27 jan 2015 06:00

29 jan 2015 05:53

Hur fritt ska det "fria ordet" vara?

INSÄNDARE

Efter de fruktansvärda händelser som ägt rum i Paris kan man fundera lite över vikten av det fria ordet och tryckfriheten.

Kan man i Sverige göra nidbilder av Jesus eller Jungfru Maria, är det ok att håna homosexuella, att göra en satirteckning av en jude med kippa och hitlermustasch som håller i en granatkastare och siktar in mot Gasa, eller varför inte en dagisfröken iklädd burka som leker med barnen? Får vi göra satirteckningar på romerna som sitter på olika ställen i staden och tigger?

Var går gränsen mellan hets mot folkgrupp och det fria ordet? Är tryckfrihet det samma som frihet att förolämpa? Det finns i världen cirka 1,5 miljarder muslimer det är 20% av världens befolkning, majoriteten är skötsamma människor som skäms och förfasas över att en liten del extremister utför fruktansvärda dåd i profetens namn.

Tidningen Charlie Hebdo har i många år utgivit en tidning med tecknade satirbilder av profeten Muhammed. Efter terrordådet såldes en upplaga på 3 miljoner tidningar slut på kort tid, tidningen drog igång pressarna och tryckte upp 2 miljoner tidningar till. Det såldes alltså fem miljoner tidningar med satirbilder av en profet som många människor utan att vara terrorister har en stark tro till.

Tecknarna på tidningen levde under ständigt dödshot, samtliga fick ha flera livvakter dygnet runt, det hjälpte inte. Viket pris har det fria ordet och tryckfriheten om det används på fel sätt?

Det känns ibland som att det är skillnad mellan folk och folk, en del kan vräka ur sig vad som helst utan att folk reagerar, andra måste väga sina ord väldigt noga, märks tydligt i den politiska debatten.

Frågan är varför det såldes fem miljoner tidningar, är det för att vi tycker illa om muslimerna och vill titta på teckningar som skändar deras tro, eller är det för att vi vill hedra de mördade tecknarna (hoppas på det sista)? Det hördes även i radion att många bibliotek i Sverige vill starta upp en prenumeration på tidningen.

Jag tycker att det är viktigt att tryckfriheten och det fria ordet finns men man måste ibland väga orden, avsikten får inte vara att man kränker människor, mobbning är inte tillåtet och det är inte i min mening rätt att häda någon annans religion eller tro.

Svenne

Kan man i Sverige göra nidbilder av Jesus eller Jungfru Maria, är det ok att håna homosexuella, att göra en satirteckning av en jude med kippa och hitlermustasch som håller i en granatkastare och siktar in mot Gasa, eller varför inte en dagisfröken iklädd burka som leker med barnen? Får vi göra satirteckningar på romerna som sitter på olika ställen i staden och tigger?

Var går gränsen mellan hets mot folkgrupp och det fria ordet? Är tryckfrihet det samma som frihet att förolämpa? Det finns i världen cirka 1,5 miljarder muslimer det är 20% av världens befolkning, majoriteten är skötsamma människor som skäms och förfasas över att en liten del extremister utför fruktansvärda dåd i profetens namn.

Tidningen Charlie Hebdo har i många år utgivit en tidning med tecknade satirbilder av profeten Muhammed. Efter terrordådet såldes en upplaga på 3 miljoner tidningar slut på kort tid, tidningen drog igång pressarna och tryckte upp 2 miljoner tidningar till. Det såldes alltså fem miljoner tidningar med satirbilder av en profet som många människor utan att vara terrorister har en stark tro till.

Tecknarna på tidningen levde under ständigt dödshot, samtliga fick ha flera livvakter dygnet runt, det hjälpte inte. Viket pris har det fria ordet och tryckfriheten om det används på fel sätt?

Det känns ibland som att det är skillnad mellan folk och folk, en del kan vräka ur sig vad som helst utan att folk reagerar, andra måste väga sina ord väldigt noga, märks tydligt i den politiska debatten.

Frågan är varför det såldes fem miljoner tidningar, är det för att vi tycker illa om muslimerna och vill titta på teckningar som skändar deras tro, eller är det för att vi vill hedra de mördade tecknarna (hoppas på det sista)? Det hördes även i radion att många bibliotek i Sverige vill starta upp en prenumeration på tidningen.

Jag tycker att det är viktigt att tryckfriheten och det fria ordet finns men man måste ibland väga orden, avsikten får inte vara att man kränker människor, mobbning är inte tillåtet och det är inte i min mening rätt att häda någon annans religion eller tro.

Svenne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.