03 apr 2015 06:00

03 apr 2015 06:00

Hur mycket tjänar man på fiber?

INSÄNDARE: Fiberuppkoppling

IT. Jag har sett reklamen från VänerEnergi och OpenBit och hört/läst argumenten för fiber och alla dess fördelar. Själv arbetar jag med IT och skulle gärna vilja ha fiberuppkoppling själv, men när jag började syna erbjudandet i sömmarna blev jag lite fundersam.

Man måste nog tänka både en och två gånger innan man bestämmer sig. Här är en liten lista med punkter som man bör tänka på innan man fastnar för erbjudandet:

- Man måste med all sannolikhet byta tjänsteleverantör avseende Bredband, TV och Telefoni när man går över till fiber.

- Har man e-post hos sin nuvarande bredbandsleverantör (Telia, Bredbandsbolaget, med flera) måste man troligen även byta e-postadress.

- Utöver installationskostnaden för fiber tillkommer det startavgifter (för nästan alla tjänster), kostnad för portering av telefonnummer (om man vill behålla sitt gamla nummer), ny TV-box (om man vill ha TV via fiber) med mera. Dessutom kan tillkomma extra utrustning i form av router/modem med mera för att det skall fungera. Jag har inte kunnat läsa mig till vilket.

Ytterligare en sak man måste ha i åtanke är supporten. Med fiber blir det en leverantör av förbindelsen, och sedan kan det (i värsta fall) vara olika leverantörer för bredband, Telefoni och TV. Vem skall man vända sig till om TV-tjänsten slutar fungera? Och vad händer om dessa leverantörer hänvisar till varandra?

Jag har gjort en jämförelse för egen del vad gäller löpande kostnaderna för fiber. Om jag skulle ta motsvarande tjänster jag har idag (Bredband, TV och Telefoni) och välja motsvarande via fiber till bästa pris skulle månadskostnaden sjunka från 750 till 700 kronor. I detta är ändå inte uppkopplingshastigheten höjd och jag skulle få något färre TV-kanaler.

Så för min del blir det ett ”Tack! Men Nej Tack!” till fiber. För övrigt så har jag fått information från min leverantör att man kommer att höja min uppkopplingshastighet till nästan det dubbla inom en överkomlig framtid, utan att höja abonnemangsavgiften.

Storsurfaren

Man måste nog tänka både en och två gånger innan man bestämmer sig. Här är en liten lista med punkter som man bör tänka på innan man fastnar för erbjudandet:

- Man måste med all sannolikhet byta tjänsteleverantör avseende Bredband, TV och Telefoni när man går över till fiber.

- Har man e-post hos sin nuvarande bredbandsleverantör (Telia, Bredbandsbolaget, med flera) måste man troligen även byta e-postadress.

- Utöver installationskostnaden för fiber tillkommer det startavgifter (för nästan alla tjänster), kostnad för portering av telefonnummer (om man vill behålla sitt gamla nummer), ny TV-box (om man vill ha TV via fiber) med mera. Dessutom kan tillkomma extra utrustning i form av router/modem med mera för att det skall fungera. Jag har inte kunnat läsa mig till vilket.

Ytterligare en sak man måste ha i åtanke är supporten. Med fiber blir det en leverantör av förbindelsen, och sedan kan det (i värsta fall) vara olika leverantörer för bredband, Telefoni och TV. Vem skall man vända sig till om TV-tjänsten slutar fungera? Och vad händer om dessa leverantörer hänvisar till varandra?

Jag har gjort en jämförelse för egen del vad gäller löpande kostnaderna för fiber. Om jag skulle ta motsvarande tjänster jag har idag (Bredband, TV och Telefoni) och välja motsvarande via fiber till bästa pris skulle månadskostnaden sjunka från 750 till 700 kronor. I detta är ändå inte uppkopplingshastigheten höjd och jag skulle få något färre TV-kanaler.

Så för min del blir det ett ”Tack! Men Nej Tack!” till fiber. För övrigt så har jag fått information från min leverantör att man kommer att höja min uppkopplingshastighet till nästan det dubbla inom en överkomlig framtid, utan att höja abonnemangsavgiften.

Storsurfaren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.