02 jul 2015 06:01

02 jul 2015 10:07

Industrin går igenom en strukturomvandling

INSÄNDARE: Electrolux

Nedläggning. Jag håller verkligen med signaturen ”morfar” i onsdagens MT.

Electrolux nedläggning var naturligtvis väntad och det är sorgligt att läsa hur fackets ordförande säger att det är ”pay-back time”. För vem då? Vi önskar väl alla att storföretagen skulle ta ett nationellt ansvar för arbetsmarknaden, men så är det förstås inte. Pengarna styr och det finns ingenting som säger att Sverige ska vara en rik och blomstrande nation för alltid.

Vi var ett av Europas fattigaste länder under stor del av 1800-talet. Befolkningens levde mest på gröt och kött var riktig festmat. Vem säger att den tiden aldrig kan komma tillbaka?

Det är som om vi tror att vi har någon sorts gudomlig rätt att vara ett rikt land. Det finns ingen rätt alls utan bara en förhoppning om att våra politiker på riksnivå ska fatta kloka beslut som inte undergräver vår konkurrenskraft.

Vi måste också ställa högre krav på egenförsörjning när det gäller den allt större anhöriginvandringen om vi inte ska äventyra vår välfärd. Visst vill vi att alla människor ska få jättefint boende, den bästa maten och en rik fritid. Men i den strukturomvandling vi ser inom industrin så verkar det tyvärr som om vi går dystrare tider till mötes.

Pessimisten

Electrolux nedläggning var naturligtvis väntad och det är sorgligt att läsa hur fackets ordförande säger att det är ”pay-back time”. För vem då? Vi önskar väl alla att storföretagen skulle ta ett nationellt ansvar för arbetsmarknaden, men så är det förstås inte. Pengarna styr och det finns ingenting som säger att Sverige ska vara en rik och blomstrande nation för alltid.

Vi var ett av Europas fattigaste länder under stor del av 1800-talet. Befolkningens levde mest på gröt och kött var riktig festmat. Vem säger att den tiden aldrig kan komma tillbaka?

Det är som om vi tror att vi har någon sorts gudomlig rätt att vara ett rikt land. Det finns ingen rätt alls utan bara en förhoppning om att våra politiker på riksnivå ska fatta kloka beslut som inte undergräver vår konkurrenskraft.

Vi måste också ställa högre krav på egenförsörjning när det gäller den allt större anhöriginvandringen om vi inte ska äventyra vår välfärd. Visst vill vi att alla människor ska få jättefint boende, den bästa maten och en rik fritid. Men i den strukturomvandling vi ser inom industrin så verkar det tyvärr som om vi går dystrare tider till mötes.

Pessimisten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.