17 dec 2014 06:00

23 jan 2015 13:57

Polisens otroliga insats i rättssamhället

Förtroendekapitalet för polisen har nu nått en rekordlåg nivå efter insatsen mot en poliskollega som vi kunnat följa i flera tidigare tidningsreportage.

Vid en poliskontroll tidigare i år med alkoholtest, kunde den stoppade bilföraren (polis ej i tjänst) gående lämna platsen och bilen utan att utföra något alkoholtest för att senare under dagen gripas i sitt hem och efterföljderna har vi kunnat läsa i tidningen, men det återstår många frågetecken i ärendet.

Om nu bilföraren (polis ej i tjänst) var alkoholfri skulle det inte vara något problem att göra alkotest, nu var väl personen inte alkoholfri det förstår ju var och en, även polisen. Man begriper ju att bilföraren (polis ej i tjänst) med alla medel försökte undvika alkotest. Frågor man ställer sig angående personalens agerande i poliskontrollen: Mutade bilföraren (polis ej i tjänst) sig fri för att sedan kunna gå därifrån, om inte så var fallet hur kan en gående person undkomma polisen? Alternativet skulle vara att poliserna vara rejält fysiskt handikappade och sådana finns mig veterligen inte i tjänst. Om inte annat så är det väl skyddande av brottsling.

Nej, det största felet begick personalen som utförde poliskontrollen, här borde det göras en genomlysning och oberoende grundlig undersökning av ärendet för att på något vis kunna stärka polisens förtroendekapital. Men det är väl som vanligt en meningslös förhoppning, känsliga ärenden sopas helst under mattan.

Polis J-O Nyman

Vid en poliskontroll tidigare i år med alkoholtest, kunde den stoppade bilföraren (polis ej i tjänst) gående lämna platsen och bilen utan att utföra något alkoholtest för att senare under dagen gripas i sitt hem och efterföljderna har vi kunnat läsa i tidningen, men det återstår många frågetecken i ärendet.

Om nu bilföraren (polis ej i tjänst) var alkoholfri skulle det inte vara något problem att göra alkotest, nu var väl personen inte alkoholfri det förstår ju var och en, även polisen. Man begriper ju att bilföraren (polis ej i tjänst) med alla medel försökte undvika alkotest. Frågor man ställer sig angående personalens agerande i poliskontrollen: Mutade bilföraren (polis ej i tjänst) sig fri för att sedan kunna gå därifrån, om inte så var fallet hur kan en gående person undkomma polisen? Alternativet skulle vara att poliserna vara rejält fysiskt handikappade och sådana finns mig veterligen inte i tjänst. Om inte annat så är det väl skyddande av brottsling.

Nej, det största felet begick personalen som utförde poliskontrollen, här borde det göras en genomlysning och oberoende grundlig undersökning av ärendet för att på något vis kunna stärka polisens förtroendekapital. Men det är väl som vanligt en meningslös förhoppning, känsliga ärenden sopas helst under mattan.

Polis J-O Nyman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.