31 jan 2015 06:00

03 feb 2015 09:46

Ska alla rovdjur utrotas?

INSÄNDARE:

Replik. Leif Andersson (C) (debattartikel i MT den 30 januari) är det verkligen så centerpartiet tycker? Jag är besviken.

Du behöver lära dej mer fakta, framför allt att inte alla människor på landet är emot vargen. Till exempel familjen i Bergslagen som driver pensionat och fårbruk på 150 djur, där, mitt i gränsområdet till tre revir, värnar om vargen och har satsat på ordentligt stängsel. Deras granne har haft påhälsning av varg i sin hage, han hade inget bra stängsel, men är ändå inte emot varg. Dom här vill alltså att alla djur, även rovdjuren ska få leva och inte utrotas.

Naturligtvis behöver rovdjur också mat, ju mer orörd skog och natur med vilda djur som kan få leva utan människans dödande jakt, desto bättre för oss. Då behöver ju inte vargen leta sej till bebyggelse och tamdjur. Hela 55 % av Sverige är skogsmark.

Men tyvärr så härjar vi människor överallt. I luften, havet och på jorden. Alla vilda djur får allt svårare att leva. Ska Afrikas rovdjur också utrotas?

Vi vräker oss fram med större och större maskiner och lämnar sår i skogen, (för pengar), spränger sönder vår jord, bland annat gruvor (för pengar), för att vi som lever just nu ska ha pengar så vi kan köpa sånt vi måste ha. Tänk då på att „barn lär av vuxna”, så hur ska framtiden se ut?

Du behöver lära dej mer fakta, framför allt att inte alla människor på landet är emot vargen. Till exempel familjen i Bergslagen som driver pensionat och fårbruk på 150 djur, där, mitt i gränsområdet till tre revir, värnar om vargen och har satsat på ordentligt stängsel. Deras granne har haft påhälsning av varg i sin hage, han hade inget bra stängsel, men är ändå inte emot varg. Dom här vill alltså att alla djur, även rovdjuren ska få leva och inte utrotas.

Naturligtvis behöver rovdjur också mat, ju mer orörd skog och natur med vilda djur som kan få leva utan människans dödande jakt, desto bättre för oss. Då behöver ju inte vargen leta sej till bebyggelse och tamdjur. Hela 55 % av Sverige är skogsmark.

Men tyvärr så härjar vi människor överallt. I luften, havet och på jorden. Alla vilda djur får allt svårare att leva. Ska Afrikas rovdjur också utrotas?

Vi vräker oss fram med större och större maskiner och lämnar sår i skogen, (för pengar), spränger sönder vår jord, bland annat gruvor (för pengar), för att vi som lever just nu ska ha pengar så vi kan köpa sånt vi måste ha. Tänk då på att „barn lär av vuxna”, så hur ska framtiden se ut?

  • VargNaturvän

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.