20 apr 2015 06:00

20 apr 2015 06:00

Satsa på de små orterna

Debatt: Brev till glesbygdsministern

Företagarna oroas av de signaler en eventuell nedläggning och flytt av Skatteverkets kontor innebär. Glesbygden, dit våra orter räknas, prövas ständigt och utmanas av krafter som är svåra att påverka.

När privata företag och offentliga verksamheter väljer att avveckla och flytta till andra orter engagerar vi oss givetvis och försöker påverka beslutsfattarna att tänka om. Både privata företag och offentliga myndigheter har ledningar som ofta tror att stordrift medför både ekonomiska eller organisatoriska fördelar.

Vi marknadsför i många sammanhang våra orter som småföretagsstäder med bred och kunnig offentlig service. Så är det, och vi är väldigt rädda om den. För att vi skall vara attraktiva småstäder som lockar företag att etablera sig, krävs en god infrastruktur. Till denna goda infrastruktur sällar sig även de statliga verksamheterna.

Om inte staten och dess verksamheter tror på oss, skickar det förödande signaler till samhället och näringslivet. Vem satsar på en ort där det enda det talas om är avveckling, utflyttning och tomma lokaler, varför inte hellre satsa på de små orterna?

Vi tror på våra samhällen och den goda kvalitet och service som bedrivs där. Här finns ändamålsenliga lokaler till lägre kostnader än i de flesta större städerna. Det finns arbetsvillig, välutbildad och trogen personal vilket borgar för en trygg och effektiv arbetsplats.

4 av 5 nya arbetstillfällen de senaste 25 åren har skapats av små och medelstora företag i Sverige. Ska vi fortsätta denna positiva utveckling behöver vi självklart också att statliga myndigheter ta ansvar för tesen att hela Sverige skall leva. Utveckla i stället för att avveckla, tänk på vilka positiva signaler detta skulle skicka!

Vårt krav är att Skatteverkets ledning omprövar sitt beslut att lägga ner kontoren på våra orter.

Björn Mossberg

Företagarna Mariestad

Gösta Bergström

Företagarna Ludvika

Calle Franklin

Företagarna Lycksele

Janne Ström

Företagarna Hudiksvall

Cecilia Granqvist Dahmen

Företagarna Albo/Österlen

Johnny Grauengaard

Värnamo Företagarförening

Cecilia Johansson

Företagarna Vetlanda

När privata företag och offentliga verksamheter väljer att avveckla och flytta till andra orter engagerar vi oss givetvis och försöker påverka beslutsfattarna att tänka om. Både privata företag och offentliga myndigheter har ledningar som ofta tror att stordrift medför både ekonomiska eller organisatoriska fördelar.

Vi marknadsför i många sammanhang våra orter som småföretagsstäder med bred och kunnig offentlig service. Så är det, och vi är väldigt rädda om den. För att vi skall vara attraktiva småstäder som lockar företag att etablera sig, krävs en god infrastruktur. Till denna goda infrastruktur sällar sig även de statliga verksamheterna.

Om inte staten och dess verksamheter tror på oss, skickar det förödande signaler till samhället och näringslivet. Vem satsar på en ort där det enda det talas om är avveckling, utflyttning och tomma lokaler, varför inte hellre satsa på de små orterna?

Vi tror på våra samhällen och den goda kvalitet och service som bedrivs där. Här finns ändamålsenliga lokaler till lägre kostnader än i de flesta större städerna. Det finns arbetsvillig, välutbildad och trogen personal vilket borgar för en trygg och effektiv arbetsplats.

4 av 5 nya arbetstillfällen de senaste 25 åren har skapats av små och medelstora företag i Sverige. Ska vi fortsätta denna positiva utveckling behöver vi självklart också att statliga myndigheter ta ansvar för tesen att hela Sverige skall leva. Utveckla i stället för att avveckla, tänk på vilka positiva signaler detta skulle skicka!

Vårt krav är att Skatteverkets ledning omprövar sitt beslut att lägga ner kontoren på våra orter.

Björn Mossberg

Företagarna Mariestad

Gösta Bergström

Företagarna Ludvika

Calle Franklin

Företagarna Lycksele

Janne Ström

Företagarna Hudiksvall

Cecilia Granqvist Dahmen

Företagarna Albo/Österlen

Johnny Grauengaard

Värnamo Företagarförening

Cecilia Johansson

Företagarna Vetlanda

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.