14 jun 2016 06:00

14 jun 2016 06:00

Avslappnad eller IT-stressad?

Debatt:

Semester. ”Inte ett moln så långt ögat kan nå. Inte en droppe regn...”

Den frasen känner nog de flesta av oss igen och visst ser vi fram mot en fantastisk sommar och en välbehövlig semester. Men vad är det som gäller för semesterledighet?

Här följer några hårda fakta om semestern:

· För att få betald semester måste du först ha tjänat in den under det som kallas intjänandeår.

· Har du inte tjänat in någon semesterlön, har du nästan alltid rätt till semesterledighet.

· Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni till augusti enligt semesterlagen.

· Du kan bara ta ut hela semesterdagar.

· Senast två månader innan du ska påbörja din semester ska du ha fått besked från din arbetsgivare om semestern.

· Om du blir sjuk har du rätt att avbryta din semester, för att istället ta ut den vid ett senare tillfälle.

Dessa fakta hade du säkert koll på, men kan ändå vara bra att tänka på inför stundande semesterledighet.

Att kunna koppla av och ladda batterierna är en förutsättning för att orka med de vardagliga påfrestningarna och för att få balans mellan arbete och fritid. Det där med att koppla av tar olika lång tid för olika personer. För vissa infinner sig semesterläget ganska omgående, medan andra har en betydligt längre startsträcka för att riktigt kunna koppla av och släppa tankarna på jobbet.

Tekniken har tagit enorma kliv vilket naturligtvis medför en massa fördelar i tillgänglighet och hur arbetstiden kan förläggas samtidigt som det finns en del avigsidor i form av exempelvis stress. Unionen har nyligen släppt en rapport om tjänstemännens IT-miljö och det är intressant läsning om bland annat tid som läggs på teknikstrul och vilken stress som upplevs kring det.

För många är det vardag att kolla jobbmejlen i sin telefon även utanför kontorstid, på kvällar och helger. Eftersom det blivit så vanligt så tenderar det också att spilla över på semesterperioden –årets längsta återhämtningstid. Störs du av jobbrelaterade mejl och telefonsamtal så utför du faktiskt arbete. Många är tillgängliga för att vara lojala mot sin arbetsgivare och sina kollegor men det finns inget som kräver att du är tillgänglig under din semester.

Slappna av, släpp IT-stressen, samla energi och ha en fantastisk sommar!

Anna-Karin Moberg

Regionchef Unionen Skaraborg/Väst

Här följer några hårda fakta om semestern:

· För att få betald semester måste du först ha tjänat in den under det som kallas intjänandeår.

· Har du inte tjänat in någon semesterlön, har du nästan alltid rätt till semesterledighet.

· Du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni till augusti enligt semesterlagen.

· Du kan bara ta ut hela semesterdagar.

· Senast två månader innan du ska påbörja din semester ska du ha fått besked från din arbetsgivare om semestern.

· Om du blir sjuk har du rätt att avbryta din semester, för att istället ta ut den vid ett senare tillfälle.

Dessa fakta hade du säkert koll på, men kan ändå vara bra att tänka på inför stundande semesterledighet.

Att kunna koppla av och ladda batterierna är en förutsättning för att orka med de vardagliga påfrestningarna och för att få balans mellan arbete och fritid. Det där med att koppla av tar olika lång tid för olika personer. För vissa infinner sig semesterläget ganska omgående, medan andra har en betydligt längre startsträcka för att riktigt kunna koppla av och släppa tankarna på jobbet.

Tekniken har tagit enorma kliv vilket naturligtvis medför en massa fördelar i tillgänglighet och hur arbetstiden kan förläggas samtidigt som det finns en del avigsidor i form av exempelvis stress. Unionen har nyligen släppt en rapport om tjänstemännens IT-miljö och det är intressant läsning om bland annat tid som läggs på teknikstrul och vilken stress som upplevs kring det.

För många är det vardag att kolla jobbmejlen i sin telefon även utanför kontorstid, på kvällar och helger. Eftersom det blivit så vanligt så tenderar det också att spilla över på semesterperioden –årets längsta återhämtningstid. Störs du av jobbrelaterade mejl och telefonsamtal så utför du faktiskt arbete. Många är tillgängliga för att vara lojala mot sin arbetsgivare och sina kollegor men det finns inget som kräver att du är tillgänglig under din semester.

Slappna av, släpp IT-stressen, samla energi och ha en fantastisk sommar!

Anna-Karin Moberg

Regionchef Unionen Skaraborg/Väst

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.