09 aug 2017 06:00

10 aug 2017 08:19

Vi måste kämpa mot växande invandrarfientlighet!

REPLIK: "Vem skriver om vad flyktingarna tillför Sverige?"

Tack för din insändare, Vieno! Den känns som ett ord i rättan tid. Visserligen finns det rätt många som vet hur värdefulla våra invandrare är och har varit för Sverige, men det är inte så värst många som skriver om det i våra spalter. Kanske de inte vågar, vad vet jag?

Nåväl, eftersom jag är född i Sverige har jag inte samma bakgrund som du, Vieno. Men jag har försökt att tänka mig in i hur det kan kännas att komma från en fullständigt annorlunda kultur till vårt speciella land, med mängder av både skrivna och oskrivna lagar. Det kan inte vara speciellt lätt. Men många av de nykomna klarar ändå av detta på ett otroligt bra sätt.

Därmed inte sagt att vi som försöker hjälpa till med integrationen ska dalta med och tycka synd om de nykomna. Raka rör och krav, men på ett kärleksfullt sätt, är mitt sätt att tackla det hela.

Vi svenskar kan ju faktiskt inte hävda att vi äger det land vi har fötts i. Vi borde ha klart för oss, att vi inte klarar oss i längden, utan medmänniskor från andra länder.

Såvitt jag förstod av din insändare, gladde du dig över en MT-artikel om ”pojken från Afghanistan som utbildat sig inom sjukvården”. Jag tror, att du syftar på Salim Ahmadi som jag skrev boken ”Salims dramatiska flykt!” tillsammans med. En bok som nyligen kom ut och vars första upplaga håller på att ta slut. Utgivningen har varit oerhört positiv, det måste framhållas.

Men vi båda visste självklart, att avundsjuka också kunde visa sig I samband med utgivningen, både den typiskt svenska och avundsjuka av annat slag. Så har det också blivit.

Inte minst finns det facebookgrupper som exempelvis ”Stå upp för Sverige”, med rasister och utan rasister? som sprider sitt förakt. Man kan bli kallad både det ena och det andra. Vi ska vara glada över vår tryckfrihetslagstiftning. Men ibland går tillmälena långt över gränsen.

Nåväl, detta har vi båda bestämt oss för att fullkomligt strunta i! Vi vet var vi står och kommer att jobba vidare precis som tidigare.

Jag känner till många flyktingar som har tillfört och tillför massor av värdefull kunskap, erfarenhet och arbetskraft till vårt samhälle. Kunskap som vi inte skulle klara oss utan i dag, det är jag helt övertygad om.

En sak till är jag säker på. Vi svenskar var inte alls beredda på hur vi skulle hantera den stora flyktingström som inleddes runt 2011. Detta har lett till de växande integrationsproblem som vi måste ta tag i i dag och som inte löser sig av sig själva.

Och då måste vi, som ser det värdefulla i de nykomna, stå emot och kämpa mot en växande invandrarfientlighet! Hoppas nu, att fler av alla dem som är involverade i integrationen vågar berätta mer om vad våra migranter tillför!

Inger Dernroth

Nåväl, eftersom jag är född i Sverige har jag inte samma bakgrund som du, Vieno. Men jag har försökt att tänka mig in i hur det kan kännas att komma från en fullständigt annorlunda kultur till vårt speciella land, med mängder av både skrivna och oskrivna lagar. Det kan inte vara speciellt lätt. Men många av de nykomna klarar ändå av detta på ett otroligt bra sätt.

Därmed inte sagt att vi som försöker hjälpa till med integrationen ska dalta med och tycka synd om de nykomna. Raka rör och krav, men på ett kärleksfullt sätt, är mitt sätt att tackla det hela.

Vi svenskar kan ju faktiskt inte hävda att vi äger det land vi har fötts i. Vi borde ha klart för oss, att vi inte klarar oss i längden, utan medmänniskor från andra länder.

Såvitt jag förstod av din insändare, gladde du dig över en MT-artikel om ”pojken från Afghanistan som utbildat sig inom sjukvården”. Jag tror, att du syftar på Salim Ahmadi som jag skrev boken ”Salims dramatiska flykt!” tillsammans med. En bok som nyligen kom ut och vars första upplaga håller på att ta slut. Utgivningen har varit oerhört positiv, det måste framhållas.

Men vi båda visste självklart, att avundsjuka också kunde visa sig I samband med utgivningen, både den typiskt svenska och avundsjuka av annat slag. Så har det också blivit.

Inte minst finns det facebookgrupper som exempelvis ”Stå upp för Sverige”, med rasister och utan rasister? som sprider sitt förakt. Man kan bli kallad både det ena och det andra. Vi ska vara glada över vår tryckfrihetslagstiftning. Men ibland går tillmälena långt över gränsen.

Nåväl, detta har vi båda bestämt oss för att fullkomligt strunta i! Vi vet var vi står och kommer att jobba vidare precis som tidigare.

Jag känner till många flyktingar som har tillfört och tillför massor av värdefull kunskap, erfarenhet och arbetskraft till vårt samhälle. Kunskap som vi inte skulle klara oss utan i dag, det är jag helt övertygad om.

En sak till är jag säker på. Vi svenskar var inte alls beredda på hur vi skulle hantera den stora flyktingström som inleddes runt 2011. Detta har lett till de växande integrationsproblem som vi måste ta tag i i dag och som inte löser sig av sig själva.

Och då måste vi, som ser det värdefulla i de nykomna, stå emot och kämpa mot en växande invandrarfientlighet! Hoppas nu, att fler av alla dem som är involverade i integrationen vågar berätta mer om vad våra migranter tillför!

Inger Dernroth

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.