03 aug 2017 06:00

03 aug 2017 06:00

Ansvaret för oroligheterna vid Tempelberget

DEBATT

Israel. På Tempelberget i Jerusalem byggdes det första judiska templet för över 3 000 år sedan, och platsen har sedan dess varit det självklara centrat för den judiska tron, även för judar i förskingringen.

Därifrån är klivet långt ner till kristna och muslimer vad gäller legitima religiösa, kulturella och historiska anspråk på platsen. När muslimer ber vänder de sig inte mot Jerusalem utan mot Mecka.

Då Israel för 50 år sedan återtog kontrollen över sina heliga platser i östra Jerusalem, hade man av det ockuperande Jordanien helt utestängts från dessa sedan 1948. Dock valde man att låta kontrollen över Tempelberget förbli i den muslimska religiösa myndighetens händer.

Resultatet blev tyvärr att Tempelberget undan för undan förvandlats till ett slags religiöst Nordkorea, där friheten för judar (och kristna) att tillbe på denna plats är lika med noll.

När två poliser nyligen mördades på Tempelplatsen blev det alltså droppen för de israeliska myndigheterna som har ansvar för säkerheten, och man beslöt att upprätta metalldetektorer vid ingången. Men detta togs alltså till intäkt för nya våldsamheter.

Huvudansvaret för våldsamheterna den gångna veckan vilar tveklöst på palestiniernas ledare Mahmoud Abbas, som istället för att mana till lugn offentligt har uppviglat till våld och krävt ”dagar av vrede”. Det ledde bland annat till det brutala knivmordet på en judisk familj under deras sabbatsmåltid.

Ett stort ansvar vilar också på FN. Det finns få saker i världen som är så historiskt och arkeologiskt belagda som judendomens band till gamla Jerusalem och till Tempelberget. Att palestinierna har ägnat sig åt en helt egen historieskrivning där man förnekar alla judiska band till platsen och förklarar att det aldrig stått något judiskt tempel där är något som alla seriöst tänkande bara skakat på huvudet åt.

Men FN har med flera beslut de senaste månaderna valt att validera denna vettlösa historieskrivning genom att förneka just dessa judiska band. Istället för att agera som en stabiliserande faktor har man därigenom hällt olja på elden och uppmuntra palestinierna att framhärda i sina krav på ensamrätt inte bara till Tempelplatsen utan till hela östra Jerusalem.

Det är naturligtvis absurt att anklaga Israel för att eskalera oroligheterna för att man gör sin plikt, att garantera säkerheten på Tempelberget. Samtidigt undviker man att ställa Abbas till svars, som uttryckligen har krävt våldsamheter. Slutligen bär som sagt FN ett obestridligt ansvar för våldsamheterna genom sina ohistoriska och vanvettiga beslut på senare tid

Bengt-Ove Andersson, AU-ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Därifrån är klivet långt ner till kristna och muslimer vad gäller legitima religiösa, kulturella och historiska anspråk på platsen. När muslimer ber vänder de sig inte mot Jerusalem utan mot Mecka.

Då Israel för 50 år sedan återtog kontrollen över sina heliga platser i östra Jerusalem, hade man av det ockuperande Jordanien helt utestängts från dessa sedan 1948. Dock valde man att låta kontrollen över Tempelberget förbli i den muslimska religiösa myndighetens händer.

Resultatet blev tyvärr att Tempelberget undan för undan förvandlats till ett slags religiöst Nordkorea, där friheten för judar (och kristna) att tillbe på denna plats är lika med noll.

När två poliser nyligen mördades på Tempelplatsen blev det alltså droppen för de israeliska myndigheterna som har ansvar för säkerheten, och man beslöt att upprätta metalldetektorer vid ingången. Men detta togs alltså till intäkt för nya våldsamheter.

Huvudansvaret för våldsamheterna den gångna veckan vilar tveklöst på palestiniernas ledare Mahmoud Abbas, som istället för att mana till lugn offentligt har uppviglat till våld och krävt ”dagar av vrede”. Det ledde bland annat till det brutala knivmordet på en judisk familj under deras sabbatsmåltid.

Ett stort ansvar vilar också på FN. Det finns få saker i världen som är så historiskt och arkeologiskt belagda som judendomens band till gamla Jerusalem och till Tempelberget. Att palestinierna har ägnat sig åt en helt egen historieskrivning där man förnekar alla judiska band till platsen och förklarar att det aldrig stått något judiskt tempel där är något som alla seriöst tänkande bara skakat på huvudet åt.

Men FN har med flera beslut de senaste månaderna valt att validera denna vettlösa historieskrivning genom att förneka just dessa judiska band. Istället för att agera som en stabiliserande faktor har man därigenom hällt olja på elden och uppmuntra palestinierna att framhärda i sina krav på ensamrätt inte bara till Tempelplatsen utan till hela östra Jerusalem.

Det är naturligtvis absurt att anklaga Israel för att eskalera oroligheterna för att man gör sin plikt, att garantera säkerheten på Tempelberget. Samtidigt undviker man att ställa Abbas till svars, som uttryckligen har krävt våldsamheter. Slutligen bär som sagt FN ett obestridligt ansvar för våldsamheterna genom sina ohistoriska och vanvettiga beslut på senare tid

Bengt-Ove Andersson, AU-ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.