03 jul 2014 06:00

23 jan 2015 14:39

Konsument - din makt är stor

:

Nu är det sommar med stora fester, släktträffar och bröllop. Kanske vill du boka en restaurang eller anlita en cateringfirma för den där middagen som ska bli minnesvärd hela livet.

Många undersökningar visar på svenska konsumenters stora intresse för svensk mat. I krogvärlden är svensk och nordisk matlagning het. Ändå är det ganska svårt som konsument att veta vad vi får när vi beställer. Svenskklingande namn på rätter och produkter är ingen garanti för att innehållet kommer från svenska råvaror. Men det finns ett sätt!

Utnyttja då din konsumentmakt till att ställa frågan om var råvarorna kommer ifrån.

Fråga, varje gång, var råvarorna kommer ifrån!

Genom att vi blir allt fler som ställer frågan och väljer utifrån det svar vi får, kan vi påverka restauranger, cateringfirmor och butiker att välja svenska råvaror.

Vi kan göra en jämförelse med bilhandeln. Ska du köpa en bil vill du veta en massa saker om motorstyrka, säkerhet, miljöklass, prestanda och så vidare. I Sverige ställer lagstiftarna miljö- och säkerhetskrav på alla bilar som säljs här.

När det gäller det viktigaste av allt, det vi äter, har Sverige i stället valt att via lagstiftning ställa höga krav på den svenska livsmedelsproduktionen. Däremot får de svenska producenter inte mer betalt än de som producerar billigt ute i Europa. Resultatet har blivit att allt fler svenska lantbruk har svårt att få lönsamhet i sin produktion, trots god djuromsorg, låg antibiotikaförbrukning, öppna landskap och jobb i Sverige. I stället är varannan tugga vi äter importerad.

Undrar just hur det skulle se ut om lagstiftningen i stället gällde allt som säljs här, precis som för bilarna?

Men tills det sker, i den bästa av världar, kan vi alla utnyttja vår konsumentmakt och fråga, fråga, fråga och ställa krav. Fråga efter matens ursprung varje gång, både på restaurang, hos cateringfirman, i butiken. Fråga också gärna var barnens skolmat och mormors äldrevårdsmiddag kommer ifrån.

Makten är din, min och alla konsumenters!

Elisabeth Thisner

Torsö LRF och Mariestads kommungrupp

Sofia Broo

Ullervadsortens LRF

Många undersökningar visar på svenska konsumenters stora intresse för svensk mat. I krogvärlden är svensk och nordisk matlagning het. Ändå är det ganska svårt som konsument att veta vad vi får när vi beställer. Svenskklingande namn på rätter och produkter är ingen garanti för att innehållet kommer från svenska råvaror. Men det finns ett sätt!

Utnyttja då din konsumentmakt till att ställa frågan om var råvarorna kommer ifrån.

Fråga, varje gång, var råvarorna kommer ifrån!

Genom att vi blir allt fler som ställer frågan och väljer utifrån det svar vi får, kan vi påverka restauranger, cateringfirmor och butiker att välja svenska råvaror.

Vi kan göra en jämförelse med bilhandeln. Ska du köpa en bil vill du veta en massa saker om motorstyrka, säkerhet, miljöklass, prestanda och så vidare. I Sverige ställer lagstiftarna miljö- och säkerhetskrav på alla bilar som säljs här.

När det gäller det viktigaste av allt, det vi äter, har Sverige i stället valt att via lagstiftning ställa höga krav på den svenska livsmedelsproduktionen. Däremot får de svenska producenter inte mer betalt än de som producerar billigt ute i Europa. Resultatet har blivit att allt fler svenska lantbruk har svårt att få lönsamhet i sin produktion, trots god djuromsorg, låg antibiotikaförbrukning, öppna landskap och jobb i Sverige. I stället är varannan tugga vi äter importerad.

Undrar just hur det skulle se ut om lagstiftningen i stället gällde allt som säljs här, precis som för bilarna?

Men tills det sker, i den bästa av världar, kan vi alla utnyttja vår konsumentmakt och fråga, fråga, fråga och ställa krav. Fråga efter matens ursprung varje gång, både på restaurang, hos cateringfirman, i butiken. Fråga också gärna var barnens skolmat och mormors äldrevårdsmiddag kommer ifrån.

Makten är din, min och alla konsumenters!

Elisabeth Thisner

Torsö LRF och Mariestads kommungrupp

Sofia Broo

Ullervadsortens LRF

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.