25 jul 2016 06:00

25 jul 2016 06:00

Låt oss värna om den svenska modellen

DEBATT: Svar till Lars Hjertén (M), MT 20/7

Jag har nu läst din artikel flera gånger och jag får inte riktigt ihop vad du vill med den. Jag misstänker att du har missuppfattat vad den svenska modellen går ut på. Att jämföra den svenska modellen med att sjuksköterskor åker till Norge för att arbeta istället för i Sverige, så handlar det inte om den svenska modellen.

Kanske snarare om den svenska modellens förfall under åtta år av moderat styre. Att moderaterna minskade intäkterna till den offentliga sektorn under flera år med utförsäljning av våra gemensamma tillgångar har lett till att personaltätheten har minskat vilket bidrar till att arbetsmiljön för ex sjuksköterskor har blivit ohållbar. Att sedan lägga ner arbetslivsinstitutet där vi bedrev forskning för att kunna motverka dåliga arbetsförhållanden är ingen bra lösning. Det har bidragit till att fler och fler personer, framförallt kvinnor blir utbrända och utarbetade.

Det är därför det behövs feminism som drivkraft bakom beslut. Att lägga fram en feministisk budget är en satsning på jämställdhet. Det är en satsning på att få jämställda arbetsplatser med lika villkor för alla. Oavsett om du jobbar inom vården eller inom industrin. Att välja en kvinnlig premiärminister borgar inte för att jämställdhetsarbetet ökar. Det borgar inte för ett steg i rätt riktning för allas lika värde. Men när en regering uttalar sig för första gången i Världshistorien att de är en feministisk regering, det borgar för att de flesta besluten som tas har feminism och jämställdhet med som garant. Det är besluten bakom Statsministern/Premiärministern som säkerställer detta. Inte att vi har en kvinnlig statsminister.

Jag är stolt över den regering vi har idag. Jag är stolt att vi har kommit så långt i vårat arbete med jämställdhet Sverige. Men vi kan bättre. Men det måste vi göra tillsammans med långsiktiga beslut. Den svenska modellen är en modell som alla tittar på och beundrar. Låt oss värna den och tillsammans stärka den.

Nils Farken

Förtroendevald inom IF Metall och Socialdemokrat.

 

 

Kanske snarare om den svenska modellens förfall under åtta år av moderat styre. Att moderaterna minskade intäkterna till den offentliga sektorn under flera år med utförsäljning av våra gemensamma tillgångar har lett till att personaltätheten har minskat vilket bidrar till att arbetsmiljön för ex sjuksköterskor har blivit ohållbar. Att sedan lägga ner arbetslivsinstitutet där vi bedrev forskning för att kunna motverka dåliga arbetsförhållanden är ingen bra lösning. Det har bidragit till att fler och fler personer, framförallt kvinnor blir utbrända och utarbetade.

Det är därför det behövs feminism som drivkraft bakom beslut. Att lägga fram en feministisk budget är en satsning på jämställdhet. Det är en satsning på att få jämställda arbetsplatser med lika villkor för alla. Oavsett om du jobbar inom vården eller inom industrin. Att välja en kvinnlig premiärminister borgar inte för att jämställdhetsarbetet ökar. Det borgar inte för ett steg i rätt riktning för allas lika värde. Men när en regering uttalar sig för första gången i Världshistorien att de är en feministisk regering, det borgar för att de flesta besluten som tas har feminism och jämställdhet med som garant. Det är besluten bakom Statsministern/Premiärministern som säkerställer detta. Inte att vi har en kvinnlig statsminister.

Jag är stolt över den regering vi har idag. Jag är stolt att vi har kommit så långt i vårat arbete med jämställdhet Sverige. Men vi kan bättre. Men det måste vi göra tillsammans med långsiktiga beslut. Den svenska modellen är en modell som alla tittar på och beundrar. Låt oss värna den och tillsammans stärka den.

Nils Farken

Förtroendevald inom IF Metall och Socialdemokrat.

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.