14 dec 2013 06:00

23 jan 2015 14:28

Regeringen valde att få stryk

Debatt:

Politik. Följer med intresse debatten efter omröstningen om brytpunkten i skatteskalan. Den borgerliga regeringen fick stryk efter det att Sverigedemokraterna röstat med den röd-gröna oppositionen. Plötsligt är det ett ramaskri bland alliansens företrädare att vi socialdemokrater lierat oss med SD.

Sanningen är ju den att regeringen är beroende av Sverigedemokraternas stöd i de flesta frågor. Sverigedemokraterna är ett borgerligt högerparti. De hade till och med ett blått hjärta i sin kongresslogo. En tydlig signal på var de hör hemma på den politiska skalan.

I riksdagen har de i 118 omröstningar stöttat regeringen. 13 gånger har de lagt ned sina röster. 9 gånger har de valt att rösta på samma förslag som den rödgröna oppositionen. Vem är det som lierar sig med vem?

Så fort det kommer upp frågor inom exempelvis arbetsmiljöområdet stöttar Sverigedemokraterna regeringen. Man har också stöttat alla förslag om jobbskatteavdrag, trots att man i nästa andetag gärna utåt pratar om behov av att satsa på skola och omsorg. På samma sätt talar de sig varma för landsbygden, samtidigt stöttar de i riksdagen regeringens förslag till att ge en miljard extra till Stor-Stockholms höginkomstkommuner i skatteutjämning.

Frågan om den höjda brytpunkten i skatteskalan är ett exempel på alliansens oförmåga och ovilja att skapa majoritet bakom sina förslag de få gånger SD inte ställer upp. Någon enstaka gång vill SD profilera sig och då handlar det om att kunna hantera detta. Då får man som regering hitta kompromisser med andra partier för att skapa en majoritet i riksdagen. Det klarade, eller ville inte, regeringen. Då valde man att istället förlora omröstningen.

Sverige har över tid väldigt sällan haft majoritetsregeringar. Den parlamentariska situationen har förutsatt överenskommelser mellan partierna. Idag ska de fyra regeringspartierna först komma överens sinsemellan. Då finns oftast inget utrymme för ytterligare kompromisser. Detta innebär att man ibland förlorar om man inte väljer att dra tillbaka sitt förslag.

Vi socialdemokrater går inte till val i någon allians. Vi går till val som ett enskilt parti där väljarna får ta ställning till den politik vi förespråkar. Efter valet, när det parlamentariska läget i riksdagen är klart, får man ta ställning till eventuella samarbeten.

Sverige förlorar på en cementerad blockpolitiken. Vi vill se en riksdag där långsiktiga lösningar kan föras till beslut med hjälp av breda majoriteter. Det är så de socialdemokratiska regeringarna historiskt agerat. Det är vår ambition också i framtiden.

Urban Ahlin

Riksdagsledamot (S)

Skaraborg

Sanningen är ju den att regeringen är beroende av Sverigedemokraternas stöd i de flesta frågor. Sverigedemokraterna är ett borgerligt högerparti. De hade till och med ett blått hjärta i sin kongresslogo. En tydlig signal på var de hör hemma på den politiska skalan.

I riksdagen har de i 118 omröstningar stöttat regeringen. 13 gånger har de lagt ned sina röster. 9 gånger har de valt att rösta på samma förslag som den rödgröna oppositionen. Vem är det som lierar sig med vem?

Så fort det kommer upp frågor inom exempelvis arbetsmiljöområdet stöttar Sverigedemokraterna regeringen. Man har också stöttat alla förslag om jobbskatteavdrag, trots att man i nästa andetag gärna utåt pratar om behov av att satsa på skola och omsorg. På samma sätt talar de sig varma för landsbygden, samtidigt stöttar de i riksdagen regeringens förslag till att ge en miljard extra till Stor-Stockholms höginkomstkommuner i skatteutjämning.

Frågan om den höjda brytpunkten i skatteskalan är ett exempel på alliansens oförmåga och ovilja att skapa majoritet bakom sina förslag de få gånger SD inte ställer upp. Någon enstaka gång vill SD profilera sig och då handlar det om att kunna hantera detta. Då får man som regering hitta kompromisser med andra partier för att skapa en majoritet i riksdagen. Det klarade, eller ville inte, regeringen. Då valde man att istället förlora omröstningen.

Sverige har över tid väldigt sällan haft majoritetsregeringar. Den parlamentariska situationen har förutsatt överenskommelser mellan partierna. Idag ska de fyra regeringspartierna först komma överens sinsemellan. Då finns oftast inget utrymme för ytterligare kompromisser. Detta innebär att man ibland förlorar om man inte väljer att dra tillbaka sitt förslag.

Vi socialdemokrater går inte till val i någon allians. Vi går till val som ett enskilt parti där väljarna får ta ställning till den politik vi förespråkar. Efter valet, när det parlamentariska läget i riksdagen är klart, får man ta ställning till eventuella samarbeten.

Sverige förlorar på en cementerad blockpolitiken. Vi vill se en riksdag där långsiktiga lösningar kan föras till beslut med hjälp av breda majoriteter. Det är så de socialdemokratiska regeringarna historiskt agerat. Det är vår ambition också i framtiden.

Urban Ahlin

Riksdagsledamot (S)

Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.