10 dec 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

Spela mer orgel

Insändare: Kyrkomusik

Mariestads domkyrka är idag utrustad med en högklassig orgel och en lika högklassig organist vid namn Anders Börjesson. Under hösten och fram till denna vecka har han varje onsdag bjudit på 30 minuter orgelmusik. Musikstunder som blivit mycket populära.

En fråga man har anledning att ställa sig är varför kyrkornas orglar inte utnyttjas bättre. Varje kyrka är försedd med orgel och många med riktigt bra orglar, och kantorer och organister finns anställda. De flesta av orglarna nyttjas inte ens varje söndag och när det sker så är det till 3-4 psalmer och ett postludium.

Speciellt under den mörka årstiden vore det ett utmärkt sätt att få folk till kyrkan genom att bjuda på orgelmusik. Alla de stora mästarna har skrivit fantastisk musik för orgel och även Benny Andersson har bidragit med åtskilligt som gör sig utmärkt för detta instrument.

Egentligen är det ett stort slöseri att så många bra orglar står outnyttjade större delen av året.

Svenska kyrkan har all anledning att försöka locka människorna tillbaka till kyrkan. Då kan ett utmärkt sätt vara att bjuda in till en stund orgelmusik. Mariestad har lyckats. Det borde kringliggande församlingar också kunna lyckas med.

Alf Petterson

Mariestads domkyrka är idag utrustad med en högklassig orgel och en lika högklassig organist vid namn Anders Börjesson. Under hösten och fram till denna vecka har han varje onsdag bjudit på 30 minuter orgelmusik. Musikstunder som blivit mycket populära.

En fråga man har anledning att ställa sig är varför kyrkornas orglar inte utnyttjas bättre. Varje kyrka är försedd med orgel och många med riktigt bra orglar, och kantorer och organister finns anställda. De flesta av orglarna nyttjas inte ens varje söndag och när det sker så är det till 3-4 psalmer och ett postludium.

Speciellt under den mörka årstiden vore det ett utmärkt sätt att få folk till kyrkan genom att bjuda på orgelmusik. Alla de stora mästarna har skrivit fantastisk musik för orgel och även Benny Andersson har bidragit med åtskilligt som gör sig utmärkt för detta instrument.

Egentligen är det ett stort slöseri att så många bra orglar står outnyttjade större delen av året.

Svenska kyrkan har all anledning att försöka locka människorna tillbaka till kyrkan. Då kan ett utmärkt sätt vara att bjuda in till en stund orgelmusik. Mariestad har lyckats. Det borde kringliggande församlingar också kunna lyckas med.

Alf Petterson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.