03 mar 2017 06:00

03 mar 2017 06:00

Centern är välkomna med på tåget

Debatt:

Slutreplik till centerpartisterna Carlsson, Eriksson och Folkesson, MT 15/2

Som vi skrev i vårt debattinlägg: Vi välkomnar att Centern har vaknat i fråga om Kinnekullebanan och kliver på tåget mot bättre möjligheter för tågpendlande i Skaraborg. Under vår gemensamma resa kan vi diskutera vikten av länsjärnvägarna som hävstång för stad-landsbygd – för studier, arbete, kultur, integration etcetera.

I dag sitter Centern i opposition i riksdagen och i majoritet i regionen. Socialdemokraterna sitter i en minoritetsregering i riksdagen och i opposition i regionen. Förra och förrförra mandatperioden var situationen en annan; C satt då i en majoritetsregering i riksdagen. Så mycket av statliga satsningar på underhåll av järnvägar såg vi inte till då; det är den eftersläpning av underhållet som kostar nu.

Vi håller med om att det behöver komma till statliga resurser till järnvägarna och ser därför med glädje fram emot att centern i riksdagen tar armkrok på regeringen när det kommer till satsningar på infrastrukturen. Ett första steg kan vara att uttala sitt stöd för de satsningar som S-regeringen beslutade om redan när den tillträdde: 620 miljoner till järnvägarna 2015 och därefter 1,24 miljarder extra till järnvägsunderhåll under åren 2016-2018.

Här i Västra Götaland är vi äntligen fattat beslut i regionstyrelsen om att testa ett förenklat spårbyte på Kinnekullebanan, för att göra det möjligt att återgå till 100 km/h. Vi hoppas att Centerpartiet hjälper till att driva också nästa etapp av spårbyte på Kinnekullebanan.

Vi gläds åt C-politikernas uppvaknande när det gäller länsjärnvägar i allmänhet och Kinnekullebanan i synnerhet. Vi ser därför med glädje fram emot när partiet i riksdagen väljer att stödja S-regeringens järnvägssatsningar under nästa mandatperiod, liksom de förslag som en S-ledd majoritet avser att lägga i regionen.

Alex Bergström (S) Regionråd

Ida Ekeroth (S) Oppositionsråd Mariestad

Kajsa Ezelius (S) Vice ordförande kommunstyrelsen Lidköping

Som vi skrev i vårt debattinlägg: Vi välkomnar att Centern har vaknat i fråga om Kinnekullebanan och kliver på tåget mot bättre möjligheter för tågpendlande i Skaraborg. Under vår gemensamma resa kan vi diskutera vikten av länsjärnvägarna som hävstång för stad-landsbygd – för studier, arbete, kultur, integration etcetera.

I dag sitter Centern i opposition i riksdagen och i majoritet i regionen. Socialdemokraterna sitter i en minoritetsregering i riksdagen och i opposition i regionen. Förra och förrförra mandatperioden var situationen en annan; C satt då i en majoritetsregering i riksdagen. Så mycket av statliga satsningar på underhåll av järnvägar såg vi inte till då; det är den eftersläpning av underhållet som kostar nu.

Vi håller med om att det behöver komma till statliga resurser till järnvägarna och ser därför med glädje fram emot att centern i riksdagen tar armkrok på regeringen när det kommer till satsningar på infrastrukturen. Ett första steg kan vara att uttala sitt stöd för de satsningar som S-regeringen beslutade om redan när den tillträdde: 620 miljoner till järnvägarna 2015 och därefter 1,24 miljarder extra till järnvägsunderhåll under åren 2016-2018.

Här i Västra Götaland är vi äntligen fattat beslut i regionstyrelsen om att testa ett förenklat spårbyte på Kinnekullebanan, för att göra det möjligt att återgå till 100 km/h. Vi hoppas att Centerpartiet hjälper till att driva också nästa etapp av spårbyte på Kinnekullebanan.

Vi gläds åt C-politikernas uppvaknande när det gäller länsjärnvägar i allmänhet och Kinnekullebanan i synnerhet. Vi ser därför med glädje fram emot när partiet i riksdagen väljer att stödja S-regeringens järnvägssatsningar under nästa mandatperiod, liksom de förslag som en S-ledd majoritet avser att lägga i regionen.

Alex Bergström (S) Regionråd

Ida Ekeroth (S) Oppositionsråd Mariestad

Kajsa Ezelius (S) Vice ordförande kommunstyrelsen Lidköping

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.