04 jul 2015 06:00

05 jul 2015 16:23

Fantastiskt Töreboda!

Avspärrningarna är bortplockade och torget har återgått till sin vanliga funktion.

Men för några dagar rockade hela köpingen loss och centrala Töreboda förvandlades från en ordinär liten kommun till en musikfest av internationell klass. Upplevelsen av dessa magiska sommarkvällar kommer vi sent att glömma.

Tack Töreboda för den upplevelsen!

Mariestads-Tidningens medarbetare har jobbat på högvarv för att bevaka konserter och folkliv både för papperstidningen och på webben. I dag har vi 6 sidor om den stora folkfesten! Vår egen festivalgeneral Jenny Allvin har nästan jobbat dygnet runt.

Törebodafestivalen är en riktig framgångssaga i tider då klassiska festivaler, som exempelvis Hultsfred, packar ihop och tackar för sig. Trots lockande världsartister lyckas inte arrangörerna få debet och kredit att gå ihop.

Men i Töreboda lyckas man med det som många säger är omöjligt. År efter år.

Framgången ligger förmodligen i civilsamhällets styrka. De allra flesta av funktionärerna, som går runt i sina gula västar, är oavlönade. Det är ideella krafter från olika föreningar som vill göra en insats, både för att festivalen ska kunna bli verklighet, men också för att det kan ge pengar tillbaka till föreningslivet.

Det finns inga fackföreningar, arbetstidsregleringar eller avtalsenliga löner att förhålla sig till. Då hade festivalen med största säkerhet visat stora röda siffror. Törebodafestivalen är möjlig tack vare att Törebodaborna väljer att göra den möjlig. När man har semester eller slutat på sitt vanliga jobb har många dragit på sig festivalvästen för ytterligare ett arbetspass. Även om det är ett oavlönat sådant. Det är ingen myndighet eller kommun som äger projektet med en otymplig administration som följd. Det finns inga stora vinstkrav som rinner ner i något företags ficka.

Därmed inte sagt att vi skulle klara oss utan regler, myndigheter eller traditionella företag. Det behöver vi i ett civiliserat samhälle. Ordning och reda är en förutsättning för att människor inte ska komma i kläm. Men Törebodafestivalen är ett utomordentligt bra bevis på att vi även behöver civilsamhället med lokalt engagemang, ideellt arbete och en stark känsla av gemenskap.

Det är också ett bra exempel på att verksamheter ska anpassas efter lokala förutsättningar. Törebodafestivalens arrangörer skulle inte ha lyckats lika bra om de lagt karbonpapper över exempelvis Hultsfreds upplägg. De har istället på ett smart sätt gjort festivalen á la Töreboda. Det är därför den blivit en succé. Här finns något att lära även för offentliga myndigheter och inrättningar. Stordrift och centralisering brukar inte vara det effektivaste sättet att lägga upp verksamhet. För att något ska bli riktigt bra måste man tillåta lokala skillnader.

Det är inte bara festen, musiken och de ljuvliga sommarkvällarna som ger ett bestående intryck.

Det gör även det lokalproducerade engagemanget.

Fantastiskt bra gjort, Töreboda!

Karin Eriksson

Avspärrningarna är bortplockade och torget har återgått till sin vanliga funktion.

Men för några dagar rockade hela köpingen loss och centrala Töreboda förvandlades från en ordinär liten kommun till en musikfest av internationell klass. Upplevelsen av dessa magiska sommarkvällar kommer vi sent att glömma.

Tack Töreboda för den upplevelsen!

Mariestads-Tidningens medarbetare har jobbat på högvarv för att bevaka konserter och folkliv både för papperstidningen och på webben. I dag har vi 6 sidor om den stora folkfesten! Vår egen festivalgeneral Jenny Allvin har nästan jobbat dygnet runt.

Törebodafestivalen är en riktig framgångssaga i tider då klassiska festivaler, som exempelvis Hultsfred, packar ihop och tackar för sig. Trots lockande världsartister lyckas inte arrangörerna få debet och kredit att gå ihop.

Men i Töreboda lyckas man med det som många säger är omöjligt. År efter år.

Framgången ligger förmodligen i civilsamhällets styrka. De allra flesta av funktionärerna, som går runt i sina gula västar, är oavlönade. Det är ideella krafter från olika föreningar som vill göra en insats, både för att festivalen ska kunna bli verklighet, men också för att det kan ge pengar tillbaka till föreningslivet.

Det finns inga fackföreningar, arbetstidsregleringar eller avtalsenliga löner att förhålla sig till. Då hade festivalen med största säkerhet visat stora röda siffror. Törebodafestivalen är möjlig tack vare att Törebodaborna väljer att göra den möjlig. När man har semester eller slutat på sitt vanliga jobb har många dragit på sig festivalvästen för ytterligare ett arbetspass. Även om det är ett oavlönat sådant. Det är ingen myndighet eller kommun som äger projektet med en otymplig administration som följd. Det finns inga stora vinstkrav som rinner ner i något företags ficka.

Därmed inte sagt att vi skulle klara oss utan regler, myndigheter eller traditionella företag. Det behöver vi i ett civiliserat samhälle. Ordning och reda är en förutsättning för att människor inte ska komma i kläm. Men Törebodafestivalen är ett utomordentligt bra bevis på att vi även behöver civilsamhället med lokalt engagemang, ideellt arbete och en stark känsla av gemenskap.

Det är också ett bra exempel på att verksamheter ska anpassas efter lokala förutsättningar. Törebodafestivalens arrangörer skulle inte ha lyckats lika bra om de lagt karbonpapper över exempelvis Hultsfreds upplägg. De har istället på ett smart sätt gjort festivalen á la Töreboda. Det är därför den blivit en succé. Här finns något att lära även för offentliga myndigheter och inrättningar. Stordrift och centralisering brukar inte vara det effektivaste sättet att lägga upp verksamhet. För att något ska bli riktigt bra måste man tillåta lokala skillnader.

Det är inte bara festen, musiken och de ljuvliga sommarkvällarna som ger ett bestående intryck.

Det gör även det lokalproducerade engagemanget.

Fantastiskt bra gjort, Töreboda!

Karin Eriksson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.