03 jul 2015 06:00

03 jul 2015 06:00

Vi bör självklart gå med i Nato

INSÄNDARE: Säkerhet

Replik. Svar till Ingvar Larsson i MT den 2 juli

Bäste Ingvar, visst ska vi vara rädda för Ryssland, allt annat vore naivt och ”barnsligt”. Fientligheterna mot Ukraina, och övertagandet av Krim, aggressioner mot Baltstaterna, hotfulla anflygningar mot svenska militära installationer med flyg som kan bära kärnvapen och som avbryts precis innan vår gräns och så vidare. Detta och mycket mer, talar sitt tydliga språk.

Nu i veckan förekommer också uppgifter om att Ryska flygplan släpper ut ir-facklor mot svenska Gripenplan, en hotfull upptrappning mot våra stridspiloter.

Ryssland rustar också upp sitt redan kraftfulla försvar.

Landet styrs med järnhand av Putin och kretsen runt honom. ”Vikarien ” Medvedjev kommer säkert att bli president näst gång det blir val i Ryssland. Sedan kommer garanterat Putin att återkomma igen.

Oppositionspolitiker och regimkritiska journalister mördas eller förföljs.

När Sverige arrangerade och bjöd in till en stor militär övning i våras, skrek fredsvänstern och kulturvänstern i högan sky. Oinbjudna besök under vattenytan bland våra öar i skärgården, Rysslands planer på nya kostsamma kärnvapen och händelserna i Ukraina, då saknas protesterna.

För NATO-motståndare på vänsterkanten verkar det som NATOs medlemsländers demokrati och öppenhet är något hotfullt. Nej, då är det bättre med diktatur i olika former i Sovjet/Ryssland. Det känns tydligen mera tryggt och säkert...

Nej Ingvar, att hålla ett vakande öga på Ryssland är definitivt inte ”barnsligt”. Om vi går bakåt till tiden efter andra Världskrigets slut, då ditt parti var stort och styrde över Sverige, skedde många samarbeten i det dolda med NATO-länder. Skriv gärna om det, du som är äldre än mig.

”Stay behind”, förstärkningar och förlängningar av våra krigsflygfält som en anpassning till NATOs bombplan med mera. Vår nära historia är intressant och mycket väntar på av avslöjas.

Nej, vi bör självklart gå med i NATO och upprusta försvaret. Baltländerna och Polen tackar säkert högre makter att de gjorde det under tiden Ryssland var svagt. Ukraina ångrar sig säkert bittert idag.

Sune Larsson Älgarås

Bäste Ingvar, visst ska vi vara rädda för Ryssland, allt annat vore naivt och ”barnsligt”. Fientligheterna mot Ukraina, och övertagandet av Krim, aggressioner mot Baltstaterna, hotfulla anflygningar mot svenska militära installationer med flyg som kan bära kärnvapen och som avbryts precis innan vår gräns och så vidare. Detta och mycket mer, talar sitt tydliga språk.

Nu i veckan förekommer också uppgifter om att Ryska flygplan släpper ut ir-facklor mot svenska Gripenplan, en hotfull upptrappning mot våra stridspiloter.

Ryssland rustar också upp sitt redan kraftfulla försvar.

Landet styrs med järnhand av Putin och kretsen runt honom. ”Vikarien ” Medvedjev kommer säkert att bli president näst gång det blir val i Ryssland. Sedan kommer garanterat Putin att återkomma igen.

Oppositionspolitiker och regimkritiska journalister mördas eller förföljs.

När Sverige arrangerade och bjöd in till en stor militär övning i våras, skrek fredsvänstern och kulturvänstern i högan sky. Oinbjudna besök under vattenytan bland våra öar i skärgården, Rysslands planer på nya kostsamma kärnvapen och händelserna i Ukraina, då saknas protesterna.

För NATO-motståndare på vänsterkanten verkar det som NATOs medlemsländers demokrati och öppenhet är något hotfullt. Nej, då är det bättre med diktatur i olika former i Sovjet/Ryssland. Det känns tydligen mera tryggt och säkert...

Nej Ingvar, att hålla ett vakande öga på Ryssland är definitivt inte ”barnsligt”. Om vi går bakåt till tiden efter andra Världskrigets slut, då ditt parti var stort och styrde över Sverige, skedde många samarbeten i det dolda med NATO-länder. Skriv gärna om det, du som är äldre än mig.

”Stay behind”, förstärkningar och förlängningar av våra krigsflygfält som en anpassning till NATOs bombplan med mera. Vår nära historia är intressant och mycket väntar på av avslöjas.

Nej, vi bör självklart gå med i NATO och upprusta försvaret. Baltländerna och Polen tackar säkert högre makter att de gjorde det under tiden Ryssland var svagt. Ukraina ångrar sig säkert bittert idag.

Sune Larsson Älgarås

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.