30 jun 2015 06:00

30 jun 2015 18:37

Väntat beslut men yrvakna politiker

INSÄNDARE: Näringsliv

Nedläggning. Electrolux nedläggning är lika självklar som att Gotland fortfarande inte kan försvara sig mot ryssen. Våra många och dyra politiker är lika yrvakna varje gång något planerat och självklart drabbar medvetandet.

Redan för cirka 15 år sedan florerade Mariestad i toppen på en lista över riskkommuner som skulle komma att drabbas av framtida strukturomvandlingar. Redan för 10 år sedan stod det klart för alla som förstod omställningen från Sverige till länder med lägre kostnader, och lika bra kvalitet, att Electrolux år voro räknade i Sverige. För ca 5 år sedan var saken klar och man kunde åtminstone hoppats på att Mariestadpolitikerna lärt sig av den svenska omvärlden, till exempel Dalsland. Häromdagen meddelades att kommunalrådet Abrahamsson hade fått ”hemlig” information från Electrolux, att företaget skulle läggas ned. Ridå!

Nu är det som med Gotland och politiker, nu skall det tas krafttag med ett knippe skattepengar från staten. Eldrivlinor för fordon och båtar, inget dåligt projekt med tanke på att utvecklingen av såna system har lång utvecklingstid samt att de system som redan finns produceras i miljontals enheter i huvudsak i tre länder i världen.

Det mest naturliga utvecklingssteget för Mariestads del är det enda som man vet har fungerat på många andra ställen i Sverige, att kuvösföretag startas inom i första hand IT och elektronik. Något som framsynta politiker skulle ha kunna stimulerat till, med tanke på det solklara redan för minst 5 år sedan, att Electrolux skulle avsluta alla sina konsumentinriktade produktionsställen i Sverige. Att satsa på att fylla tomma lokaler i stället för att satsa på individer med tillväxtpotential, har väl mycket sällan lyckats inom tidsperioder av under 10 år. Ett samarbete med Skövde Högskola inom IT-utveckling och med inriktning mot att starta kuvösföretag i Mariestad, finns det samarbetet?

När ni politiker nu ändå har Electrolux ledningen i telefon, be dom ta ansvar för att riva hela fabriksområdet samt sanera. Dessa lokaler kommer inte att spela nån roll i Mariestad mer. Bygg annat där i stället som är inriktat mot boende och den sortens professionella lokaler som framtidens lokala företagare kommer att ha behov av. Tillverkningsindustri och varuhus har redan ett fint och utvecklingsbart område vid Haggården.

Det yrvakna politikerreaktionerna är i det närmaste rent pinsamma!

Morfar

Redan för cirka 15 år sedan florerade Mariestad i toppen på en lista över riskkommuner som skulle komma att drabbas av framtida strukturomvandlingar. Redan för 10 år sedan stod det klart för alla som förstod omställningen från Sverige till länder med lägre kostnader, och lika bra kvalitet, att Electrolux år voro räknade i Sverige. För ca 5 år sedan var saken klar och man kunde åtminstone hoppats på att Mariestadpolitikerna lärt sig av den svenska omvärlden, till exempel Dalsland. Häromdagen meddelades att kommunalrådet Abrahamsson hade fått ”hemlig” information från Electrolux, att företaget skulle läggas ned. Ridå!

Nu är det som med Gotland och politiker, nu skall det tas krafttag med ett knippe skattepengar från staten. Eldrivlinor för fordon och båtar, inget dåligt projekt med tanke på att utvecklingen av såna system har lång utvecklingstid samt att de system som redan finns produceras i miljontals enheter i huvudsak i tre länder i världen.

Det mest naturliga utvecklingssteget för Mariestads del är det enda som man vet har fungerat på många andra ställen i Sverige, att kuvösföretag startas inom i första hand IT och elektronik. Något som framsynta politiker skulle ha kunna stimulerat till, med tanke på det solklara redan för minst 5 år sedan, att Electrolux skulle avsluta alla sina konsumentinriktade produktionsställen i Sverige. Att satsa på att fylla tomma lokaler i stället för att satsa på individer med tillväxtpotential, har väl mycket sällan lyckats inom tidsperioder av under 10 år. Ett samarbete med Skövde Högskola inom IT-utveckling och med inriktning mot att starta kuvösföretag i Mariestad, finns det samarbetet?

När ni politiker nu ändå har Electrolux ledningen i telefon, be dom ta ansvar för att riva hela fabriksområdet samt sanera. Dessa lokaler kommer inte att spela nån roll i Mariestad mer. Bygg annat där i stället som är inriktat mot boende och den sortens professionella lokaler som framtidens lokala företagare kommer att ha behov av. Tillverkningsindustri och varuhus har redan ett fint och utvecklingsbart område vid Haggården.

Det yrvakna politikerreaktionerna är i det närmaste rent pinsamma!

Morfar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.