14 jun 2018 06:00

14 jun 2018 14:48

(M) sänker skatten för Skaraborgs pensionärer

Debatt:

Ska vi få fler jobb, bättre integration och fler framgångsrika företag i Skaraborg måste det löna sig bättre att gå från bidrag till arbete, att utbilda sig och att ta ansvar. Det ska också löna sig att ha arbetat. Vi stärker de som arbetar, vill arbeta och har arbetat. Därför föreslår nu Moderaterna – ett konkret vallöfte – vi sänker skatten för alla pensionärer – en total satsning på 15,5 miljarder.

Moderaterna har tidigare lovat sänkt skatt för pensionärer med 8,5 miljarder. Idag lovar vi att sänka skatten ytterligare med 4,4 miljarder. Det ger en skattesänkning på 200-300 kronor i månaden för den som har en pension mellan 13 000 till 17 000 kronor. När dessa båda skattesänkningar är genomförda kommer det inte att finnas någon skatteskillnad mellan arbete och pension.

Många pensionärer får inte ekonomin att gå ihop. Därför är det bra att det finns en bred överenskommelse om att förstärka grundskyddet i pensionssystemet. Problemet är bara att skillnaden i pension då minskar rejält mellan de som har jobbat hela livet och de som inte har jobbat alls. Det stärker inte arbetslinjen.

Pensionärer som har jobbat, men har låg pension, får inte någon sänkt skatt alls med regeringens förslag. Vi tar därför ett steg till. Vårt förslag innebär att de med låga inkomstpensioner får runt 2 500 kronor mer per år kvar i pension. Sammantaget sänker vi därmed skatten för pensionärer med närmare 15,5 miljarder.

Detta stärker både arbetslinjen och värnar pensionssystemet, när vi nu också sänker skatten för pensionärer, och prioriterar pensionärers levnadsförhållanden, före ökade bidragskostnader. Vi likställer skatten mellan arbete och pension, förutom för de som väljer att arbeta efter 64 års ålder som får ännu lägre skatt.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Skattepolitisk talesperson

Moderaterna har tidigare lovat sänkt skatt för pensionärer med 8,5 miljarder. Idag lovar vi att sänka skatten ytterligare med 4,4 miljarder. Det ger en skattesänkning på 200-300 kronor i månaden för den som har en pension mellan 13 000 till 17 000 kronor. När dessa båda skattesänkningar är genomförda kommer det inte att finnas någon skatteskillnad mellan arbete och pension.

Många pensionärer får inte ekonomin att gå ihop. Därför är det bra att det finns en bred överenskommelse om att förstärka grundskyddet i pensionssystemet. Problemet är bara att skillnaden i pension då minskar rejält mellan de som har jobbat hela livet och de som inte har jobbat alls. Det stärker inte arbetslinjen.

Pensionärer som har jobbat, men har låg pension, får inte någon sänkt skatt alls med regeringens förslag. Vi tar därför ett steg till. Vårt förslag innebär att de med låga inkomstpensioner får runt 2 500 kronor mer per år kvar i pension. Sammantaget sänker vi därmed skatten för pensionärer med närmare 15,5 miljarder.

Detta stärker både arbetslinjen och värnar pensionssystemet, när vi nu också sänker skatten för pensionärer, och prioriterar pensionärers levnadsförhållanden, före ökade bidragskostnader. Vi likställer skatten mellan arbete och pension, förutom för de som väljer att arbeta efter 64 års ålder som får ännu lägre skatt.

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Skattepolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.