Småskaligt med näpna dunbollar

HALLANSBERG: Snart är sötchocken över

De sprätter och pilar omkring i den tjocka kutterspånsbädden. Snart är sötchocken över i kycklingstallet, då är det inte dunbollar längre utan kaxiga små tuppar i fjäderdräkt.

Sedan 1990-talets början har Micael Hamilton fött upp kycklingar på Hallansberg. Herrgårdskyckling kallar han sin produkt. Kycklingarna slaktas lokalt, bara en kilometer från stallet, och säljs sedan direkt till kund.

Han mejlar sina stammisar och de beställer. Nu har han även gått med i säljringar på nätet och därför finns planer på att utöka verksamheten.

Orädda

– Vi föder upp fyra omgångar med kycklingar per år, berättar Micael Hamilton som för närvarande har 1 400 gulliga dunbollar i uppfödningslokalen.

Han hämtar dem i Skåne när de är daggamla. Första veckan ska de ha 31 grader varmt, nu har han sänkt temperaturen till 27 grader. Mot slutet av tiden räcker det med 18–19 grader för att de ska må bra.

Eftersom det är en köttras så växer de snabbt. Levandevikten vid slakt är 3,5 kilo. Då är de 7,5–8 veckor gamla.

– Vi bedriver småskalig produktion och det är så nära krav som det går, fodret är undantaget.

De små tupparna är vana vid att Micael rör sig bland dem. De bryr sig inte heller om reporterbesöket. De tycks ha förmiddagsvila när vi hälsar på – men så blir någon törstig och fler följer efter. Sedan sätter ett gäng kycklingar i gång att leka i spånet.

– Det ska vara en tjock bädd, jag vill att det ska vara rent och fräscht och mjukt för dem, säger Micael.

– Självklart serverar vi egna kycklingar på Moholms herrgård. Vi försöker att ha lokalproducerat och har bland annat även hjort från Ryholm.

Stressa inte

Påskmiddagen hemma hos Micael och Lena Hamilton är traditionell. När det gäller kyckling så helsteker de den oftast och serverar med gräddsås, potatis och gelé.

– Ett tips! Låt steken vila en timme eller två innan den serveras.

  • Jenny Allvin

13 apr 2017 06:00

13 apr 2017 06:00