07 okt 2015 06:00

07 okt 2015 06:00

Regeringens stora tågrån

Debatt:

Tågtrafik. Den miljöpartistiskt styrda socialdemokratiska ledningen plundrar just nu SJ på nästan 2 miljarder kronor. Detta i ett läge där de tidigare sagt att de ska satsa på tågtrafiken, och även tidigare hårt kritiserat Alliansen för i dessa sammanhang mycket små uttag från SJ.

Hur stora var då de uttag som Alliansen gjorde under sina åtta år i regeringsställning?

Utdelning SJ under Alliansregeringen (årtal = datum för bolagsstämma och utdelningsbeslut)

2007: 150 miljoner

2008: 169 miljoner

2009: 181 miljoner

2010: 153 miljoner

2011: 90 miljoner

2012: 12 miljoner

2013: 157 miljoner

2014: 73 miljoner

Totalt: 985 miljoner under 8 år

Dessa uttag fick alliansen hård kritik för eftersom Socialdemokrater och Miljöpartister tyckte att SJ skulle behålla sina pengar för att kunna klara konkurrensen och för att kunna ha fungerande tåg. Det var då. Hur mycket pengar har då regeringen tänkt att plocka ut ur SJ under ett enda år? Jo, dubbelt så mycket som Alliansen tog ut under 8 år.

Utdelning rödgrön regering

2015: 230 miljoner + 1700 miljoner = 1930 miljoner

Alla som har åkt tåg vet hur slitna SJ:s tåg är och hur ofta det sker att tågen inte går eller kommer fram i tid. SJ står inför ett behov att uppgradera, renovera och byta ut sina tåg och se till att de fungerar. Hur kan man då från regeringens sida i det läget genomföra ett av tidernas största tågrån genom att plocka ut nästan två miljarder från bolaget?

Nästa gång ni åker tåg så vet ni varför tåget stannar, varför korglutningen har slutat fungera, varför personalen kan vara trött och sliten, varför tryckluften kollapsat och toaletterna är stängda eller att dörrar inte går att öppna. Ni vet också nu varför biljetterna kommer att kosta mer då SJ nu måste se över biljettpriserna igen.

Anledningen är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har rånat SJ på nästan 2 miljarder kronor. Varför vill regeringen fullständigt plundra SJ ?

Sten Bergheden (M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Trafikutskottet

Hur stora var då de uttag som Alliansen gjorde under sina åtta år i regeringsställning?

Utdelning SJ under Alliansregeringen (årtal = datum för bolagsstämma och utdelningsbeslut)

2007: 150 miljoner

2008: 169 miljoner

2009: 181 miljoner

2010: 153 miljoner

2011: 90 miljoner

2012: 12 miljoner

2013: 157 miljoner

2014: 73 miljoner

Totalt: 985 miljoner under 8 år

Dessa uttag fick alliansen hård kritik för eftersom Socialdemokrater och Miljöpartister tyckte att SJ skulle behålla sina pengar för att kunna klara konkurrensen och för att kunna ha fungerande tåg. Det var då. Hur mycket pengar har då regeringen tänkt att plocka ut ur SJ under ett enda år? Jo, dubbelt så mycket som Alliansen tog ut under 8 år.

Utdelning rödgrön regering

2015: 230 miljoner + 1700 miljoner = 1930 miljoner

Alla som har åkt tåg vet hur slitna SJ:s tåg är och hur ofta det sker att tågen inte går eller kommer fram i tid. SJ står inför ett behov att uppgradera, renovera och byta ut sina tåg och se till att de fungerar. Hur kan man då från regeringens sida i det läget genomföra ett av tidernas största tågrån genom att plocka ut nästan två miljarder från bolaget?

Nästa gång ni åker tåg så vet ni varför tåget stannar, varför korglutningen har slutat fungera, varför personalen kan vara trött och sliten, varför tryckluften kollapsat och toaletterna är stängda eller att dörrar inte går att öppna. Ni vet också nu varför biljetterna kommer att kosta mer då SJ nu måste se över biljettpriserna igen.

Anledningen är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet har rånat SJ på nästan 2 miljarder kronor. Varför vill regeringen fullständigt plundra SJ ?

Sten Bergheden (M)

Riksdagsledamot Skaraborg

Trafikutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.