10 apr 2014 06:00

23 jan 2015 14:34

Framtidens kulturpolitik

: Debatt

Föreningarna i nätverket Kulturskaran arrangerade Kulturexpo i lördags. Vi politiker var inbjudna för att beskriva vår kulturpolitik i Rotundan på Karlsholme. Jag skulle här vilja utveckla några av mina svar ytterligare.

Frågan om kulturaktiviteter som utvecklar Mariestad som besöksmål var uppe. Som kristdemokrat talar jag ofta och gärna om fler mötesplatser för människor. Kulturen spelar då en mycket viktig roll. Dessa mötesplatser bör vara kultur- och språköverbyggande mötesplatser. De bör även överbygga generationsgränser. Morfar kan umgås med sina barnbarn på biblioteket och på museet. Fatima och Hussein kan möta Sven och Jenny på vernissage eller andra utställningar.

Under sommaren bör vi ha kulturaktiviteter på torgen och i hamnen. Offentliga kulturaktiviteter skulle utveckla vår kära stad och kommun som besöksmål, men vi får inte glömma att besöksmålen inte enbart består av hamnen, residensön och Gamla stan.

Som uppvuxen på landet i Säckestad ser jag landsbygdens stora potential. Vår kommun har många fina byar och samhällen där vi har besöksmål som påminner om ett smultronstrå. Kopparbolet i Lugnås, Logården i Odensåker och Kanalområdet i Lyrestad är några goda exempel.

Även frågan om varför den som är mycket intresserad av ett blomstrande kulturliv skulle rösta på just partiet som vi företrädde var uppe. Vi i Kristdemokrater vill att teaterföreningar, dansare, artister, orkestrar och punkband och andra kulturutövare har scener att öva och framföra sitt artisteri på. Därför arbetar vi för att fler utomhusscener ska skapas. Den spännande ombyggnationen på Karlholme påverkar framtida placeringar av scenerna.

Vi vill även framöver ha en god kulturell blandning. Hitresande kulturutövare som Old Ox Chambers med sin unika kammarmusikfestival blandas med kommunens egna kulturutövare, gammal som ung.

Insatser för kultur i äldrevård och i vården bör stimuleras. Alla har inte möjligheten att besöka kulturen och då behöver kommunen ordna så att kulturen besöker dem, om så önskas.

Vi kristdemokrater har drivit frågan om musikskolans utveckling till en kulturskola. Barn och ungdomar kommer att kunna lära sig många olika kulturella uttryck. Utredningsarbetet pågår för fullt och utvecklingen kommer förhoppningsvis att ske inom en ganska snar framtid.

I de mål som kulturnämnden har satt upp nämns bland annat att vi vill utveckla Vadsbo museum till en del av ett attraktivt besöksmål tillsammans med residensön och Gärdesparken. Vi vill skapa ett mångfaldsperspektiv i våra projekt och program. Vi vill inspirera unga till delaktighet i kommunens utveckling bland annat genom att stimulera till tio genomförda arrangemang/event, av och med unga aktörer.

För att lyckas med dessa nämndmål har nyligen en kultursamordnare anställts i kommunen. Nu ser vi fram emot våren och den kommande sommaren med alla dess kulturaktiviteter där vi alla kan mötas.

Morgan Forsberg (KD)

Ordförande för kulturnämnden

Frågan om kulturaktiviteter som utvecklar Mariestad som besöksmål var uppe. Som kristdemokrat talar jag ofta och gärna om fler mötesplatser för människor. Kulturen spelar då en mycket viktig roll. Dessa mötesplatser bör vara kultur- och språköverbyggande mötesplatser. De bör även överbygga generationsgränser. Morfar kan umgås med sina barnbarn på biblioteket och på museet. Fatima och Hussein kan möta Sven och Jenny på vernissage eller andra utställningar.

Under sommaren bör vi ha kulturaktiviteter på torgen och i hamnen. Offentliga kulturaktiviteter skulle utveckla vår kära stad och kommun som besöksmål, men vi får inte glömma att besöksmålen inte enbart består av hamnen, residensön och Gamla stan.

Som uppvuxen på landet i Säckestad ser jag landsbygdens stora potential. Vår kommun har många fina byar och samhällen där vi har besöksmål som påminner om ett smultronstrå. Kopparbolet i Lugnås, Logården i Odensåker och Kanalområdet i Lyrestad är några goda exempel.

Även frågan om varför den som är mycket intresserad av ett blomstrande kulturliv skulle rösta på just partiet som vi företrädde var uppe. Vi i Kristdemokrater vill att teaterföreningar, dansare, artister, orkestrar och punkband och andra kulturutövare har scener att öva och framföra sitt artisteri på. Därför arbetar vi för att fler utomhusscener ska skapas. Den spännande ombyggnationen på Karlholme påverkar framtida placeringar av scenerna.

Vi vill även framöver ha en god kulturell blandning. Hitresande kulturutövare som Old Ox Chambers med sin unika kammarmusikfestival blandas med kommunens egna kulturutövare, gammal som ung.

Insatser för kultur i äldrevård och i vården bör stimuleras. Alla har inte möjligheten att besöka kulturen och då behöver kommunen ordna så att kulturen besöker dem, om så önskas.

Vi kristdemokrater har drivit frågan om musikskolans utveckling till en kulturskola. Barn och ungdomar kommer att kunna lära sig många olika kulturella uttryck. Utredningsarbetet pågår för fullt och utvecklingen kommer förhoppningsvis att ske inom en ganska snar framtid.

I de mål som kulturnämnden har satt upp nämns bland annat att vi vill utveckla Vadsbo museum till en del av ett attraktivt besöksmål tillsammans med residensön och Gärdesparken. Vi vill skapa ett mångfaldsperspektiv i våra projekt och program. Vi vill inspirera unga till delaktighet i kommunens utveckling bland annat genom att stimulera till tio genomförda arrangemang/event, av och med unga aktörer.

För att lyckas med dessa nämndmål har nyligen en kultursamordnare anställts i kommunen. Nu ser vi fram emot våren och den kommande sommaren med alla dess kulturaktiviteter där vi alla kan mötas.

Morgan Forsberg (KD)

Ordförande för kulturnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.