30 nov 2015 16:37

30 nov 2015 16:37

Slarviga föräldrar orsak till stort svinn

INSÄNDARE: Barnomsorg

Nu är det snart jul och nyårsledigt för många, men inte alla.

Det är alltid personal inom barnomsorg som måste jobba, både fritids och förskolor (dagis ).Det är också många som måste jobba i köken för att dessa barn ska få sin mat.

Men tyvärr blir det ett stort matsvinn. Detta beror på att många föräldrar anmäler att barnen ska vara på fritids/förskola, sedan fixar föräldrarna så barnen blir lediga.

Blir ju jätteskönt för barnen att få vara lite lediga, men det är allt för många föräldrar som inte anmäler att barnen ska vara lediga, utan barnen kommer helt enkelt inte, därför lagar köken ofta för mycket mat.

Extra jobb blir det ju för all specialkost, gluten, laktos med mera som köken måste fixa och sedan kommer ingen och äter upp detta. Det händer även vid studiedagar/klämdagar och tyvärr är det många gånger samma föräldrar som slarvar.

Eftersom detta är en jättestor kostnad för kommunen så har jag förslag att kommunen skulle ha rätt att skicka en räkning på till exempel 500 kronor till berörd familj varje gång detta händer vid upprepade tillfällen. Alla kan missa någon gång men inte vid varje ledighet. Det är ju faktiskt alla skattebetalare som får betala detta stor svinn.

Sedan skulle ju även personal inom fritids/förskola/kök kunna ta semester också om de bara vet att hälften av barnen tänker stanna hemma fast de anmält att de skulle kommit.

Har hänt flera gånger att vi är nästan lika många barn som personal när barnen bara blir hemma utan att meddela. Har även hänt att vi slängt ca 20-30 portioner mat per dag, blir mycket mat under ett jullov med klämdagar.

Planering behövs

Det är alltid personal inom barnomsorg som måste jobba, både fritids och förskolor (dagis ).Det är också många som måste jobba i köken för att dessa barn ska få sin mat.

Men tyvärr blir det ett stort matsvinn. Detta beror på att många föräldrar anmäler att barnen ska vara på fritids/förskola, sedan fixar föräldrarna så barnen blir lediga.

Blir ju jätteskönt för barnen att få vara lite lediga, men det är allt för många föräldrar som inte anmäler att barnen ska vara lediga, utan barnen kommer helt enkelt inte, därför lagar köken ofta för mycket mat.

Extra jobb blir det ju för all specialkost, gluten, laktos med mera som köken måste fixa och sedan kommer ingen och äter upp detta. Det händer även vid studiedagar/klämdagar och tyvärr är det många gånger samma föräldrar som slarvar.

Eftersom detta är en jättestor kostnad för kommunen så har jag förslag att kommunen skulle ha rätt att skicka en räkning på till exempel 500 kronor till berörd familj varje gång detta händer vid upprepade tillfällen. Alla kan missa någon gång men inte vid varje ledighet. Det är ju faktiskt alla skattebetalare som får betala detta stor svinn.

Sedan skulle ju även personal inom fritids/förskola/kök kunna ta semester också om de bara vet att hälften av barnen tänker stanna hemma fast de anmält att de skulle kommit.

Har hänt flera gånger att vi är nästan lika många barn som personal när barnen bara blir hemma utan att meddela. Har även hänt att vi slängt ca 20-30 portioner mat per dag, blir mycket mat under ett jullov med klämdagar.

Planering behövs

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.