28 maj 2015 06:00

28 maj 2015 06:00

Vilset regeringsparti samlas

På fredag samlas Socialdemokraterna för att hålla kongress i Västerås. Trots att regeringsmakten är återvunnen är det inte ett självsäkert, utan ett förvirrat parti som träffas. Det blev nämligen inte som man trodde och ingen verkar förstå varför.

Den socialdemokratiska självbilden har kommit på kant med verkligheten. Och det enda som kollisionen har resulterat i är kaos och oordning. S tror fortfarande att partiet vann valet 2014. I själva verket förlorade S valet minst. Det är stor skillnad.

De åtta åren av oppositionell ökenvandring ägnades inte åt att utveckla politiken, istället lades all tid åt att kritisera Alliansen och sprida bilden av ett kallt och borgerligt Sverige. Räddningen var en socialdemokratisk regering. Nu har svenskarna fått det och ändå applåderar de inte. Väljarna fokuserar helt fräckt på perifera saker som att regeringen sviker vallöften på löpande band och att inte en vecka går utan att en eller vanligtvis flera ministrar skämmer ut sig.

Stefan Löfven har ingen aning om vad han ska göra. Partiet som leder Sverige saknar både riktning och syfte. All ansträngning har gått åt till att vinna tillbaka regeringsmakten. Inte en tanke verkar ha ägnats åt vad man ska göra med den. Därför är kongressprogrammet fullt av talare som har upptill 15 minuter på sig. Finansministern Magdalena Andersson talar enligt programmet bara i tio minuter. Det är många människor som har väldigt lite att säga.

Den här förvirringen öppnar partiet för konflikter. Socialdemokraternas vänsterfalang är alltid aktivt i sådana lägen och nu vädrar den morgonluft. Det är oroväckande. Om partiledningen hade haft en rimlig plan för hur Sverige ska styras hade den kunnat härda ut. Men det enda partiet har kvar är den förvrängda självbilden.

Utöver bilden av partiet som en politisk Messiasfigur innehåller partiets självbild även idén om en särskild socialdemokratisk ekonomi. Det är en hokus pokus-modell som bottnar i bilden av ett parti som inte kan göra fel om det bara gör tillräckligt mycket; det är en ekonomi som inte styrs av vanliga ekonomiska lagar.

I den socialdemokratiska ekonomin är det bara att låna pengar för att genomföra satsningar. Ju mer desto bättre. I en debattartikel i SvD (10/3) förordade tre LO-ekonomer att regeringen borde spendera nu för att höja skatterna i framtiden. Skånedistriktet, SSU, S-studenter och delar av LO gick även ut med en liknande artikel i DN inför kongressen (27/5). Om man bara lånar tillräckligt och höjer skatterna mycket nog så kommer väljarstödet tillbaka.

Aftonbladets politiske chefredaktör Karin Pettersson är inne på samma linje. Den 26 maj skrev hon: ”Det är dags att låna till investeringar i infrastruktur och bostäder. Att göra ett massivt kunskapslyft. Att ta ansvar, sosse-style.” Varken ansvarstagande eller ekonomi har dock särskilda regler för Socialdemokraterna. Däri ligger partiledningens stora problem. Den enda idé som finns i partiet är en av få som bevisligen inte fungerar.

Daniel Persson

På fredag samlas Socialdemokraterna för att hålla kongress i Västerås. Trots att regeringsmakten är återvunnen är det inte ett självsäkert, utan ett förvirrat parti som träffas. Det blev nämligen inte som man trodde och ingen verkar förstå varför.

Den socialdemokratiska självbilden har kommit på kant med verkligheten. Och det enda som kollisionen har resulterat i är kaos och oordning. S tror fortfarande att partiet vann valet 2014. I själva verket förlorade S valet minst. Det är stor skillnad.

De åtta åren av oppositionell ökenvandring ägnades inte åt att utveckla politiken, istället lades all tid åt att kritisera Alliansen och sprida bilden av ett kallt och borgerligt Sverige. Räddningen var en socialdemokratisk regering. Nu har svenskarna fått det och ändå applåderar de inte. Väljarna fokuserar helt fräckt på perifera saker som att regeringen sviker vallöften på löpande band och att inte en vecka går utan att en eller vanligtvis flera ministrar skämmer ut sig.

Stefan Löfven har ingen aning om vad han ska göra. Partiet som leder Sverige saknar både riktning och syfte. All ansträngning har gått åt till att vinna tillbaka regeringsmakten. Inte en tanke verkar ha ägnats åt vad man ska göra med den. Därför är kongressprogrammet fullt av talare som har upptill 15 minuter på sig. Finansministern Magdalena Andersson talar enligt programmet bara i tio minuter. Det är många människor som har väldigt lite att säga.

Den här förvirringen öppnar partiet för konflikter. Socialdemokraternas vänsterfalang är alltid aktivt i sådana lägen och nu vädrar den morgonluft. Det är oroväckande. Om partiledningen hade haft en rimlig plan för hur Sverige ska styras hade den kunnat härda ut. Men det enda partiet har kvar är den förvrängda självbilden.

Utöver bilden av partiet som en politisk Messiasfigur innehåller partiets självbild även idén om en särskild socialdemokratisk ekonomi. Det är en hokus pokus-modell som bottnar i bilden av ett parti som inte kan göra fel om det bara gör tillräckligt mycket; det är en ekonomi som inte styrs av vanliga ekonomiska lagar.

I den socialdemokratiska ekonomin är det bara att låna pengar för att genomföra satsningar. Ju mer desto bättre. I en debattartikel i SvD (10/3) förordade tre LO-ekonomer att regeringen borde spendera nu för att höja skatterna i framtiden. Skånedistriktet, SSU, S-studenter och delar av LO gick även ut med en liknande artikel i DN inför kongressen (27/5). Om man bara lånar tillräckligt och höjer skatterna mycket nog så kommer väljarstödet tillbaka.

Aftonbladets politiske chefredaktör Karin Pettersson är inne på samma linje. Den 26 maj skrev hon: ”Det är dags att låna till investeringar i infrastruktur och bostäder. Att göra ett massivt kunskapslyft. Att ta ansvar, sosse-style.” Varken ansvarstagande eller ekonomi har dock särskilda regler för Socialdemokraterna. Däri ligger partiledningens stora problem. Den enda idé som finns i partiet är en av få som bevisligen inte fungerar.

Daniel Persson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på mariestadstidningen.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.