09 okt 2015 06:00

09 okt 2015 06:00

Jag glömmer aldrig Iqbals ögon

INSÄNDARE: Barnrättshjältar

Rättigheter. The World´s Children´s Prize utdelades första gången år 2000. Barn från hela världen hade röstat fram att pristagaren skulle var Iqbal Masih, som fick sitt pris postumt.

Mattslavpojken Iqbal Masih var född 1982 i Muridke i Pakistan. Han hade sålts som 4-åring till en matthandlare för 100 kronor men hans arbetare inbringade bara småpengar. Skuldslavarnas befrielsefront befriade honom och han fick resa runt i världen för att hjälpa andra barn som var i samma situation som själv hade varit i. Han besökte bland annat USA där han fick en fin utmärkelse.

Jag glömmer aldrig hans ögon, strålande, när han sa att förut var han rädd, men nu var det matthandlaren som var rädd. Iqbal besökte också Torsö och Lidköping. Lärare från dessa orter hade arbetat i Iqbals hemtrakter i Pakistan och skolbarnen i Högelids skola gjorde sitt ”Operation dagsverke” för skolbarn i Muridke där mr Kahn som arbetade för Skuldslavarnas befrielsefront arbetade för att befria skuldslavarna.

Väl hemma i Pakistan påskdagen 1995 –han var kristen liksom andra som står lägst i Pakistan –var han på väg till kyrkan när han blev skjuten med ett hagelgevär. Mr Kahn vågade ej stanna kvar i Pakistan utan tog sin tillflykt till våra trakter – jag vet inte om han är kvar.

Då, år 2000, var det stora festligheter i Lidköping. En minnestavla till Iqbals minne sattes upp på ett torg. På stora torget kunde vi köpa ballonger och kl 12.00 släpptes de, fullt mot himmelen. 2000 års pristagare från Indien + några barn från olika länder deltog i festligheterna i Lidköping.

Det är mycket roligt att barnen i Lockeruds skola är med och röstar fram årets barnrättshjältar. Själv tänker jag på Iqbals strålande ögon när han mottog priset i USA och trodde han skulle arbeta för frigörandet av skuldslavarna. Jag önskar en värld där barnen får leva som fria och glada barn med mat och rent vatten.

Vieno Mårtensson

Mattslavpojken Iqbal Masih var född 1982 i Muridke i Pakistan. Han hade sålts som 4-åring till en matthandlare för 100 kronor men hans arbetare inbringade bara småpengar. Skuldslavarnas befrielsefront befriade honom och han fick resa runt i världen för att hjälpa andra barn som var i samma situation som själv hade varit i. Han besökte bland annat USA där han fick en fin utmärkelse.

Jag glömmer aldrig hans ögon, strålande, när han sa att förut var han rädd, men nu var det matthandlaren som var rädd. Iqbal besökte också Torsö och Lidköping. Lärare från dessa orter hade arbetat i Iqbals hemtrakter i Pakistan och skolbarnen i Högelids skola gjorde sitt ”Operation dagsverke” för skolbarn i Muridke där mr Kahn som arbetade för Skuldslavarnas befrielsefront arbetade för att befria skuldslavarna.

Väl hemma i Pakistan påskdagen 1995 –han var kristen liksom andra som står lägst i Pakistan –var han på väg till kyrkan när han blev skjuten med ett hagelgevär. Mr Kahn vågade ej stanna kvar i Pakistan utan tog sin tillflykt till våra trakter – jag vet inte om han är kvar.

Då, år 2000, var det stora festligheter i Lidköping. En minnestavla till Iqbals minne sattes upp på ett torg. På stora torget kunde vi köpa ballonger och kl 12.00 släpptes de, fullt mot himmelen. 2000 års pristagare från Indien + några barn från olika länder deltog i festligheterna i Lidköping.

Det är mycket roligt att barnen i Lockeruds skola är med och röstar fram årets barnrättshjältar. Själv tänker jag på Iqbals strålande ögon när han mottog priset i USA och trodde han skulle arbeta för frigörandet av skuldslavarna. Jag önskar en värld där barnen får leva som fria och glada barn med mat och rent vatten.

Vieno Mårtensson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.