07 jul 2016 06:00

07 jul 2016 06:00

Blir världen bättre med elbilar?

INSÄNDARE: Miljö

I vissa lägen hörs det som om framtiden ska innehålla lika mycket elbilar som vi har bilar i dag. Men hur skulle det kunna gå till?

Vissa säger att det saknas 15-20 sorters material på jorden så det räcker till. Och då känns det som många tänker ungefär att bara det räcker så jag inte blir drabbad, så kanske inte andra kan få bilar. Det löser sig säkert på något sätt, kan ju finna dessa material på någon annan planet.

Men vart ska vi sedan göra av skrotet? Kanske blanda upp det med avfallet från våra kärnkraftverk där vi bara använder någon procent av tillfört bränsle utan att vänta till dess vi behärskar hela tekniken.

Det är väl tillverkningen av alla dessa fordon som kostar en massa energi, som sedan ger massor av arbetstillfällen på olika sätt. Och frågan är väl om vi inte stirrar lite för mycket på bränsleförbrukningen när vi kör våra fordon så vi glömmer helheten? Det känns väl lite som om vi vill göra det lätt för oss genom att peka på en undergörande lösning vilket sällan brukar vara fungerande. Framtidens sätt att förflytta oss på kanske består av olika lösningar.

Rune Jakobsson

Vissa säger att det saknas 15-20 sorters material på jorden så det räcker till. Och då känns det som många tänker ungefär att bara det räcker så jag inte blir drabbad, så kanske inte andra kan få bilar. Det löser sig säkert på något sätt, kan ju finna dessa material på någon annan planet.

Men vart ska vi sedan göra av skrotet? Kanske blanda upp det med avfallet från våra kärnkraftverk där vi bara använder någon procent av tillfört bränsle utan att vänta till dess vi behärskar hela tekniken.

Det är väl tillverkningen av alla dessa fordon som kostar en massa energi, som sedan ger massor av arbetstillfällen på olika sätt. Och frågan är väl om vi inte stirrar lite för mycket på bränsleförbrukningen när vi kör våra fordon så vi glömmer helheten? Det känns väl lite som om vi vill göra det lätt för oss genom att peka på en undergörande lösning vilket sällan brukar vara fungerande. Framtidens sätt att förflytta oss på kanske består av olika lösningar.

Rune Jakobsson