17 jan 2015 06:00

23 jan 2015 13:57

Politiker verkar ha slutat lyssna

INSÄNDARE

Demokrati. Vår demokrati ska inte tas för given. Det finns tyvärr krafter i samhället som vill begränsa vår rätt till yttrande- och åsiktsfrihet. Den senaste tidens händelser är bara en påminnelse.

Ytterlighetspartier växer i båda riktningar vilket på sikt kan hota demokratin. Demokrati handlar inte bara om att förhandla och kompromissa politiker emellan. Det handlar också om att lyssna på folket samt visa respekt och förståelse för olika åsikter. Opposition är viktig och får inte ses som demokratins hörnstenar. Då har man totalt missuppfattat vad demokrati går ut på.

Det är skamligt att en före detta skivbolagsdirektörer ska behöva tala om för våra företrädare att skattemedel rinner ut i sanden på grund av att vissa politiker inte vill ta tag i en för framtiden viktig fråga. Lyckligtvis har nu ett av allianspartierna äntligen fått upp ögonen. Men det är tragiskt för svensk politik att ett helt nytt parti ska kunna erövra nästan en miljon röster bara för att de etablerade partierna under längre tid fört en så kallad strutspolitik.

Om nu åtta partier - utan att väljarna fått säga sitt - gjort en överenskommelse så undrar man varför vi egentligen behöver så många partier i riksdagen. Vore det inte lika bra att höja riksdagsgränsen från fyra procent till exempelvis fjorton procent. Det skulle i nuläget innebära att S ensamt fick styra landet och M utgöra opposition. Då skulle det politiska kaoset förhoppningsvis vara över för denna gång. Kanske blir det rent av en januariöverenskommelse?

Ytterlighetspartier växer i båda riktningar vilket på sikt kan hota demokratin. Demokrati handlar inte bara om att förhandla och kompromissa politiker emellan. Det handlar också om att lyssna på folket samt visa respekt och förståelse för olika åsikter. Opposition är viktig och får inte ses som demokratins hörnstenar. Då har man totalt missuppfattat vad demokrati går ut på.

Det är skamligt att en före detta skivbolagsdirektörer ska behöva tala om för våra företrädare att skattemedel rinner ut i sanden på grund av att vissa politiker inte vill ta tag i en för framtiden viktig fråga. Lyckligtvis har nu ett av allianspartierna äntligen fått upp ögonen. Men det är tragiskt för svensk politik att ett helt nytt parti ska kunna erövra nästan en miljon röster bara för att de etablerade partierna under längre tid fört en så kallad strutspolitik.

Om nu åtta partier - utan att väljarna fått säga sitt - gjort en överenskommelse så undrar man varför vi egentligen behöver så många partier i riksdagen. Vore det inte lika bra att höja riksdagsgränsen från fyra procent till exempelvis fjorton procent. Det skulle i nuläget innebära att S ensamt fick styra landet och M utgöra opposition. Då skulle det politiska kaoset förhoppningsvis vara över för denna gång. Kanske blir det rent av en januariöverenskommelse?

  • Pelle LeijonSmåföretagare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.