23 jul 2015 06:00

23 jul 2015 06:00

Är naturen ett hot?

INSÄNDARE: Natur

Signaturen Naturnära den 16 juli tar upp vårt förhållande till naturen, som jag tycker är ett stort ämne. Är det så med vårt förhållande till naturen att djur och växter får gärna förekomma, men i min närhet där bestämmer jag vilka som ska vara. Att naturen strävar och skapar en balans som är bra för oss alla glömmer vi lätt. Nu börjar det ju talas om att tvättbjörnar börjar sprida sig i Sverige, och det kan bli en värre plåga än vi varit utsatta för någon gång tidigare. Men vad är orsaken till att de kommer? Kan det vara samma orsak som att vi har oönskade sniglar nu?

Ett som inte alla tänker på är väl hur lite insekter det blir på våra bilar. Går vi 50 år tillbaka i tiden så räckte en resa mellan Mariestad och Torsö vid den här årstiden, för att vindrutan och fronten på bilen skulle vara rejält prickiga så att man var tvungen att rengöra rutan. Nu kan vi göra en resa tur och retur till Stockholm med mindre insekter på bilen. Ja, det är väl gott att slippa det tycker väl någon. Men är det egentligen ett hälsotecken för mänsklighetens skull? Eller har vi skapat något som vi inte tänkt på?

Någon påstod att inom ett par generationer så har vi inga bin och humlor. Och det är lätt att ta med en klackspark och säga att det ordnar sig säkert på något sätt. Men i nästa mening kommer det att människan är långt ifrån den sista varelsen som dör ut från jorden. Och då undrar man givetvis om alla dessa små obetydliga detaljerna med myggor som sticks, sniglar som äter för mycket och maskrosorna som trivs där vi gör i ordning för dem, är det viktigaste i våra liv. Det kanske är bättre att acceptera naturen och anpassa oss till den.

Rune Jakobsson

Signaturen Naturnära den 16 juli tar upp vårt förhållande till naturen, som jag tycker är ett stort ämne. Är det så med vårt förhållande till naturen att djur och växter får gärna förekomma, men i min närhet där bestämmer jag vilka som ska vara. Att naturen strävar och skapar en balans som är bra för oss alla glömmer vi lätt. Nu börjar det ju talas om att tvättbjörnar börjar sprida sig i Sverige, och det kan bli en värre plåga än vi varit utsatta för någon gång tidigare. Men vad är orsaken till att de kommer? Kan det vara samma orsak som att vi har oönskade sniglar nu?

Ett som inte alla tänker på är väl hur lite insekter det blir på våra bilar. Går vi 50 år tillbaka i tiden så räckte en resa mellan Mariestad och Torsö vid den här årstiden, för att vindrutan och fronten på bilen skulle vara rejält prickiga så att man var tvungen att rengöra rutan. Nu kan vi göra en resa tur och retur till Stockholm med mindre insekter på bilen. Ja, det är väl gott att slippa det tycker väl någon. Men är det egentligen ett hälsotecken för mänsklighetens skull? Eller har vi skapat något som vi inte tänkt på?

Någon påstod att inom ett par generationer så har vi inga bin och humlor. Och det är lätt att ta med en klackspark och säga att det ordnar sig säkert på något sätt. Men i nästa mening kommer det att människan är långt ifrån den sista varelsen som dör ut från jorden. Och då undrar man givetvis om alla dessa små obetydliga detaljerna med myggor som sticks, sniglar som äter för mycket och maskrosorna som trivs där vi gör i ordning för dem, är det viktigaste i våra liv. Det kanske är bättre att acceptera naturen och anpassa oss till den.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på mariestadstidningen.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.