21 aug 2015 06:00

21 aug 2015 06:00

Karaktär och livserfarenhet viktigare än kön

INSÄNDARE: Kvinnoförtryck

Replik. Svar till ”Morfar” i MT den 14 augusti.

Bäste morfar, att använda kvinnor till säljare är ett psykologiskt känt smart drag. Då väna, trevliga och familjära kvinnor upplevs som ej hotfulla varken för andra kvinnor, barn eller män. Möjligheten till försäljning blir större, även som telefonröst är en mjuk, vänlig damröst något vi alla föredrar. Barska, skarpa, påstridiga, dominanta röster (kvinnliga eller manliga) får oss alla rädda.

Själv tog jag ett ”mansjobb” inom industrin på tidigt 70-tal. Det var betydligt mer variationsrikt. Kul och trevligt att svetsa och meka, gänga skruvar och få bättre betalt.

Visst har religion förtryckt människor i alla tider. Bibeln kunde alltid tolkas till ens egen fördel. Det är bara att rycka ut ett citat från någon mening och påstå att Gud sagt det eller menat så. Man har också använt det som en straffande Gud. Jag tänker på när digerdöden härjade i världen och man trodde att om det vanliga folket gick barfota till kyrkan eller gav penningen till kyrkan eller svalt en dag och var väldigt ödmjuka, så skulle man kunna blidka Guden som sänt denna svarta död över det syndiga folket.

Det som hos vanliga människor kunde leda till tortyr, gatlopp och till och med döden, kunde hos kungligheter, som hade frillor som fick barn, i stället ge gods, adliga titlar och pengar.

Att unga töser kunde bli bortgifta hursomhelst med någon karl eller gubbe även i främmande land kan ses som ett förtryck inom frälset. Att pigor kunde bli våldtagna av bonden eller godsägaren var också ett kvinnoförtryck av stora mått.

Men även pojkar och män kunde sändas ut i krig som kanonmat då kungar ville utvidga sina riken. Förr gick det inte att fly till ett annat rikare land tills krigen var över.

Även kvinnor har beordrat krig våld, glöm inte Thatcher och Falklandskriget, Elisabet I och även Mandelas fru som var inblandad i våldsamheter. Det handlar inte så mycket om du är kvinna eller man utan hur varje person själv är. Det beror på din karaktär, din livsåskådning och livserfarenheter. Som svenskar har vi lättare att tycka om frälsningsarmens kärleksfulla hjälp till utsatta personer som också är en kristlig handling, än domedagspredikan om synd, förtryck som också kan gömma sig i religionen.

Damen med pudeln

Bäste morfar, att använda kvinnor till säljare är ett psykologiskt känt smart drag. Då väna, trevliga och familjära kvinnor upplevs som ej hotfulla varken för andra kvinnor, barn eller män. Möjligheten till försäljning blir större, även som telefonröst är en mjuk, vänlig damröst något vi alla föredrar. Barska, skarpa, påstridiga, dominanta röster (kvinnliga eller manliga) får oss alla rädda.

Själv tog jag ett ”mansjobb” inom industrin på tidigt 70-tal. Det var betydligt mer variationsrikt. Kul och trevligt att svetsa och meka, gänga skruvar och få bättre betalt.

Visst har religion förtryckt människor i alla tider. Bibeln kunde alltid tolkas till ens egen fördel. Det är bara att rycka ut ett citat från någon mening och påstå att Gud sagt det eller menat så. Man har också använt det som en straffande Gud. Jag tänker på när digerdöden härjade i världen och man trodde att om det vanliga folket gick barfota till kyrkan eller gav penningen till kyrkan eller svalt en dag och var väldigt ödmjuka, så skulle man kunna blidka Guden som sänt denna svarta död över det syndiga folket.

Det som hos vanliga människor kunde leda till tortyr, gatlopp och till och med döden, kunde hos kungligheter, som hade frillor som fick barn, i stället ge gods, adliga titlar och pengar.

Att unga töser kunde bli bortgifta hursomhelst med någon karl eller gubbe även i främmande land kan ses som ett förtryck inom frälset. Att pigor kunde bli våldtagna av bonden eller godsägaren var också ett kvinnoförtryck av stora mått.

Men även pojkar och män kunde sändas ut i krig som kanonmat då kungar ville utvidga sina riken. Förr gick det inte att fly till ett annat rikare land tills krigen var över.

Även kvinnor har beordrat krig våld, glöm inte Thatcher och Falklandskriget, Elisabet I och även Mandelas fru som var inblandad i våldsamheter. Det handlar inte så mycket om du är kvinna eller man utan hur varje person själv är. Det beror på din karaktär, din livsåskådning och livserfarenheter. Som svenskar har vi lättare att tycka om frälsningsarmens kärleksfulla hjälp till utsatta personer som också är en kristlig handling, än domedagspredikan om synd, förtryck som också kan gömma sig i religionen.

Damen med pudeln

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.