03 nov 2015 06:00

03 nov 2015 06:00

Kyrkan är öppen för alla

INSÄNDARE: Kyrka

Okunskap. Med anledning av artikel i MT 28/10 – Segolstorp - ”Stoppas från fler bidrag.”

Jag besökte en gång Elverket. Tomas Ekström visade runt på ett både trevligt och intressant sätt. Men vad vet han om kyrkan, inte bara Svenska Kyrkan utan alla kyrkor?

”Bidrag skall bara delas ut till idrotts- och kulturföreningar. Idrotten är öppen för alla men det är klart att även kyrkor är öppen för alla, men där handlar det mer om att du måste dela vissa åsikter.” Men är idrotten verkligen öppen för all? Är du tjock och klumpig –inte får du vara med, eller?

I kyrkor döper, konfirmerar man, viger och begraver. För den som vill har borglig begravning finns ett neutralt rum utan symboler. Man firar gudstjänster, musikevenemang, påsk- och julvandring för skolbarn. Man kan gå in i kyrkan, sitta tyst och meditera. Gäller även för ateister. Själv har jag mött en ung man som anslutit sig till asatron som suttit i stillhet i domkyrkan och tänkt över livet.

Diakonerna följer människor från födelsen till graven, håller sorgegrupper för den som känner sig ledsen och förtvivlad. Diakonerna gör hembesök, för en pratstund eller för ett tröstade stund, närhet genom att det finns någon annan i rummet. Är man i nödsituation kan man ansöka om ett stöd. I Equmeniakyrkan serverar frikyrkorna sopplunch måndag och onsdag.

Segolstorp tillhör Pingstkyrkan men alla kyrkor kan använda Segolstorp. Efter Tjernobylolyckan kom barn från Minsk för några veckor med rent vatten och frisk luft. Kommunen borde tänka på vad det innebär för en familj eller ensamstående mamma som inte har några resurser att åka hit och dit, att få komma ut till Segolstorp. Barnen får bada, leka och äta hemlagad mat.

Jag tycker många gånger att kommunen tar felaktiga beslut för att dra in på något. Det gäller även inom äldrevården, att terapin på Humlet är borta. Barnen kan springa vind för våg och komma i dåliga gäng. De äldre blir sittande och känner alla krämpor som blir till något svårbehandlat. Det farligaste som finns är att sitta ensam och titta in i en vägg. Det tänker man inte på när man mitt uppe i verksamma livet!

Vieno Mårtensson

Jag besökte en gång Elverket. Tomas Ekström visade runt på ett både trevligt och intressant sätt. Men vad vet han om kyrkan, inte bara Svenska Kyrkan utan alla kyrkor?

”Bidrag skall bara delas ut till idrotts- och kulturföreningar. Idrotten är öppen för alla men det är klart att även kyrkor är öppen för alla, men där handlar det mer om att du måste dela vissa åsikter.” Men är idrotten verkligen öppen för all? Är du tjock och klumpig –inte får du vara med, eller?

I kyrkor döper, konfirmerar man, viger och begraver. För den som vill har borglig begravning finns ett neutralt rum utan symboler. Man firar gudstjänster, musikevenemang, påsk- och julvandring för skolbarn. Man kan gå in i kyrkan, sitta tyst och meditera. Gäller även för ateister. Själv har jag mött en ung man som anslutit sig till asatron som suttit i stillhet i domkyrkan och tänkt över livet.

Diakonerna följer människor från födelsen till graven, håller sorgegrupper för den som känner sig ledsen och förtvivlad. Diakonerna gör hembesök, för en pratstund eller för ett tröstade stund, närhet genom att det finns någon annan i rummet. Är man i nödsituation kan man ansöka om ett stöd. I Equmeniakyrkan serverar frikyrkorna sopplunch måndag och onsdag.

Segolstorp tillhör Pingstkyrkan men alla kyrkor kan använda Segolstorp. Efter Tjernobylolyckan kom barn från Minsk för några veckor med rent vatten och frisk luft. Kommunen borde tänka på vad det innebär för en familj eller ensamstående mamma som inte har några resurser att åka hit och dit, att få komma ut till Segolstorp. Barnen får bada, leka och äta hemlagad mat.

Jag tycker många gånger att kommunen tar felaktiga beslut för att dra in på något. Det gäller även inom äldrevården, att terapin på Humlet är borta. Barnen kan springa vind för våg och komma i dåliga gäng. De äldre blir sittande och känner alla krämpor som blir till något svårbehandlat. Det farligaste som finns är att sitta ensam och titta in i en vägg. Det tänker man inte på när man mitt uppe i verksamma livet!

Vieno Mårtensson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.