04 jun 2015 06:00

04 jun 2015 06:00

När kommer Mariestad styras från "centralorten".

INSÄNDARE: Centralisering

Mariestad. Hur länge ska du sitta kvar, Johan Abrahamsson? Personligen har jag inget emot dig, känner dig bara till namnet.

En artikel i SLA handlar om att Skövde måste bli lika stort som Borås, 106 000 innevånare och bli en ”självklar centralort i Skaraborg” (kosta vad det kosta vill). Skövde skall bidra till att göra Västsverige starkare vilket gör att resten av kranskommunerna utarmas och kommer att förlora betydligt fler samhällsfunktioner i framtiden.

Mariestad har redan förlorat Tingsrätt, Länsstyrelse, Regionens Hus och kommer troligen även att dräneras på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skattekontoret och mycket mer. Sjukhuset går på knäna och bristen på personal gör att patienterna blir lidande. Folktandvården har ingen akutmottagning längre utan den ligger i Skövde.

Nu är det inte bara Mariestad som är drabbat utan även Falköping och Lidköping. I framtiden kanske vi får se att posten utgår från ”centralorten” och vi får nöja oss med postutdelning varannan dag ”dock ej måndag, onsdag, fredag”, Polisen flyttar till Skövde och vi får nöja oss med ett lokalkontor som de har på andra mindre orter.

”Hela Sverige skall leva”, det var parollen som politikerna i Stockholm lovade, men som vanligt är politikers löften bara tomt prat. Så Johan, när läggs kommunstyrelsen ner och vi styrs från ”Centralorten”, en högst relevant fråga.

Varje stad med självaktning skaffar sig något att skryta med, så även Skövde.

Hans Anderson

En artikel i SLA handlar om att Skövde måste bli lika stort som Borås, 106 000 innevånare och bli en ”självklar centralort i Skaraborg” (kosta vad det kosta vill). Skövde skall bidra till att göra Västsverige starkare vilket gör att resten av kranskommunerna utarmas och kommer att förlora betydligt fler samhällsfunktioner i framtiden.

Mariestad har redan förlorat Tingsrätt, Länsstyrelse, Regionens Hus och kommer troligen även att dräneras på Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skattekontoret och mycket mer. Sjukhuset går på knäna och bristen på personal gör att patienterna blir lidande. Folktandvården har ingen akutmottagning längre utan den ligger i Skövde.

Nu är det inte bara Mariestad som är drabbat utan även Falköping och Lidköping. I framtiden kanske vi får se att posten utgår från ”centralorten” och vi får nöja oss med postutdelning varannan dag ”dock ej måndag, onsdag, fredag”, Polisen flyttar till Skövde och vi får nöja oss med ett lokalkontor som de har på andra mindre orter.

”Hela Sverige skall leva”, det var parollen som politikerna i Stockholm lovade, men som vanligt är politikers löften bara tomt prat. Så Johan, när läggs kommunstyrelsen ner och vi styrs från ”Centralorten”, en högst relevant fråga.

Varje stad med självaktning skaffar sig något att skryta med, så även Skövde.

Hans Anderson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.