24 sep 2015 06:00

24 sep 2015 06:00

Skattehöjningar dämpar sysselsättning

INSÄNDARE: Höstbudgeten

Budget. Nu har det gått några dagar sedan regeringen presenterade sin höstbudget, den första i egen regi, och recensionerna har inte låtit vänta på sig. De följer det vanliga mönstret. S och MP, de båda regeringspartierna, tycker att den är bra, till och med mycket bra medan stödpartiet V vill ha mer av allt, särskilt större skattehöjningar.

På den borgerliga sidan är man lika säker på sin sak. Budgeten är dålig, den skapar inga nya jobb och den redovisade statistiken stämmer inte med verkligheten. En majoritet av svenska folket får det sämre. Dock kommer man inte att rösta nej, när budgetförslagen ställs mot varandra. Decemberöverenskommelsen (DÖ) ger det resultatet. Och vad Sverigedemokraterna gör åt detta är inte helt lätt att veta.

Aftonbladets uppfattning är mer intressant än övriga större tidningars. Där berömmer den politiska chefredaktören Karin Pettersson nu regeringen för att ta itu med de stora samhällsproblemen och ser en klar brytning med de åtta åren av alliansregering.

Men samma Karin Pettersson skrev precis en månad tidigare att Löfven behöver en ny regering. S sägs stå för trygghet och regeringsduglighet medan MP står för framtid och modernitet, men tyvärr har detta inte satt några spår i politiken, eftersom många av ministrarna inte håller måttet. Från den 21 augusti till den 21 september har regeringen tydligen förbättrats så nu behövs ingen ny regering.

Mera nyanserad i sin bedömning är Aftonbladets inrikeskommentator och tidigare nyhetschef Lena Mellin. Hon kallar höstbudgeten för ett svårslaget lapptäcke, som dessutom dämpar sysselsättningen. Regeringen har jobben överst på dagordningen, men deras skattehöjningar dämpar sysselsättningen. Det erkänner de själva i den nya budgeten.

Hur det kommer att gå får framtiden utvisa och det troligen ganska snart

Lars Hjertén (M)

På den borgerliga sidan är man lika säker på sin sak. Budgeten är dålig, den skapar inga nya jobb och den redovisade statistiken stämmer inte med verkligheten. En majoritet av svenska folket får det sämre. Dock kommer man inte att rösta nej, när budgetförslagen ställs mot varandra. Decemberöverenskommelsen (DÖ) ger det resultatet. Och vad Sverigedemokraterna gör åt detta är inte helt lätt att veta.

Aftonbladets uppfattning är mer intressant än övriga större tidningars. Där berömmer den politiska chefredaktören Karin Pettersson nu regeringen för att ta itu med de stora samhällsproblemen och ser en klar brytning med de åtta åren av alliansregering.

Men samma Karin Pettersson skrev precis en månad tidigare att Löfven behöver en ny regering. S sägs stå för trygghet och regeringsduglighet medan MP står för framtid och modernitet, men tyvärr har detta inte satt några spår i politiken, eftersom många av ministrarna inte håller måttet. Från den 21 augusti till den 21 september har regeringen tydligen förbättrats så nu behövs ingen ny regering.

Mera nyanserad i sin bedömning är Aftonbladets inrikeskommentator och tidigare nyhetschef Lena Mellin. Hon kallar höstbudgeten för ett svårslaget lapptäcke, som dessutom dämpar sysselsättningen. Regeringen har jobben överst på dagordningen, men deras skattehöjningar dämpar sysselsättningen. Det erkänner de själva i den nya budgeten.

Hur det kommer att gå får framtiden utvisa och det troligen ganska snart

Lars Hjertén (M)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.