17 sep 2016 06:00

17 sep 2016 06:00

Swedbank stänger kontoret i Gullspång

Insändare:

Nedläggning. Den 15 november stänger Swedbank kontoret i Gullspång. Kontorschefen tycker det ät tråkigt. En av anledningarna till nedläggningen är att banken vill höja kompetensen i Töreboda och Mariestad. Personalen flyttas dit och då verkar kompetensen höjas där, istället för att ha kvar kompetensen i Gullspång.

Dessutom kommer banken att kunna ha kvällsöppet i Töreboda en gång i veckan. Vad hjälper det kunderna i Gullspång? Bankkunderna i Gullspång får också ett generöst anbud att ha ett bankfack i Mariestad

Det andra argumentet är digitaliseringen och kontorschefen påstår, att tillgängligheten blir bättre tack vare nätet och mobiltelefoner. Servicen kommer inte att försämras och kunderna kan börja swisha

Kontorschefen tror inte det är några svårigheter. Han säger ”Men för till exempel de som är mellan 75-80 år är det här inga konstigheter, de är aktiva på internet. De var i 55-60årsåldern när datorn kom. De har hunnit lära sig tekniken”.

Resonemanget verkar bara gälla för Gullspångs kommun. Har inte digitaliseringen nått Töreboda och Mariestad och har inte kunderna där lärt sig swisha?. Beror det på, att Gullspång gräver ned fiberkabel för 7-8 miljoner kronor?

Vem som fattat beslutet om nedläggning, eller vilken demokratisk förankring det har, framgår inte. Är det kontorschefen eller bankens styrelse som beslutat?

Den svenska bankerna gör miljardvinster tack vara billiga skattefinansierade pengar och spararnas insatta pengar, som knappt inte ger någon ränta.

Den sammanlagda vinsten för bankerna var 2015 enorma 106 miljarder. Swedbank hade en vinst på 15,7 miljarder, som tillfaller aktieägarna, men det räcker inte för att ha ett bankkontor i Gullspångs kommun.

Nedmonteringen av Gullspångs kommun fortsätter. Gullspång blir nu troligen den enda av storlänets 49 kommuner i Västra Götaland utan bankkontor. Vad betyder det för företagsamheten och kommunens utvecklingsmöjligheter. Kommunalrådet tycker det är bedrövligt och tror på personliga möten på bankkontor och tar Finnerödja som exempel, där ett bankkontor kommer att försvinna. Gullspångs kommun behandlas hur som helst.

Ingenting görs och oppositionen är lika tomhänt. Ledande politiker tittar bara på utan att ta några initiativ.

Gullspångs kommun måste ta kontakt med andra banker för att få en ny etablering. Därefter flyttar kommunen och de kommunala bolagen över sina tillgångar till den nya banken, som troligen kommer att erbjuda bättre villkor. Därefter följer alla företag och privatkunder efter. Det får säkert effekt.

Hans-Göran Larsson

Gullspång

Dessutom kommer banken att kunna ha kvällsöppet i Töreboda en gång i veckan. Vad hjälper det kunderna i Gullspång? Bankkunderna i Gullspång får också ett generöst anbud att ha ett bankfack i Mariestad

Det andra argumentet är digitaliseringen och kontorschefen påstår, att tillgängligheten blir bättre tack vare nätet och mobiltelefoner. Servicen kommer inte att försämras och kunderna kan börja swisha

Kontorschefen tror inte det är några svårigheter. Han säger ”Men för till exempel de som är mellan 75-80 år är det här inga konstigheter, de är aktiva på internet. De var i 55-60årsåldern när datorn kom. De har hunnit lära sig tekniken”.

Resonemanget verkar bara gälla för Gullspångs kommun. Har inte digitaliseringen nått Töreboda och Mariestad och har inte kunderna där lärt sig swisha?. Beror det på, att Gullspång gräver ned fiberkabel för 7-8 miljoner kronor?

Vem som fattat beslutet om nedläggning, eller vilken demokratisk förankring det har, framgår inte. Är det kontorschefen eller bankens styrelse som beslutat?

Den svenska bankerna gör miljardvinster tack vara billiga skattefinansierade pengar och spararnas insatta pengar, som knappt inte ger någon ränta.

Den sammanlagda vinsten för bankerna var 2015 enorma 106 miljarder. Swedbank hade en vinst på 15,7 miljarder, som tillfaller aktieägarna, men det räcker inte för att ha ett bankkontor i Gullspångs kommun.

Nedmonteringen av Gullspångs kommun fortsätter. Gullspång blir nu troligen den enda av storlänets 49 kommuner i Västra Götaland utan bankkontor. Vad betyder det för företagsamheten och kommunens utvecklingsmöjligheter. Kommunalrådet tycker det är bedrövligt och tror på personliga möten på bankkontor och tar Finnerödja som exempel, där ett bankkontor kommer att försvinna. Gullspångs kommun behandlas hur som helst.

Ingenting görs och oppositionen är lika tomhänt. Ledande politiker tittar bara på utan att ta några initiativ.

Gullspångs kommun måste ta kontakt med andra banker för att få en ny etablering. Därefter flyttar kommunen och de kommunala bolagen över sina tillgångar till den nya banken, som troligen kommer att erbjuda bättre villkor. Därefter följer alla företag och privatkunder efter. Det får säkert effekt.

Hans-Göran Larsson

Gullspång

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.