Här talas till exempel om att sända ut mänskliga gener till planeter i andra solsystem. Tänk om det blir olyckliga människor där.

Mycket talar för att vi borde lägga mer energi på att ta tag i de problemen som vi människor skapar på vår planet. Det är ju till exempel ett fåtal människor som tar tillvara på sitt eget avfall. Ska vi skicka ut sådana gener till andra planeter?

Rune Jakobsson

Och nu sitter man i en klimatkonferens, och det är väl bra. Men handlar inte framtiden om hela vår miljö? Det ena följer ju det andra. Är ozonskiktet viktigare än havet? Ska vi se till framtiden, då är ju alla miljöfrågor viktiga, för vi har ju bara en planet att bo på. Även om det finns förståndiga människor som konstaterar att vi behöver tre planeter för att garantera mänsklighetens fortlevnad. Och då undrar man ju om mänskligheten är den perfekta varelsen? Här talas till exempel om att sända ut mänskliga gener till planeter i andra solsystem. Tänk om det blir olyckliga människor där.

Mycket talar för att vi borde lägga mer energi på att ta tag i de problemen som vi människor skapar på vår planet. Det är ju till exempel ett fåtal människor som tar tillvara på sitt eget avfall. Ska vi skicka ut sådana gener till andra planeter?

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.