09 jul 2016 06:00

09 jul 2016 06:00

Almedalen – ett ifrågasatt demokratiskt torg

DEBATT

Almedalsveckan har går mot sitt slut men alla debatter och möten med samhällsintresserade kvinnor och män kommer jag at minnas länge. Som vanligt har det varit tusentals seminarier av alla de slag.

Allt från bostadsbyggande, jobb, utbildning, jämställdhet, integration, flyktingkris, ekonomi och trafiksäkerhet.

Trots att våldet mot kvinnor, sexövergrepp och våldtäkter är ett allvarligt ämne är jag glad att dessa frågor fått så stort genomslag. Som ordförande för UN Women nationell kommitté Sverige har jag både varit arrangör och deltagit på många av arrangemangen som fokuserat på mäns våld mot kvinnor.

Även S-kvinnor har syns och hörts på både egna och andra organisationers utfrågningar och föredrag.

Det krävs att alla tar ansvar för övergreppen, säger ifrån, och inte skuldbelägger flickorna kvinnorna utan tar itu med killarna, männen som uppenbarligen behöver lära sig hyfs och fason. Vi ska dock ha klart för oss att mäns våld mot kvinnor sker varje dag, ofta i nära relationer. Detta måste få ett slut, jag uppskattar att dessa frågor synlig görs mer nu.

Naturligtvis är jag glad att min partiordförande statminister Stefan Löfven lyfte jämställdheten som en viktig del av den Svenska modellen. Han betonade också vikten av att kvinnor i förorterna ska ha samma chanser till att delta i samhällslivet, utbilda sig och jobba. Vidare talade han om hur vi tillsammans lyfter Sverige med fler jobb, forskning och framtidsinvesteringar.

Det var mycket energi, glädje och solsken den kvällen. Dessutom slog Stefan Löfven publikrekord när han höll det fantastiska talet inför 6100 åhörare som enligt många var ett av hans bästa.

Kul också att Skövde, Mariestad, Falköping och Högskolan i Skövde stack ut i mängden med intressanta seminarier om boende för nyalända, miljö, trafik och IT med mera.

En mängd människor från olika delar av samhällets möts under denna demokrativecka varje år. Det är kyrkan, kommunerna, högskolorna, landstingen/regioner, myndigheter, företag föreningslivet, politiker som möter allmänhet i en salig blandning.

Det som kan vara en smolk i denna demokratiska bägare är att allt fler stora företag och reklambranschen tar över. De har betydligt mer pengar att synas för, de bokar upp hotellen innan för ringmuren och de bjuder över varandra på häftiga event. Av det skälet drivs boendepriserna upp under denna vecka och vi andra hänvisas till tältsängar en bit utanför. Jag har inget emot att dela boende med 8 andra på extra madrasser och jag förstår att Visbyborna tar bra betalt för denna innovation av deras Ö. Men det innebär att allt färre från allmänheten har råd att bo och delta i dessa intressanta arrangemang. Det gör att det demokratiskatorget i Almedalen inte blir så demokratiskt som det varit tidigare.

Det är bra att alla partiledartal visas i TV och på webben, då går att ta del av budskapen från resten av Sverige och världen. Den som tar del av Alemdalen på avstånd blir inte heller lika utmattad som jag blir efter en hektisk vecka. Nu ska jag ta det lugnt några veckor. Ha en skön sommar, vart ni än befinner er.

Monica Green

Socialdemokratisk Riksdagsledamot

Allt från bostadsbyggande, jobb, utbildning, jämställdhet, integration, flyktingkris, ekonomi och trafiksäkerhet.

Trots att våldet mot kvinnor, sexövergrepp och våldtäkter är ett allvarligt ämne är jag glad att dessa frågor fått så stort genomslag. Som ordförande för UN Women nationell kommitté Sverige har jag både varit arrangör och deltagit på många av arrangemangen som fokuserat på mäns våld mot kvinnor.

Även S-kvinnor har syns och hörts på både egna och andra organisationers utfrågningar och föredrag.

Det krävs att alla tar ansvar för övergreppen, säger ifrån, och inte skuldbelägger flickorna kvinnorna utan tar itu med killarna, männen som uppenbarligen behöver lära sig hyfs och fason. Vi ska dock ha klart för oss att mäns våld mot kvinnor sker varje dag, ofta i nära relationer. Detta måste få ett slut, jag uppskattar att dessa frågor synlig görs mer nu.

Naturligtvis är jag glad att min partiordförande statminister Stefan Löfven lyfte jämställdheten som en viktig del av den Svenska modellen. Han betonade också vikten av att kvinnor i förorterna ska ha samma chanser till att delta i samhällslivet, utbilda sig och jobba. Vidare talade han om hur vi tillsammans lyfter Sverige med fler jobb, forskning och framtidsinvesteringar.

Det var mycket energi, glädje och solsken den kvällen. Dessutom slog Stefan Löfven publikrekord när han höll det fantastiska talet inför 6100 åhörare som enligt många var ett av hans bästa.

Kul också att Skövde, Mariestad, Falköping och Högskolan i Skövde stack ut i mängden med intressanta seminarier om boende för nyalända, miljö, trafik och IT med mera.

En mängd människor från olika delar av samhällets möts under denna demokrativecka varje år. Det är kyrkan, kommunerna, högskolorna, landstingen/regioner, myndigheter, företag föreningslivet, politiker som möter allmänhet i en salig blandning.

Det som kan vara en smolk i denna demokratiska bägare är att allt fler stora företag och reklambranschen tar över. De har betydligt mer pengar att synas för, de bokar upp hotellen innan för ringmuren och de bjuder över varandra på häftiga event. Av det skälet drivs boendepriserna upp under denna vecka och vi andra hänvisas till tältsängar en bit utanför. Jag har inget emot att dela boende med 8 andra på extra madrasser och jag förstår att Visbyborna tar bra betalt för denna innovation av deras Ö. Men det innebär att allt färre från allmänheten har råd att bo och delta i dessa intressanta arrangemang. Det gör att det demokratiskatorget i Almedalen inte blir så demokratiskt som det varit tidigare.

Det är bra att alla partiledartal visas i TV och på webben, då går att ta del av budskapen från resten av Sverige och världen. Den som tar del av Alemdalen på avstånd blir inte heller lika utmattad som jag blir efter en hektisk vecka. Nu ska jag ta det lugnt några veckor. Ha en skön sommar, vart ni än befinner er.

Monica Green

Socialdemokratisk Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.