06 jul 2016 06:00

06 jul 2016 06:00

Brexit en nyttig väckarklocka

Politik

Det som nu har hänt i England borde vara en nyttig erfarenhet även för övriga Europas politiker ända ner till lokal svensk kommunnivå. Det gäller som sagt att lyssna till folket och inte försöka driva igenom saker och ting som går tvärs med majoriteten av invånarnas ärliga åsikter. Många blev säkert chockade och förvånade över det engelska valresultatet. Börserna störtdök direkt men hämtade sig ganska snart igen, vilket ger en tydlig signal om att även marknaden inte verkar ha fullt förtroende för dagens politiker. Brexit visar också att människor i Europa tydligen är beredda att riskera ökad tillväxt och därmed sämre framtida välfärd. Värna sitt lands kultur och traditioner verkar vara viktigare för de flesta, så även här i Sverige. Skolavslutningar, nationaldagar och andra stora högtider vill en majoritet av svenska folket fortsatt fira enligt tradition. Det finns andra tillfällen att visa kulturinslag från andra länder än på en nationaldag. Ett öppet och tolerant samhälle skapas bäst genom att våra politiker lyssnar till vad folk tycker och tänker. Precis som när enskilda politiker inom olika partier inte vågar trotsa partitoppen så finns det även människor uti samhället som inte vågar fatta pennan eller tala högt av rädsla för att hamna utanför. Underskatta därför inte folkets röster för då riskerar vi att hamna i det mörker som nu allt fler tycks frukta!

 

Pelle Leijon, Småföretagare

Det som nu har hänt i England borde vara en nyttig erfarenhet även för övriga Europas politiker ända ner till lokal svensk kommunnivå. Det gäller som sagt att lyssna till folket och inte försöka driva igenom saker och ting som går tvärs med majoriteten av invånarnas ärliga åsikter. Många blev säkert chockade och förvånade över det engelska valresultatet. Börserna störtdök direkt men hämtade sig ganska snart igen, vilket ger en tydlig signal om att även marknaden inte verkar ha fullt förtroende för dagens politiker. Brexit visar också att människor i Europa tydligen är beredda att riskera ökad tillväxt och därmed sämre framtida välfärd. Värna sitt lands kultur och traditioner verkar vara viktigare för de flesta, så även här i Sverige. Skolavslutningar, nationaldagar och andra stora högtider vill en majoritet av svenska folket fortsatt fira enligt tradition. Det finns andra tillfällen att visa kulturinslag från andra länder än på en nationaldag. Ett öppet och tolerant samhälle skapas bäst genom att våra politiker lyssnar till vad folk tycker och tänker. Precis som när enskilda politiker inom olika partier inte vågar trotsa partitoppen så finns det även människor uti samhället som inte vågar fatta pennan eller tala högt av rädsla för att hamna utanför. Underskatta därför inte folkets röster för då riskerar vi att hamna i det mörker som nu allt fler tycks frukta!

 

Pelle Leijon, Småföretagare