28 apr 2016 09:35

30 apr 2016 19:17

"Foderbordet" får matkulturpris

TÖREBODA

Råvaror från egna skolan och allt tillagat från grunden. Detta ger skolrestaurangen på Sötåsen pris.
  Skriv ut artikeln      Rätta fel

I samband med Hushållningssällskapet Skaraborgs årsstämma i Skara på torsdagen delades ett par priser ut. Bland annat belönades skolrestaurangen Foderbordet på naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda för främjande av matkulturen i Skaraborg.

– Här gör vi cirka 170 lunchportioner varje dag plus 120 frukostportioner och lika många till kvällen. Däremellan serveras fika, berättar arbetslagsledare Sabina Knutsson i köket.

Sporrar

De är tre kockar och fyra som jobbar med matsal och service.

– Utmärkelsen är en morot att fortsätta det arbete vi påbörjat. Den är ett kvitto på att det vi gör är bra, menar Sabina Knutsson.

Skolköket blev kravcertifierat första gången för 18 år sedan. Cirka 60 procent av livsmedlen är ekologiska. Matsedeln är också säsongsanpassad.

Man använder egenodlad potatis och några gånger per år görs återtag på nötkött, lammkött och griskött där eleverna i pedagogiskt syfte ibland för vara med i styckningen. Mycket av brödet bakas i kökets bageri – allt från surdegsbröd till finkakor.

Personalen jobbar aktivt med att minska matsvinnet. Allt matavfall sorteras bort och skickas till biogasanläggning. Ur Hushållningssällskapets motivering till priset: ”Det är varje dag aptitretande att se den vackert framdukade buffén och känna dofter av nybakat bröd eller andra kittlande dofter från matlagningen i köket”.

Eleverna döpte

Utmärkelsen ”Bra gårdsmiljö” gick till bröderna Pelle och Ingemar Andersson med familj på Ödegården, Naum.

– Det var jättetrevligt att vara med på årsstämman. En god middag serverades också, säger Sabina Knutsson.

Förutom Sabina Knutsson är det Rositha Jäger, Ingela Karlsson, Britt-Marie Martinsson, Lisa Johanson, Kerstin Gustavsson, och Ulrika Holmstrand som utgör personalstyrkan i Sötåsens kök.

Namnet Foderbordet kom till efter en elevomröstning 2008.

I samband med Hushållningssällskapet Skaraborgs årsstämma i Skara på torsdagen delades ett par priser ut. Bland annat belönades skolrestaurangen Foderbordet på naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda för främjande av matkulturen i Skaraborg.

– Här gör vi cirka 170 lunchportioner varje dag plus 120 frukostportioner och lika många till kvällen. Däremellan serveras fika, berättar arbetslagsledare Sabina Knutsson i köket.

Sporrar

De är tre kockar och fyra som jobbar med matsal och service.

– Utmärkelsen är en morot att fortsätta det arbete vi påbörjat. Den är ett kvitto på att det vi gör är bra, menar Sabina Knutsson.

Skolköket blev kravcertifierat första gången för 18 år sedan. Cirka 60 procent av livsmedlen är ekologiska. Matsedeln är också säsongsanpassad.

Man använder egenodlad potatis och några gånger per år görs återtag på nötkött, lammkött och griskött där eleverna i pedagogiskt syfte ibland för vara med i styckningen. Mycket av brödet bakas i kökets bageri – allt från surdegsbröd till finkakor.

Personalen jobbar aktivt med att minska matsvinnet. Allt matavfall sorteras bort och skickas till biogasanläggning. Ur Hushållningssällskapets motivering till priset: ”Det är varje dag aptitretande att se den vackert framdukade buffén och känna dofter av nybakat bröd eller andra kittlande dofter från matlagningen i köket”.

Eleverna döpte

Utmärkelsen ”Bra gårdsmiljö” gick till bröderna Pelle och Ingemar Andersson med familj på Ödegården, Naum.

– Det var jättetrevligt att vara med på årsstämman. En god middag serverades också, säger Sabina Knutsson.

Förutom Sabina Knutsson är det Rositha Jäger, Ingela Karlsson, Britt-Marie Martinsson, Lisa Johanson, Kerstin Gustavsson, och Ulrika Holmstrand som utgör personalstyrkan i Sötåsens kök.

Namnet Foderbordet kom till efter en elevomröstning 2008.

  • Jenny Allvin