22 mar 2014 06:00

23 jan 2015 14:33

Vänsterns förslag skulle försvåra för ungdomar

Debatt:

Replik. Svar till Bernt Ekströms (V) och Mika Schroderus (V) replik den 17 mars .
Det glädjer mig att Bernt Ekström (V) och Mika Schroderus (V) bemöter min artikel om arbetsgivaravgiftens och restaurangmomsens betydelse för jobben.

Att skapa gynnsamma förutsättningar för jobb för unga är ett ämne som engagerar många här i Mariestad.

Vi som jobbar i hotell- och restaurangbranschen vet att sänkt restaurangmoms och lägre arbetsgivaravgifter ger fler jobb för unga. Färska siffror från SCB bekräftar detta. Hälften av de 8000 nya jobb som skapades i branschen under 2012 gick till just ungdomar.

På min restaurang i Mariestad arbetar 39 personer som är under 26 år och reformerna har inneburit att jag har kunnat ge fler ungdomar en första kontakt med arbetslivet och en merit att ha på sitt CV.

En dubblering av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga skulle försvåra mina möjligheter att anställa unga och göra att de nya jobb som skapats är i farozonen. Sammantaget skulle det förlänga ungdomars inträde på arbetsmarknaden ytterligare och innebära ökade samhällskostnader.

Jag har förståelse för att oppositionen vill ta in skattepengar för att finansiera andra reformer. Men högre ungdomsarbetslöshet leder inte till mer pengar i statskassan. Inte heller är det någon vinst för samhället eller de ungdomar som drabbas.

Jag vill fortsatt hälsa ungdomar välkomna in på arbetsmarknaden och många fler unga Mariestadsbor kommer att få möjligheten att jobba hos mig även i framtiden. Det kräver dock villkor som är rätta och det är därför jag hoppas att våra oppositionspolitiker tänker om kring restaurangmomsen och den sänkta arbetsgivaravgiften.

Bernt och Mika, jag vill bjuda in er till att besöka min restaurang och inte minst träffa mina unga medarbetare. Låt oss tillsammans diskutera hur vi ser till att skapa flera jobb åt stadens ungdomar. Välkomna!

Carina Wilhelmsson

Att skapa gynnsamma förutsättningar för jobb för unga är ett ämne som engagerar många här i Mariestad.

Vi som jobbar i hotell- och restaurangbranschen vet att sänkt restaurangmoms och lägre arbetsgivaravgifter ger fler jobb för unga. Färska siffror från SCB bekräftar detta. Hälften av de 8000 nya jobb som skapades i branschen under 2012 gick till just ungdomar.

På min restaurang i Mariestad arbetar 39 personer som är under 26 år och reformerna har inneburit att jag har kunnat ge fler ungdomar en första kontakt med arbetslivet och en merit att ha på sitt CV.

En dubblering av restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga skulle försvåra mina möjligheter att anställa unga och göra att de nya jobb som skapats är i farozonen. Sammantaget skulle det förlänga ungdomars inträde på arbetsmarknaden ytterligare och innebära ökade samhällskostnader.

Jag har förståelse för att oppositionen vill ta in skattepengar för att finansiera andra reformer. Men högre ungdomsarbetslöshet leder inte till mer pengar i statskassan. Inte heller är det någon vinst för samhället eller de ungdomar som drabbas.

Jag vill fortsatt hälsa ungdomar välkomna in på arbetsmarknaden och många fler unga Mariestadsbor kommer att få möjligheten att jobba hos mig även i framtiden. Det kräver dock villkor som är rätta och det är därför jag hoppas att våra oppositionspolitiker tänker om kring restaurangmomsen och den sänkta arbetsgivaravgiften.

Bernt och Mika, jag vill bjuda in er till att besöka min restaurang och inte minst träffa mina unga medarbetare. Låt oss tillsammans diskutera hur vi ser till att skapa flera jobb åt stadens ungdomar. Välkomna!

Carina Wilhelmsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.