02 sep 2016 06:00

02 sep 2016 06:00

Kock från Töreboda tävlar i OS

STOCKHOLM: Magdeburg en del av Stockholm Culinary Team

Högt tempo, så stressigt att det är på gränsen till panik och ... till slut belöningen i form av nöjda gäster. Victor Magdeburg, 22, från Töreboda älskar sitt jobb som kock och han vill hela tiden utvecklas. I höst har han chansen att vara med och ta hem OS-titeln med Stockholm Culinary Team.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

Sena arbetskvällar och minimalt med fritid är Victor Magdeburgs liv. Och det är något som känns helt okej för den unge kocken från Töreboda.

Redan som barn visste han att han skulle jobba med mat.

– Min pappa var kock men han dog 1998 när jag bara var fyra år. Ändå har jag minnen från när han stod hemma och lagade mat, det var rent hantverk från frukost till middag.

Victor bestämde sig för att yrket var något han skulle satsa på. Han tänkte aldrig om. Det blev hotell- och restaurangprogrammet på Kanalskolan på gymnasiet och redan innan han slutade hade han arbete. Kanske för att han hade gjort sig känd för att inte värdesätta sin fritid mer än jobbet.

– Jag var på min praktikplats dubbelt så många timmar som jag behövde, för att jag ville suga åt mig all kunskap jag kunde. För mig är det här en livsstil. Det är stress och på gränsen till panik. Man kan sitta i skiten med en fylld restaurang och du vet knappt vad du heter. Men sedan – när alla gäster är nöjda och du har fått allting perfekt på tallrikarna då får man en sådan enorm yrkesstolthet.

In i hetluften

Victor vill jobba med bra råvaror, mat han kan stå för. Det ska vara lokalproducerat och god djurhållning. Massproduktion är inte hans melodi.

Han tycker att det är en härlig känsla att kunna klara sig själv när det gäller någonting som alla människor behöver. Mat alltså. Och en favoriträtt är hans egna spaghetti och köttfärssås med asiatisk touch, mycket koriander och chili.

Trots att han bara är 22 år har han redan hunnit vara köksmästare i två år på 1950-talskrogen Mandy's Diner i Töreboda. Han blev handplockad i vintras till The Winery Hotel i Stockholm. Tanken var att åka dit, vara med och starta upp en ny restaurang och kanske jobba i ett par månader där.

– Det blev rakt in i hetluften. Vi hade 220 trerättersmenyer första kvällen.

Victor blev kvar i storstan, även om det i sommar, på semestern, blev en sväng till Mandys (i Älvsered denna gång) för extraknäck. Sedan den 1 juni är hans huvudsakliga arbetsplats restaurang Hantverket.

Drivkraften är responsen från gästerna. Köket är öppet och som kock ser Victor när gästerna kommer och går. Ibland tackar de köksteamet personligen, ibland är det köksmästaren som förmedlar positiv kritik. Men allt är inte rosor.

– Har du gjort något dåligt någon gång så får du verkligen höra det. Det kan ha tagit en arbetsvecka att skapa en rätt precis så som jag vill ha den och så kommer en människa som kan mindre om mat än jag och klagar. Men gästen har alltid rätt.

Han berättar att trenden är att laga mat som gästerna vill ha. Det finns inte utrymme för så mycket experimentlust. Bland annat därför tycker Victor att det är så kul att vara en del av Stockholm Culinary Team som han också blev handplockad till.

– Det betyder jättemycket för mig. Många gratistimmar man lagt på det här yrket får jag igen nu. Så känns det.

Gärna smör

Laginsatsen är ideell men sponsorer bistår med råvaror och kläder. Det finns tre regionala lag från Sverige samt ett senior- och ett juniorlandslag.

I slutet av oktober är det dags att visa vad de går för i köket, i tyska Erfurt. Victor och en till lagmedlem ska stå för femrättersmenyn som är ett av tävlingsmomenten.

– Vi har många ögon på oss från start med tanke på de framgångar som Stockholm har haft. Men jag tror att det kommer att gå bra. Det blir riktigt spännande.

Förberedelserna tar tid, kockarna träffas för träningshelger. Victor kan inte avslöja något om vad de ska fresta domarna med men en sak är säker: Det blir inte surströmming.

– Vi kan inte presentera mat som juryn inte vet vad det är. Då spelar det ingen roll hr bra man gör ifrån sig. De vet inte hur det ska smaka.

I presentationen av laget kan man läsa att Victor älskar smör och mejeriprodukter i alla dess former men även att han gärna intar frukost på McDonalds.

– Det är en höjdpunkt när brorsan och jag träffas. Jag bor i Stockholm och han i Skövde.

Vi måste passa på att fråga dig – hur upplevde du skolmaten i Töreboda?

– Jag var inte kräsen som barn. Jag åt allt. Skolmaten i Töreboda var helt okej. Det fanns sallad, varmrätt och specialkost. Vatten och mjölk som dryck.

Han berättar att restaurangeleverna på Kanalskolan lagade maten under två veckor till Centralskolan. Då komponerade de själva menyn utifrån en fast prissumma per tallrik.

– Vi gjorde mat för runt 500 elever och personal och gjorde allt från grunden. De åt som tusan. Fast vi överskred nog budgeten lite.

Sena arbetskvällar och minimalt med fritid är Victor Magdeburgs liv. Och det är något som känns helt okej för den unge kocken från Töreboda.

Redan som barn visste han att han skulle jobba med mat.

– Min pappa var kock men han dog 1998 när jag bara var fyra år. Ändå har jag minnen från när han stod hemma och lagade mat, det var rent hantverk från frukost till middag.

Victor bestämde sig för att yrket var något han skulle satsa på. Han tänkte aldrig om. Det blev hotell- och restaurangprogrammet på Kanalskolan på gymnasiet och redan innan han slutade hade han arbete. Kanske för att han hade gjort sig känd för att inte värdesätta sin fritid mer än jobbet.

– Jag var på min praktikplats dubbelt så många timmar som jag behövde, för att jag ville suga åt mig all kunskap jag kunde. För mig är det här en livsstil. Det är stress och på gränsen till panik. Man kan sitta i skiten med en fylld restaurang och du vet knappt vad du heter. Men sedan – när alla gäster är nöjda och du har fått allting perfekt på tallrikarna då får man en sådan enorm yrkesstolthet.

In i hetluften

Victor vill jobba med bra råvaror, mat han kan stå för. Det ska vara lokalproducerat och god djurhållning. Massproduktion är inte hans melodi.

Han tycker att det är en härlig känsla att kunna klara sig själv när det gäller någonting som alla människor behöver. Mat alltså. Och en favoriträtt är hans egna spaghetti och köttfärssås med asiatisk touch, mycket koriander och chili.

Trots att han bara är 22 år har han redan hunnit vara köksmästare i två år på 1950-talskrogen Mandy's Diner i Töreboda. Han blev handplockad i vintras till The Winery Hotel i Stockholm. Tanken var att åka dit, vara med och starta upp en ny restaurang och kanske jobba i ett par månader där.

– Det blev rakt in i hetluften. Vi hade 220 trerättersmenyer första kvällen.

Victor blev kvar i storstan, även om det i sommar, på semestern, blev en sväng till Mandys (i Älvsered denna gång) för extraknäck. Sedan den 1 juni är hans huvudsakliga arbetsplats restaurang Hantverket.

Drivkraften är responsen från gästerna. Köket är öppet och som kock ser Victor när gästerna kommer och går. Ibland tackar de köksteamet personligen, ibland är det köksmästaren som förmedlar positiv kritik. Men allt är inte rosor.

– Har du gjort något dåligt någon gång så får du verkligen höra det. Det kan ha tagit en arbetsvecka att skapa en rätt precis så som jag vill ha den och så kommer en människa som kan mindre om mat än jag och klagar. Men gästen har alltid rätt.

Han berättar att trenden är att laga mat som gästerna vill ha. Det finns inte utrymme för så mycket experimentlust. Bland annat därför tycker Victor att det är så kul att vara en del av Stockholm Culinary Team som han också blev handplockad till.

– Det betyder jättemycket för mig. Många gratistimmar man lagt på det här yrket får jag igen nu. Så känns det.

Gärna smör

Laginsatsen är ideell men sponsorer bistår med råvaror och kläder. Det finns tre regionala lag från Sverige samt ett senior- och ett juniorlandslag.

I slutet av oktober är det dags att visa vad de går för i köket, i tyska Erfurt. Victor och en till lagmedlem ska stå för femrättersmenyn som är ett av tävlingsmomenten.

– Vi har många ögon på oss från start med tanke på de framgångar som Stockholm har haft. Men jag tror att det kommer att gå bra. Det blir riktigt spännande.

Förberedelserna tar tid, kockarna träffas för träningshelger. Victor kan inte avslöja något om vad de ska fresta domarna med men en sak är säker: Det blir inte surströmming.

– Vi kan inte presentera mat som juryn inte vet vad det är. Då spelar det ingen roll hr bra man gör ifrån sig. De vet inte hur det ska smaka.

I presentationen av laget kan man läsa att Victor älskar smör och mejeriprodukter i alla dess former men även att han gärna intar frukost på McDonalds.

– Det är en höjdpunkt när brorsan och jag träffas. Jag bor i Stockholm och han i Skövde.

Vi måste passa på att fråga dig – hur upplevde du skolmaten i Töreboda?

– Jag var inte kräsen som barn. Jag åt allt. Skolmaten i Töreboda var helt okej. Det fanns sallad, varmrätt och specialkost. Vatten och mjölk som dryck.

Han berättar att restaurangeleverna på Kanalskolan lagade maten under två veckor till Centralskolan. Då komponerade de själva menyn utifrån en fast prissumma per tallrik.

– Vi gjorde mat för runt 500 elever och personal och gjorde allt från grunden. De åt som tusan. Fast vi överskred nog budgeten lite.

  • Jenny Allvin

Stockholm Culinary Team

... bildades på 1990-talet av kocklegenden Kurt Weid för att få igång den gastronomiska utvecklingen i huvudstaden.

Idag består laget av 13 kockar. Första framgången kom när man efter flera topplaceringar tog hem OS-guldet 2012.

Trots att ett nytt lag skapades år 2014, vann man VM-guld samma år. Inget annat lag på regional nivå har vunnit två tävlingar i rad.

Nästa stora utmaning blir att återigen ta hem OS-titeln i oktober 2016 i Tyskland.

Källa: