10 sep 2015 06:00

10 sep 2015 06:00

Kritik ska grunda sig på fakta

Skola

Replik. Svar till ”hur många timmar arbetar lärarna” i MT den 7 september.

När jag först läste din insändare tänkte jag att det inte är mödan värt att besvara.

Men när jag senare under dagen hörde hur kollegor ledset kommenterade det du skrivit kände jag att jag måste skriva några ord.

Det är sant att lärarna har ett avtal där de arbetar 45 tim. i veckan så kallad ferietjänst.

Det finns andra lärare som har andra avtal och arbetar 40 tim. i veckan så kallad semestertjänst.

Det du hakade upp dig på var att en lärare var anträffbar på telefon till klockan 16.00. Jag känner inte till exakt den lärarens arbetsschema, men jag undrar om du tänker i samma banor när du ringer tandläkare och läkare med flera när de har en viss telefontid. Självklart finns det många tillfällen då en lärare inte kan svara i telefon.

Jag har arbetat i skolans värld i väldigt många år och närmar mig pensionsåldern Jag har tänkt efter men jag kan inte komma på en enda lärare som jag misstänker för att inte fullgöra sin arbetstid. Däremot har jag många unga och ambitiösa arbetskamrater som jag ser arbeta långt utöver sin arbetstid.

Dessa mina arbetskamrater kan jag oroa mig för ibland när jag ser hur höga krav de ställer på sig själva.

Om du är intresserad av lärares uppdrag tycker jag att du ska kontakta skolans rektor så kan du få en arbetsbeskrivning.

Alla som vill är naturligtvis välkomna till sina barns skolor och se verksamheten i verkligheten.

Kritik ska grunda sig på fakta och bör vara konstruktiv.

En lärare som ska entusiasmera och föra kunskap vidare, behöver också tid och ett liv utanför skolan.

Elisabeth Erkenvåg

som arbetar som extra resurs i år och på så vis har väldigt god insyn i mina kollegers arbete.

När jag först läste din insändare tänkte jag att det inte är mödan värt att besvara.

Men när jag senare under dagen hörde hur kollegor ledset kommenterade det du skrivit kände jag att jag måste skriva några ord.

Det är sant att lärarna har ett avtal där de arbetar 45 tim. i veckan så kallad ferietjänst.

Det finns andra lärare som har andra avtal och arbetar 40 tim. i veckan så kallad semestertjänst.

Det du hakade upp dig på var att en lärare var anträffbar på telefon till klockan 16.00. Jag känner inte till exakt den lärarens arbetsschema, men jag undrar om du tänker i samma banor när du ringer tandläkare och läkare med flera när de har en viss telefontid. Självklart finns det många tillfällen då en lärare inte kan svara i telefon.

Jag har arbetat i skolans värld i väldigt många år och närmar mig pensionsåldern Jag har tänkt efter men jag kan inte komma på en enda lärare som jag misstänker för att inte fullgöra sin arbetstid. Däremot har jag många unga och ambitiösa arbetskamrater som jag ser arbeta långt utöver sin arbetstid.

Dessa mina arbetskamrater kan jag oroa mig för ibland när jag ser hur höga krav de ställer på sig själva.

Om du är intresserad av lärares uppdrag tycker jag att du ska kontakta skolans rektor så kan du få en arbetsbeskrivning.

Alla som vill är naturligtvis välkomna till sina barns skolor och se verksamheten i verkligheten.

Kritik ska grunda sig på fakta och bör vara konstruktiv.

En lärare som ska entusiasmera och föra kunskap vidare, behöver också tid och ett liv utanför skolan.

Elisabeth Erkenvåg

som arbetar som extra resurs i år och på så vis har väldigt god insyn i mina kollegers arbete.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.