25 feb 2015 06:00

25 feb 2015 06:00

Hur går det med utbyggnaden av minikraftverk?

INSÄNDARE: Energikostnad

Energi. För 1-2 år sedan talades det om att Sverige skulle satsa på solceller.

Det skulle gå så till att tak med rätt läge fick möjlighet att förses med en större solpanel, där man då fick bidrag till viss del av kostnaden. Sedan kunde man sälja ut överskottet på nätet, för att sedan köpa tillbaka då det behövdes. I Tyskland, som har massor av solceller, där kvittar man en KW in med en KW ut, och så är den problematiken över. Men EU kräver att nya länder som satsar på detta ska följa deras direktiv som går ut på att man ska få till exempel 20 öre KW för strömmen som går ut + avdrag på deklarationen. Med den påföljden att vissa leverantörer kvittade jämt, medan andra följde EU direktiven. Och det blev tyst om minikraftverken i Sverige.

Men det som jag undrar är ju vart den goda idén tog vägen? Vi skulle kunna påverka våra elkostnader på detta sätt, samt hjälpa till med att förbättra miljön. Nu fortsätter i stället debatten om kärnkraften, och de stora elbolagen kan sitta och styra sina vinster utan att vi kan påverka det hela.

Det liknar mycket resultatet från avregleringen i början av 90-talet, då alla elbolagen råkade komma på att de skulle kunna ta ut en elöverföringsavgift som ingen kan förklara vad det går ut på. Och den är nu uppe i samma kostnad för oss kunder som själva KW kostnaden. Till detta kommer att vi i 50 år nu betalt moms på energiskatten. Men det rimmar väl med EU:s regler.

Så för vår del är det väl bara att vänta och se när vi kan få börja att påverka våra elkostnader.

Rune Jakobsson

Det skulle gå så till att tak med rätt läge fick möjlighet att förses med en större solpanel, där man då fick bidrag till viss del av kostnaden. Sedan kunde man sälja ut överskottet på nätet, för att sedan köpa tillbaka då det behövdes. I Tyskland, som har massor av solceller, där kvittar man en KW in med en KW ut, och så är den problematiken över. Men EU kräver att nya länder som satsar på detta ska följa deras direktiv som går ut på att man ska få till exempel 20 öre KW för strömmen som går ut + avdrag på deklarationen. Med den påföljden att vissa leverantörer kvittade jämt, medan andra följde EU direktiven. Och det blev tyst om minikraftverken i Sverige.

Men det som jag undrar är ju vart den goda idén tog vägen? Vi skulle kunna påverka våra elkostnader på detta sätt, samt hjälpa till med att förbättra miljön. Nu fortsätter i stället debatten om kärnkraften, och de stora elbolagen kan sitta och styra sina vinster utan att vi kan påverka det hela.

Det liknar mycket resultatet från avregleringen i början av 90-talet, då alla elbolagen råkade komma på att de skulle kunna ta ut en elöverföringsavgift som ingen kan förklara vad det går ut på. Och den är nu uppe i samma kostnad för oss kunder som själva KW kostnaden. Till detta kommer att vi i 50 år nu betalt moms på energiskatten. Men det rimmar väl med EU:s regler.

Så för vår del är det väl bara att vänta och se när vi kan få börja att påverka våra elkostnader.

Rune Jakobsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.