13 mar 2015 06:00

13 mar 2015 06:00

Var rädd om de svenska jobben

INSÄNDARE: Diplomati

Arbetsmarknad. Saudiarabien är ett skitland när det gäller mänskliga rättigheter.

Så långt är de flesta överens, men därefter börjar de korttänkta att skrika om hur bra det är att Wallström och Löfven sabbat kontakterna med ”skitlandet”. Detta land är Sveriges fjärde största exportmarknad utanför EU. Inte undra på att Löfven hade lite betänkligheter inför att äventyra handelsförbindelserna. Det handlar nämligen om svenska arbetstillfällen och i längden Sveriges framtid som välfärdsstat. Ring upp vilken ekonomiprofessor ni vill och fråga hur Sveriges och Eu:s konkurrenssituation förändrats under 2000-talet. Fråga med vilken hastighet antalet arbetstillfällen inom industrin minskat och hur flödena går alltmer österut, mot Kina och Asien. Gå sedan till någon kunnig person på internationella relationer och diplomati. Hen kan säkert lära dig att Sverige (och alla andra länder) alltid balanserat sitt agerande på den internationella arenan. Det betyder inte att man alltid håller med, men att det är ett spel.

Saudiarabien var inte bättre på mänskliga rättigheter när sossarna en gång skrev på avtalet, men det fanns ett värde i förbindelserna. Bloggare riskerade att bli pryglade då också, men det blev varken bättre eller sämre på grund av avtalet med Sverige. Den dagen arbetslösheten ökat ännu mer och vi inte har råd att upprätthålla den välfärd många svenskar tror är en mänsklig rättighet (se er om i världen!!) så kommer Wallströms agerande förmodligen i en helt annan dager. I dessa mörka tider finns det också anledning att fundera över att Saudiarabien är en motståndarna till Isis.

Löfven hade säkert önskat sig något helt annat i det här spelet. Ingen skugga ska falla på honom.

Så långt är de flesta överens, men därefter börjar de korttänkta att skrika om hur bra det är att Wallström och Löfven sabbat kontakterna med ”skitlandet”. Detta land är Sveriges fjärde största exportmarknad utanför EU. Inte undra på att Löfven hade lite betänkligheter inför att äventyra handelsförbindelserna. Det handlar nämligen om svenska arbetstillfällen och i längden Sveriges framtid som välfärdsstat. Ring upp vilken ekonomiprofessor ni vill och fråga hur Sveriges och Eu:s konkurrenssituation förändrats under 2000-talet. Fråga med vilken hastighet antalet arbetstillfällen inom industrin minskat och hur flödena går alltmer österut, mot Kina och Asien. Gå sedan till någon kunnig person på internationella relationer och diplomati. Hen kan säkert lära dig att Sverige (och alla andra länder) alltid balanserat sitt agerande på den internationella arenan. Det betyder inte att man alltid håller med, men att det är ett spel.

Saudiarabien var inte bättre på mänskliga rättigheter när sossarna en gång skrev på avtalet, men det fanns ett värde i förbindelserna. Bloggare riskerade att bli pryglade då också, men det blev varken bättre eller sämre på grund av avtalet med Sverige. Den dagen arbetslösheten ökat ännu mer och vi inte har råd att upprätthålla den välfärd många svenskar tror är en mänsklig rättighet (se er om i världen!!) så kommer Wallströms agerande förmodligen i en helt annan dager. I dessa mörka tider finns det också anledning att fundera över att Saudiarabien är en motståndarna till Isis.

Löfven hade säkert önskat sig något helt annat i det här spelet. Ingen skugga ska falla på honom.

  • Stefan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.