16 okt 2015 06:00

16 okt 2015 06:00

Aldrig mer en oskuldsundersökning

Debatt:

Etik. Det får aldrig upprepas att vården utfärdar så kallade oskuldsintyg.

TV4:as Kalla fakta visade i sitt program 6 oktober 2015 hur läkare utfärdar oskuldsintyg. Redaktionen använder skådespelare och dold kamera för att visa hur läkare på tre olika vårdcentraler köpslår med en släkting om en gynekologisk så kallad oskuldsundersökning. Den unga kvinnan vill inte att undersökningen görs. Läkarna är respektlösa mot patienten genom att prata om, istället för till henne, gör sig själva till lydiga verkställare av en hederskultur och sysslar dessutom med medicinskt kvacksalveri. Vi vet och de borde veta att myten om mödomshinnan är just en myt och att det inte går att avgöra om en kvinna är oskuld eller inte.

Vi tror inte det är en slump att samtliga tre vårdcentraler i reportaget är privata. Köpslående med medicinsk kvalitet riskerar bli vanligare när vården utsätts för marknadsstyrning och vinstjakt. När efterfrågan av vård i högre grad får styra istället för de medicinska behoven. I reportaget tog vårdcentralen dessutom extra betalt för att utfärda ett vidrigt och oetiskt oskuldsintyg.

En av dessa vårdcentraler och läkare, finns i Göteborg. När vi lyssnar på en forskare i reportaget som tillfrågat gynekologer om de fått förfrågningar om så kallade oskuldsintyg, verkar det ganska självklart att detta inte är en engångsföreteelse.

Det viktiga nu är att förhindra att detta någonsin händer igen i Västra Götalandsregionen. För det krävs tydliga riktlinjer att detta kränkande av kvinnors kroppar och integritet rakt emot medicinsk kunskap inte får förekomma, och att brott mot detta får konsekvenser. Att detta efterlevs måste kontinuerligt följas upp. Även privatpraktiserande gynekologer i Västra Götalandsregionen måste granskas. Läkare och vårdcentralschefer måste ta detta på yttersta allvar. Det måste också klart framgå att dessa lag- och avtalsbrott blir mycket kännbara här i Västra Götalandsregionen.

Vi i Vänsterpartiet anser att det är rimligt att läkare som på detta sätt bryter mot medicinsk vetenskap och etik här inte bör få verka som läkare. Förutom det respektlösa i att ignorera patientens vilja, hjälper de till att upprätthålla ett kvinnoförtryck baserat på kvacksalveri och patriarkala myter. Vi hoppas nu att den moderatledda politiska ledningen i Västra Götalandsregionen tar krafttag för att hindra att det någonsin händer igen i Västra Götalandsregionen.

Eva Olofsson (v), ledamot av Regionstyrelsen

Carina Örgård (v), Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

TV4:as Kalla fakta visade i sitt program 6 oktober 2015 hur läkare utfärdar oskuldsintyg. Redaktionen använder skådespelare och dold kamera för att visa hur läkare på tre olika vårdcentraler köpslår med en släkting om en gynekologisk så kallad oskuldsundersökning. Den unga kvinnan vill inte att undersökningen görs. Läkarna är respektlösa mot patienten genom att prata om, istället för till henne, gör sig själva till lydiga verkställare av en hederskultur och sysslar dessutom med medicinskt kvacksalveri. Vi vet och de borde veta att myten om mödomshinnan är just en myt och att det inte går att avgöra om en kvinna är oskuld eller inte.

Vi tror inte det är en slump att samtliga tre vårdcentraler i reportaget är privata. Köpslående med medicinsk kvalitet riskerar bli vanligare när vården utsätts för marknadsstyrning och vinstjakt. När efterfrågan av vård i högre grad får styra istället för de medicinska behoven. I reportaget tog vårdcentralen dessutom extra betalt för att utfärda ett vidrigt och oetiskt oskuldsintyg.

En av dessa vårdcentraler och läkare, finns i Göteborg. När vi lyssnar på en forskare i reportaget som tillfrågat gynekologer om de fått förfrågningar om så kallade oskuldsintyg, verkar det ganska självklart att detta inte är en engångsföreteelse.

Det viktiga nu är att förhindra att detta någonsin händer igen i Västra Götalandsregionen. För det krävs tydliga riktlinjer att detta kränkande av kvinnors kroppar och integritet rakt emot medicinsk kunskap inte får förekomma, och att brott mot detta får konsekvenser. Att detta efterlevs måste kontinuerligt följas upp. Även privatpraktiserande gynekologer i Västra Götalandsregionen måste granskas. Läkare och vårdcentralschefer måste ta detta på yttersta allvar. Det måste också klart framgå att dessa lag- och avtalsbrott blir mycket kännbara här i Västra Götalandsregionen.

Vi i Vänsterpartiet anser att det är rimligt att läkare som på detta sätt bryter mot medicinsk vetenskap och etik här inte bör få verka som läkare. Förutom det respektlösa i att ignorera patientens vilja, hjälper de till att upprätthålla ett kvinnoförtryck baserat på kvacksalveri och patriarkala myter. Vi hoppas nu att den moderatledda politiska ledningen i Västra Götalandsregionen tar krafttag för att hindra att det någonsin händer igen i Västra Götalandsregionen.

Eva Olofsson (v), ledamot av Regionstyrelsen

Carina Örgård (v), Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.