30 nov 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

Fler i arbete = bättre välfärd

Debatt:

Välfärd. Sverige är ett bra land med generös välfärd, bra skola och väl fungerande vård och omsorg. Men någonting håller på att gå sönder. Det knakar i fogarna och alldeles för ofta kommer nyheter om att utvecklingen är på väg åt fel håll: utmaningarna för vård och omsorg ökar och skolresultaten sjunker för varje år som går. Arbetslösheten ligger på skyhöga åtta procent och långtidsarbetslösheten är rekordhög. Det här är inte det Sverige som vi är vana vid.

Ska vi klara välfärden måste vi öka sysselsättningen. Vi Socialdemokrater har satt upp ett mål för jobben: År 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU. Det är en ambitiös målsättning men vi är fast beslutna. Vi behöver fler jobb och fler som jobbar.

Sverige har nu haft en moderatledd regering i sju år. Man vann valet med löftet att sänka arbetslösheten. Idag ser vi resultatet: Sverige har högre arbetslöshet och lägre sysselsättning idag än när regeringen tillträdde.

I stället för aktiv näringspolitik och investeringar i det som gör Sverige starkt fokuserar regeringen på en enda åtgärd: skattesänkningar. Oavsett samhällsproblem är svaret detsamma: skattesänkningar. Varför håller regeringen så hårdnackat fast vid en politik som inte fungerar? Varför lyssnar man inte på experterna, varför ser man inte verkligheten, varför kommer man inte med en ny politik? Inte ett nytt förslag har man kunnat prestera under hela mandatperioden.

Sverige behöver en kursändring. Vi måste vända utvecklingen och det börjar bli bråttom. En stor del av en ungdomsgeneration står långt från arbetsmarknaden. Näringslivet, universiteten och politiken och myndigheter måste samarbeta om vi ska lyckas knäcka arbetslösheten. Då kan man inte, som Fredrik Reinfeldt, säga att näringslivet är ett särintresse. Det är i näringslivet hos företagen - de nya jobben skapas.

Vi vet att de flesta nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. Då ska vi underlätta för dessa, så att de kan expandera och nyanställa. Vi vill öka tillgången på riskkapital och öka exportstödet så att fler företag kan ta sig utanför Sveriges gränser för att sälja sina produkter. Vi vill slopa ansvaret för andra sjuklöneveckan för alla företag då lyfter vi bort ett betungande ansvar från många företagares axlar. Vi vill bygga upp ett stabilt system för att kommersialisera innovationer så skapar vi fler jobb i Sverige i kreativa branscher.

Sveriges viktigaste framtidsutmaning är att skapa fler jobb. Om vi får ner arbetslösheten i Sverige och blir fler som jobbar, bidrar och betalar skatt, då får vi råd med en bättre skola och en stark välfärd.

Mikael Damberg

Gruppledare i riksdagen (S)

Patrik Björck

Riksdagsledamot (S), Skaraborg

Ska vi klara välfärden måste vi öka sysselsättningen. Vi Socialdemokrater har satt upp ett mål för jobben: År 2020 ska Sverige ha lägst arbetslöshet i EU. Det är en ambitiös målsättning men vi är fast beslutna. Vi behöver fler jobb och fler som jobbar.

Sverige har nu haft en moderatledd regering i sju år. Man vann valet med löftet att sänka arbetslösheten. Idag ser vi resultatet: Sverige har högre arbetslöshet och lägre sysselsättning idag än när regeringen tillträdde.

I stället för aktiv näringspolitik och investeringar i det som gör Sverige starkt fokuserar regeringen på en enda åtgärd: skattesänkningar. Oavsett samhällsproblem är svaret detsamma: skattesänkningar. Varför håller regeringen så hårdnackat fast vid en politik som inte fungerar? Varför lyssnar man inte på experterna, varför ser man inte verkligheten, varför kommer man inte med en ny politik? Inte ett nytt förslag har man kunnat prestera under hela mandatperioden.

Sverige behöver en kursändring. Vi måste vända utvecklingen och det börjar bli bråttom. En stor del av en ungdomsgeneration står långt från arbetsmarknaden. Näringslivet, universiteten och politiken och myndigheter måste samarbeta om vi ska lyckas knäcka arbetslösheten. Då kan man inte, som Fredrik Reinfeldt, säga att näringslivet är ett särintresse. Det är i näringslivet hos företagen - de nya jobben skapas.

Vi vet att de flesta nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. Då ska vi underlätta för dessa, så att de kan expandera och nyanställa. Vi vill öka tillgången på riskkapital och öka exportstödet så att fler företag kan ta sig utanför Sveriges gränser för att sälja sina produkter. Vi vill slopa ansvaret för andra sjuklöneveckan för alla företag då lyfter vi bort ett betungande ansvar från många företagares axlar. Vi vill bygga upp ett stabilt system för att kommersialisera innovationer så skapar vi fler jobb i Sverige i kreativa branscher.

Sveriges viktigaste framtidsutmaning är att skapa fler jobb. Om vi får ner arbetslösheten i Sverige och blir fler som jobbar, bidrar och betalar skatt, då får vi råd med en bättre skola och en stark välfärd.

Mikael Damberg

Gruppledare i riksdagen (S)

Patrik Björck

Riksdagsledamot (S), Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.