11 jan 2015 06:00

23 jan 2015 13:57

Yttrandefrihet bara när det passar

Media har svämmat över av stöd för den franska satirtidningen Charlie Hebdo efter det djävulska terrorattentatet i Paris. Det är självklart, men att publicera Charlie Hebdos bilder är inte lika smakfullt. Jag har sett några av de franska satirteckningarna som media publicerat som stöd för yttrandefriheten. I mina ögon är de väldigt grova!

Terrordådet är fruktansvärt och demokratin måste ha en långtgående yttrandefrihet. Jag tycker ändå att satirteckningarna är grova och framställer nidbilder av muslimer och hån mot deras religion (även mot kristna och judar). Det är inget man ska bli skjuten för, men det är osmakligt. Det påminner om Hitlers propagandabilder mot judar.

Samtidigt som dessa grova bilder publiceras med stolthet av både media och privatpersoner så anmäler socialdemokraten Veronica Palm en av riksdagens talmän, Björn Söder (SD), för hets mot folkgrupp efter att han på twitter skrivit ”Fredens religion har visat sitt ansikte”. Det är naturligtvis väldigt olämpligt och det är synd att vi har talmän som anklagats för både rasism och sexism, men ska tweeten vara olaglig? Varför är det så fint att publicera nidteckningar på muslimer som framställs som våldsbejakande galningar samtidigt som uttalandet på twitter skulle vara olagligt?

Hur ska vi ha det med yttrandefriheten egentligen?

Politiker borde nog tänka till lite innan de gör politik av allting!

Terrordådet är fruktansvärt och demokratin måste ha en långtgående yttrandefrihet. Jag tycker ändå att satirteckningarna är grova och framställer nidbilder av muslimer och hån mot deras religion (även mot kristna och judar). Det är inget man ska bli skjuten för, men det är osmakligt. Det påminner om Hitlers propagandabilder mot judar.

Samtidigt som dessa grova bilder publiceras med stolthet av både media och privatpersoner så anmäler socialdemokraten Veronica Palm en av riksdagens talmän, Björn Söder (SD), för hets mot folkgrupp efter att han på twitter skrivit ”Fredens religion har visat sitt ansikte”. Det är naturligtvis väldigt olämpligt och det är synd att vi har talmän som anklagats för både rasism och sexism, men ska tweeten vara olaglig? Varför är det så fint att publicera nidteckningar på muslimer som framställs som våldsbejakande galningar samtidigt som uttalandet på twitter skulle vara olagligt?

Hur ska vi ha det med yttrandefriheten egentligen?

Politiker borde nog tänka till lite innan de gör politik av allting!

  • AJ

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.