13 jul 2016 06:00

13 jul 2016 06:00

Dålig fart på skärgårdskryssningar

INSÄNDARE

”8/7 Räkkryssning på Vänern” kunde läsas på Evenemangskalendern på Mariestads hemsida, med avgång kl 19 på fredagskvällen. ”Båten Bellevue går ut genom Mariestadssjön och passerar under bron mellan fastlandet och Torsö med destination Sjötorp. Där passerar fartyget 1 sluss. Resterande restid åter till Mariestad sker med buss som anlöper Gästhamnen i Mariestad kl 23 om aftonen.”

Detta evenemang hade dock ej lockat mer än fyra deltagare, vilket fick till följd att ”räkkryssningen” ställdes in. Båten tar max 100 passagerare och minst 37 anmälda passagerare fordras för att turen skall gå. Den 22/7 är tillräckligt många bokade i nuläget för att turen kommer att avgå. Detta enligt telefonsamtal med ” Mariestads Skärgårdstrafiks bokningskontor i Lyrestad.

De många gästande turister med husbilar som njuter i sina solstolar på en jättestor asfalterad yta nöjer sig med att ströva runt i Gamla stan. Herr och Fru Husbil kan för tusenlappen spela en runda äventyrsgolf, fika på Café Holmen eller vid Summer Slam, och inta en god supé på någon av stadens restauranger och ändå få en slant över. Att äta djupfrysta räkor ombord på stora ”Kryssningsfartyget” på transportsträckan mellan Mariestad och Sjötorp tycks ej tillräckligt lockande.

I gästhamnen ligger den gamla fina M/S Marianne som p.g.a. motorhaveri ej lär komma ut på skärgårdstur denna sommar. Kanske skulle ny motor kunna köpas och installeras lagom till ”Speed - Art - Design” i september. Den används under sommaren som scen under tak för att underhålla alla gäster som sitter och innjuter vad som erbjuds konsumera från ”hamnbodarna”.

Dåligt utnyttjad skärgård i en sjöstad som lär ha ”Sveriges största insjöskärgård”. Något är på tok med Mariestads hamn med stolta anor från tiden den frekventerades av vackra gamla Vänerskutor. Varför finns ej båtturer från hamnen ut i arkipelagen med alla sina öar? Torsö Runt. Badtur till Brommö. Djurökryssning. Vad fattas för att våra politiker skall få fart på användningen av den stora del av staden som utgörs av vatten? Kanske rekrytera en grekisk redare? Motorevenemang av alla slag dominerar med utsläpp i vår miljö som rimmar dåligt med hållbarhet.

Tänkande invånare som föredrar cykeln, samt saknar regattor med vinden som drivkraft

Detta evenemang hade dock ej lockat mer än fyra deltagare, vilket fick till följd att ”räkkryssningen” ställdes in. Båten tar max 100 passagerare och minst 37 anmälda passagerare fordras för att turen skall gå. Den 22/7 är tillräckligt många bokade i nuläget för att turen kommer att avgå. Detta enligt telefonsamtal med ” Mariestads Skärgårdstrafiks bokningskontor i Lyrestad.

De många gästande turister med husbilar som njuter i sina solstolar på en jättestor asfalterad yta nöjer sig med att ströva runt i Gamla stan. Herr och Fru Husbil kan för tusenlappen spela en runda äventyrsgolf, fika på Café Holmen eller vid Summer Slam, och inta en god supé på någon av stadens restauranger och ändå få en slant över. Att äta djupfrysta räkor ombord på stora ”Kryssningsfartyget” på transportsträckan mellan Mariestad och Sjötorp tycks ej tillräckligt lockande.

I gästhamnen ligger den gamla fina M/S Marianne som p.g.a. motorhaveri ej lär komma ut på skärgårdstur denna sommar. Kanske skulle ny motor kunna köpas och installeras lagom till ”Speed - Art - Design” i september. Den används under sommaren som scen under tak för att underhålla alla gäster som sitter och innjuter vad som erbjuds konsumera från ”hamnbodarna”.

Dåligt utnyttjad skärgård i en sjöstad som lär ha ”Sveriges största insjöskärgård”. Något är på tok med Mariestads hamn med stolta anor från tiden den frekventerades av vackra gamla Vänerskutor. Varför finns ej båtturer från hamnen ut i arkipelagen med alla sina öar? Torsö Runt. Badtur till Brommö. Djurökryssning. Vad fattas för att våra politiker skall få fart på användningen av den stora del av staden som utgörs av vatten? Kanske rekrytera en grekisk redare? Motorevenemang av alla slag dominerar med utsläpp i vår miljö som rimmar dåligt med hållbarhet.

Tänkande invånare som föredrar cykeln, samt saknar regattor med vinden som drivkraft