28 apr 2015 06:00

28 apr 2015 06:00

Skateparken måste ligga centralt

INSÄNDARE: Skateboard

Har genom ryktesväg hört att Mariestads första skateboardpark i betong ska läggas på Elvärket. Om det blir så är det ett hån mot alla skejtare och skulle bara gynna en enda verksamhet i staden, Elvärket. Sen hurrar väl Lidl för all försäljning det kommer att leda till.

Skateboardåkning, till skillnad från andra aktiviteter, är något som utövas alla tider på dygnet i långa perioder och kan göras precis när man vill. Ett ypperligt exempel är det som i skateboardkretsar heter Plattan. Det är en liten betongplätt som ligger i centrala Mariestad där skejtare på eget bevåg tagit kontakt med markägare, byggföretag med mera för att kunna bygga en massa roliga saker att åka på (vi är inte så bortskämda som andra sportutövare). Plattan har blivit en samlingsplats för skejtare, men även andra människor som kanske inte har någonstans att vara och absolut inte vill vara så långt bort från centrala Mariestad som Elvärket. En solig dag kan du se minst 10 till 30 personer på Plattan, ingen av dom vill ha parken på Elvärket.

Om det finns en skateboardpark centralt så skulle alla känna sig säkrare. Vi vill inte bli undanskuffade långt ute i stadens gränsland där man inte vet vem som kan dyka upp sent på kvällarna. Skulle föräldrar våga ha sina barn på platser där det inte är någon som passerar eller kan upptäcka om något hänt?

Med en park centralt skulle föräldrar till exempel kunna gå och köpa en glass eller något att äta medan barnet skejtar. En skateboardpark centralt skulle dessutom locka fler människor att flytta hit genom att Mariestad får ett centrum med liv och rörelse. En skateboardpark kanske låter som en stor grå tråkig plätt, men det kan vara helt tvärtom. Du kan enkelt se hur bra skateparker kan se ut genom att söka på ”skateplaza” på google. Där hittar man flera exempel på parker som ser ut som helt ”normala” parker med snygga konstnärliga inslag som får parken att smälta in i omgivningen. Det kan jämföras med anläggningar för andra aktiviteter som inte alls är lika flexibla och verkligen blir en fläck i omgivningen.

Att inte satsa mer på skateboard centralt när det bevisligen är en växande aktivitet i Mariestad är ren idioti. Om ni tvivlar på mina ord är ni välkomna ner att besöka Plattan på Borgmästaregatan mitt emot Ica Oxen. Det är en plats där alla är välkomna bara man följer de regler som vi har för att hålla platsen ren och snygg. Vi vet inte hur länge vi får ha kvar Plattan som den underbara plats det är. Den kanske rivs om 5 år, kanske om 1 månad. Vi vet inte, och vi vill ha ett alternativ där hela staden kan gynnas, inte bara en eller två verksamheter.

En skateboardpark kan locka människor från hela Sverige och när det ligger nära E20 så kommer vi garanterat att få besök av förbipasserande skejtare som kanske vill ta en glass när dom kollar in parken i centrum och sen kanske ta en svängom på brädan och se hur staden ser ut.

Vad vill vi att folk som kommer till Mariestad ska kunna se, den vackra hamnen eller det tråkiga industriområdet?

Fox

Skateboardåkning, till skillnad från andra aktiviteter, är något som utövas alla tider på dygnet i långa perioder och kan göras precis när man vill. Ett ypperligt exempel är det som i skateboardkretsar heter Plattan. Det är en liten betongplätt som ligger i centrala Mariestad där skejtare på eget bevåg tagit kontakt med markägare, byggföretag med mera för att kunna bygga en massa roliga saker att åka på (vi är inte så bortskämda som andra sportutövare). Plattan har blivit en samlingsplats för skejtare, men även andra människor som kanske inte har någonstans att vara och absolut inte vill vara så långt bort från centrala Mariestad som Elvärket. En solig dag kan du se minst 10 till 30 personer på Plattan, ingen av dom vill ha parken på Elvärket.

Om det finns en skateboardpark centralt så skulle alla känna sig säkrare. Vi vill inte bli undanskuffade långt ute i stadens gränsland där man inte vet vem som kan dyka upp sent på kvällarna. Skulle föräldrar våga ha sina barn på platser där det inte är någon som passerar eller kan upptäcka om något hänt?

Med en park centralt skulle föräldrar till exempel kunna gå och köpa en glass eller något att äta medan barnet skejtar. En skateboardpark centralt skulle dessutom locka fler människor att flytta hit genom att Mariestad får ett centrum med liv och rörelse. En skateboardpark kanske låter som en stor grå tråkig plätt, men det kan vara helt tvärtom. Du kan enkelt se hur bra skateparker kan se ut genom att söka på ”skateplaza” på google. Där hittar man flera exempel på parker som ser ut som helt ”normala” parker med snygga konstnärliga inslag som får parken att smälta in i omgivningen. Det kan jämföras med anläggningar för andra aktiviteter som inte alls är lika flexibla och verkligen blir en fläck i omgivningen.

Att inte satsa mer på skateboard centralt när det bevisligen är en växande aktivitet i Mariestad är ren idioti. Om ni tvivlar på mina ord är ni välkomna ner att besöka Plattan på Borgmästaregatan mitt emot Ica Oxen. Det är en plats där alla är välkomna bara man följer de regler som vi har för att hålla platsen ren och snygg. Vi vet inte hur länge vi får ha kvar Plattan som den underbara plats det är. Den kanske rivs om 5 år, kanske om 1 månad. Vi vet inte, och vi vill ha ett alternativ där hela staden kan gynnas, inte bara en eller två verksamheter.

En skateboardpark kan locka människor från hela Sverige och när det ligger nära E20 så kommer vi garanterat att få besök av förbipasserande skejtare som kanske vill ta en glass när dom kollar in parken i centrum och sen kanske ta en svängom på brädan och se hur staden ser ut.

Vad vill vi att folk som kommer till Mariestad ska kunna se, den vackra hamnen eller det tråkiga industriområdet?

Fox

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.