30 okt 2015 06:00

30 okt 2015 06:00

Det är självklart att Mariestad ska hjälpa till

INSÄNDARE: Flyktingar

Människovärde. Vad är en människa värd? 100 kronor, en miljon? Min mamma sa alltid att jag var guld värd, vad innebär det i dagens valuta? Kan man ekonomiskt värdera en människa? Vad anser du dig själv värd? Är alla människor lika värda?

Idag diskuterar vi ofta människor utifrån kostnader, vad en skolelev kostar, en sjukskriven, en åldring, en flykting och så vidare. Sämst är det när olika grupper ställs mot varandra.

Hur önskar du dig själv bli bedömd? Om du hamnar på sjukhus och läkaren säger; du är inte värd att opereras eller om du tvingas fly för ditt liv till ett annat land och det nya landet anser att du kostar för mycket, och uppmanar dig att åka hem igen.

När jag första gången läste historia i grundskolan förfasades jag och hela klassen av nazisternas illgärningar under andra världskriget och var övertygad om att det aldrig kommer att hända igen och varför inte Sverige och andra länder hämtade fler människor som var dömda till förintelse i koncentrationslägren.

Tyvärr upprepar sig historien, nu är Syriens folk i fokus. De dödas och torteras av sin egen regering i ett land där det mesta är kaos. Kriget har pågått i över 4 år och nu har många syrier gett upp hoppet om fred och flyr till andra länder. Är de värda en fristad i ett fredligt land som exempelvis Sverige? Jag anser det och hoppas att bli väl mottagen av ett annat land om en liknande situation skulle drabba Sverige.

Som medmänniska och världsmedborgare är det för mig självklart att Sverige och Mariestad ska hjälpa till med mottagandet av flyktingar, men fler kommuner i Sverige och fler länder i världen måste ta sitt ansvar.

Leif Udéhn (S)

Idag diskuterar vi ofta människor utifrån kostnader, vad en skolelev kostar, en sjukskriven, en åldring, en flykting och så vidare. Sämst är det när olika grupper ställs mot varandra.

Hur önskar du dig själv bli bedömd? Om du hamnar på sjukhus och läkaren säger; du är inte värd att opereras eller om du tvingas fly för ditt liv till ett annat land och det nya landet anser att du kostar för mycket, och uppmanar dig att åka hem igen.

När jag första gången läste historia i grundskolan förfasades jag och hela klassen av nazisternas illgärningar under andra världskriget och var övertygad om att det aldrig kommer att hända igen och varför inte Sverige och andra länder hämtade fler människor som var dömda till förintelse i koncentrationslägren.

Tyvärr upprepar sig historien, nu är Syriens folk i fokus. De dödas och torteras av sin egen regering i ett land där det mesta är kaos. Kriget har pågått i över 4 år och nu har många syrier gett upp hoppet om fred och flyr till andra länder. Är de värda en fristad i ett fredligt land som exempelvis Sverige? Jag anser det och hoppas att bli väl mottagen av ett annat land om en liknande situation skulle drabba Sverige.

Som medmänniska och världsmedborgare är det för mig självklart att Sverige och Mariestad ska hjälpa till med mottagandet av flyktingar, men fler kommuner i Sverige och fler länder i världen måste ta sitt ansvar.

Leif Udéhn (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.