03 mar 2017 14:27

03 mar 2017 14:27

Reflektera gärna över vad friheten är värd

Debatt:

Värnplikt. I en debattartikel på Metro debatt ondgör sig en 16-åring över regeringsbeslutet att återinföra värnplikt och ifrågasätter om det är moraliskt försvarbart av en modern demokrati.

Ulf Corneliussons svar visar på värdet av att göra sin plikt.

Till en 16 åring.

Jag hoppas att du slipper göra värnplikt. Andra kommer villigt ge av sin tid i ditt ställe. Andra kommer slita hårt, testa sina gränser, utvecklas, mogna, bo trångt, resa långt, frysa, skratta ha ont om pengar och få vänner för livet.

Andra kommer göra sin plikt. Andra kommer att följa nyhetsflödet i mobilen och reflektera över hur praktikaliteter kring hur dagishämtningar, ekonomi, familj, jobb och allt annat kommer påverkas om det osannolika händer att vi måste kallas in och försvara våra värderingar, vår demokrati och vårt territorium eller försvara ett grannland. Andra kommer vara en del av den viljestarka, hårda, sega och envisa mur som är Försvarsmakten. När säkerhetsläget nu har försämrats och behoven har ökat så kommer inte ens höjda försvarsanslag räcka till för att finansiera den Försvarsmakt som vi behöver. För att kunna ha både välfärd och försvar krävs värnplikt. Att ge ett år av sin ungdom för frihet är ett rimligt pris.

Jag kommer regelbundet delta i mitt krigsförbands övningar, långt ifrån min fru och våra små barn. Jag vill leva i fred med min familj och mina vänner. För mig är liberalism att sätta friheten främst, om man värderar någonting är man beredd att göra uppoffringar för det.

Jag vill att Sverige skall ha fredliga relationer med alla andra länder, men om något hotar vår frihet så tvekar jag inte en sekund att åka till mobiliseringsplatsen. Väl där är jag beredd att ge allt, jag tvekar inte att döda och dö för Sverige och för din rätt att vara kränkt av den återinförda värnplikten. Men när kriget tar slut och din och allas vår frihet har försvarats och du möter en veteran så förväntar jag mig att du ser veteranen i ögonen och att du säger tack, det är allt.

Tills dess, skriv insändare och lajka andra lättkränktas inlägg på olika sociala medier eller gör vad du vill. Du är fri.

Får du tid över så reflektera gärna över vad friheten är värd.

Ulf Corneliusson

Reservofficer i Armén

Liberal

Till en 16 åring.

Jag hoppas att du slipper göra värnplikt. Andra kommer villigt ge av sin tid i ditt ställe. Andra kommer slita hårt, testa sina gränser, utvecklas, mogna, bo trångt, resa långt, frysa, skratta ha ont om pengar och få vänner för livet.

Andra kommer göra sin plikt. Andra kommer att följa nyhetsflödet i mobilen och reflektera över hur praktikaliteter kring hur dagishämtningar, ekonomi, familj, jobb och allt annat kommer påverkas om det osannolika händer att vi måste kallas in och försvara våra värderingar, vår demokrati och vårt territorium eller försvara ett grannland. Andra kommer vara en del av den viljestarka, hårda, sega och envisa mur som är Försvarsmakten. När säkerhetsläget nu har försämrats och behoven har ökat så kommer inte ens höjda försvarsanslag räcka till för att finansiera den Försvarsmakt som vi behöver. För att kunna ha både välfärd och försvar krävs värnplikt. Att ge ett år av sin ungdom för frihet är ett rimligt pris.

Jag kommer regelbundet delta i mitt krigsförbands övningar, långt ifrån min fru och våra små barn. Jag vill leva i fred med min familj och mina vänner. För mig är liberalism att sätta friheten främst, om man värderar någonting är man beredd att göra uppoffringar för det.

Jag vill att Sverige skall ha fredliga relationer med alla andra länder, men om något hotar vår frihet så tvekar jag inte en sekund att åka till mobiliseringsplatsen. Väl där är jag beredd att ge allt, jag tvekar inte att döda och dö för Sverige och för din rätt att vara kränkt av den återinförda värnplikten. Men när kriget tar slut och din och allas vår frihet har försvarats och du möter en veteran så förväntar jag mig att du ser veteranen i ögonen och att du säger tack, det är allt.

Tills dess, skriv insändare och lajka andra lättkränktas inlägg på olika sociala medier eller gör vad du vill. Du är fri.

Får du tid över så reflektera gärna över vad friheten är värd.

Ulf Corneliusson

Reservofficer i Armén

Liberal

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.