27 feb 2015 06:00

27 feb 2015 06:00

Vindkraftparken – nästa spik i kistan för Mariestad

Tidigare förödande politiska felbeslut har drabbat Mariestads kommun under lång tid. Idag har kommunen försökt anpassa sig till att den utgör en matarkommun till bland annat Skövde.

Det innebär att vi fortsatt behöver utveckla en attraktionskraft avseende boendet som gör att människor ser en fördel med att pendla till sina jobb jämfört med att bosätta sig närmare sin arbetsplats. Möjligheten att bosätta sig i tätort eller landsbygd. Oavsett var utgör möjligheten att ha närhet till friluftsliv en väsentlig faktor. Friluftsliv som tar tillvara alla säsonger. Med den planerade vindkraftsparken i Västra Kinneskogen tar Mariestads kommun ett avgörande beslut som drabbar alla innevånare hårt. Varje innevånare som vi tappar innebär förlorade skatteintäkter som drabbar alla. Varje person som väljer att inte bosätta sig här innebär förlorade skattepengar. Konsekvensen blir att möjligheten att utveckla kommunen försvinner – och att utvecklingen av näringslivet hindras. Politiken har inte råd med ett sådant beslut; vi har inte råd med sådana politiker!

Går man in på kommunens hemsida möts man av en bild som snart kommer att behöva bytas. Vem vill visa en bild med domkyrkan som i bakgrunden visar en klase 180 meter höga vindkraftverk? Hur inbjudande är det.

Det finns två huvudrubriker på hemsidan: KOMMUNEN och TURISM

Den som rör sig i kommunens sydvästra områden upptäcker snart hur turisterna bokstavligen strömmar i Carl von Linnés fotspår. Vandrande, cyklande, cruisande på motorcyklar och nercabbade bilar, med husvagn och husbilar. Turister som kommer för att bara njuta av den vackra naturen, kanske plocka svamp, bada, besöka någon antikbutik, eller bara fika. Skidspåren är både många och varierande på vintern. Kreativiteten är stor både bland turisterna och de näringsidkare som erbjuder sina tjänster. Bed&Breakfast, caféer, hantverksbodar, restauranger, vandrarhem, hästuthyrning, med mera. Inte länge sedan förtydligades cykelleden från Lidköping till Mariestad. Det är tveklöst så att ingen ser någon glädje i att få en vindkraftspark mitt i allt detta.

Sverige är stort, Mariestad och Götene är inte unika, det finns friluftsområden i massor i detta långa land – men få kan konkurrera med det vi har här om vi stöttar utveckling av vår turistnäring, istället för ett så galet beslut som att göra ett industriområde av det bästa vi har!

Ändra beslutet och ta bort Västra Kinneskogen ur vindbruksplanen nu! Gör om och gör rätt!

Västra Kinneskogen

Robert & Anna Clara Kessiakoff/ Hallan

Det innebär att vi fortsatt behöver utveckla en attraktionskraft avseende boendet som gör att människor ser en fördel med att pendla till sina jobb jämfört med att bosätta sig närmare sin arbetsplats. Möjligheten att bosätta sig i tätort eller landsbygd. Oavsett var utgör möjligheten att ha närhet till friluftsliv en väsentlig faktor. Friluftsliv som tar tillvara alla säsonger. Med den planerade vindkraftsparken i Västra Kinneskogen tar Mariestads kommun ett avgörande beslut som drabbar alla innevånare hårt. Varje innevånare som vi tappar innebär förlorade skatteintäkter som drabbar alla. Varje person som väljer att inte bosätta sig här innebär förlorade skattepengar. Konsekvensen blir att möjligheten att utveckla kommunen försvinner – och att utvecklingen av näringslivet hindras. Politiken har inte råd med ett sådant beslut; vi har inte råd med sådana politiker!

Går man in på kommunens hemsida möts man av en bild som snart kommer att behöva bytas. Vem vill visa en bild med domkyrkan som i bakgrunden visar en klase 180 meter höga vindkraftverk? Hur inbjudande är det.

Det finns två huvudrubriker på hemsidan: KOMMUNEN och TURISM

Den som rör sig i kommunens sydvästra områden upptäcker snart hur turisterna bokstavligen strömmar i Carl von Linnés fotspår. Vandrande, cyklande, cruisande på motorcyklar och nercabbade bilar, med husvagn och husbilar. Turister som kommer för att bara njuta av den vackra naturen, kanske plocka svamp, bada, besöka någon antikbutik, eller bara fika. Skidspåren är både många och varierande på vintern. Kreativiteten är stor både bland turisterna och de näringsidkare som erbjuder sina tjänster. Bed&Breakfast, caféer, hantverksbodar, restauranger, vandrarhem, hästuthyrning, med mera. Inte länge sedan förtydligades cykelleden från Lidköping till Mariestad. Det är tveklöst så att ingen ser någon glädje i att få en vindkraftspark mitt i allt detta.

Sverige är stort, Mariestad och Götene är inte unika, det finns friluftsområden i massor i detta långa land – men få kan konkurrera med det vi har här om vi stöttar utveckling av vår turistnäring, istället för ett så galet beslut som att göra ett industriområde av det bästa vi har!

Ändra beslutet och ta bort Västra Kinneskogen ur vindbruksplanen nu! Gör om och gör rätt!

Västra Kinneskogen

Robert & Anna Clara Kessiakoff/ Hallan

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.