06 jun 2015 06:00

10 jun 2015 14:58

Låt oss få visa vad vi verkligen kan

INSÄNDARE: Restaurang

Gymnasiet. Estet- och musiklinjen har inträdesprov och intervjuer. Restaurang- och livsmedelsprogrammet kollar bara på betygen. Det är fel och orättvist att de bara går efter betyg.

På estetlinjen och musiklinjer får eleverna göra interjuver och inträdesprov som visar vad de kan. Jag brinner för matlagning, men kanske inte kommer in, eftersom jag har ett F i engelska. Det betyder inte att man inte är bra på matlagning eller att baka. Vi får inte visa vad vi kan, vi får bara vänta och se om vi kommer in med betygen. Jag vill ha precis som på estet- och musiklinjen. De ska inte bara gå efter våra betyg, de borde även kolla om man brinner för ämnet och hur mycket man kan praktiskt.

Jag vet att det finns elever som väljer samma program som sina kompisar och därmed tar andra elevers efterlängtade platser på ett gymnasieprogram. De vill helst vara med sina kompisar och det kan förstöra för oss som verkligen vill jobba inom restaurang. Jag vill att det ska vara lika för alla och att man ska välja det man brinner för. De elever som väljer ett gymnasieprogram bara för att vara med sina kompisar har kanske jättebra betyg, men gillar inte att laga mat. Det försvårar för oss andra som kämpar för att komma in på vårt drömprogram.

Tilda Ivarhag 9c

På estetlinjen och musiklinjer får eleverna göra interjuver och inträdesprov som visar vad de kan. Jag brinner för matlagning, men kanske inte kommer in, eftersom jag har ett F i engelska. Det betyder inte att man inte är bra på matlagning eller att baka. Vi får inte visa vad vi kan, vi får bara vänta och se om vi kommer in med betygen. Jag vill ha precis som på estet- och musiklinjen. De ska inte bara gå efter våra betyg, de borde även kolla om man brinner för ämnet och hur mycket man kan praktiskt.

Jag vet att det finns elever som väljer samma program som sina kompisar och därmed tar andra elevers efterlängtade platser på ett gymnasieprogram. De vill helst vara med sina kompisar och det kan förstöra för oss som verkligen vill jobba inom restaurang. Jag vill att det ska vara lika för alla och att man ska välja det man brinner för. De elever som väljer ett gymnasieprogram bara för att vara med sina kompisar har kanske jättebra betyg, men gillar inte att laga mat. Det försvårar för oss andra som kämpar för att komma in på vårt drömprogram.

Tilda Ivarhag 9c

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.